Навигация
Кошница

ZINSED / ЗИНСЕД за имунитет 60 таблетки

Висококачествена лесноусвоима хранителна добавка. Укрепва защитните функции на имунната система. Допринася за естественото производство на енергия в организма. Намалява чувството на системна умора и отпадналост.

Формулата включва следните утвърдили действието си компоненти:

 • Цинк

Микроелементът взема участие в множество аспекти от работата на имунната система (от бариерната функция на кожата до регулацията на лимфоцитите). Той е от огромно значение за оптималното развитие и функции на клетките, отговорни за неспецифичния имунитет (неутрофили и естествени клетки убийци - NK-клетки).

В тялото, цинкът действа като антиоксидант. Стабилизира фината структура на клетъчните мембрани. Предотвратява появата на увреждания вследствие действието на свободните радикали при възпаление.

Дефицитът на минерала в организма оказва забележим негативен ефект върху почти всички компоненти на имунната система. Сред тях е дейността на макрофагите (отразява се на процесите на производство на цитокини и фагоцитозата). Епидемиологични данни от проучвания подкрепят твърдението, че недостигът на цинк е сред факторите, на които се дължи имунната дисфункция при хората.

Съвременни изследвания доказват, че различните форми на микроелемента демонстрират различна степен на биологични ползи. Цинковият хелатен бисглицинат, например, се отличава с особено висока усвояемост и отлична бионаличност.

Сравнително проучване проследява бионаличността и действието на 5 цинкови комплекси при хора. 12 жени приемат четири форми на минерала (оксидна, пиколинатна, глюконатна и бисглицинатна). Резултатите сочат, че цинковият бисглицинат, съдържащ се в ЗинСеД, демонстрира най-добро усвояване и най-висока бионаличност.

 • Селен

Основен клетъчен протектор и антиоксидант. Играе ролята на катализатор, регулиращ активността на глутатион пероксидазата – ензим, обезвреждащ свободните радикали. Пази от увреждания черния дроб, засегнат от различни инфекции.

Категорично се счита, че недоимъкът на селен понижава имунитета. Освен това, в организъм, лишен от този защитен микроелемент, се натрупват тежки метали като олово, кадмий и живак.

 • Витамин D

Има ключова роля за работата на имунната система. На повърхността на всички бели кръвни клетки (В клетки, Т клетки и антиген-представящи клетки или APC) има рецептори за слънчевия витамин. Тези имунологични клетки синтезират активния му метаболит. Той позволява по-добрата комуникация и адекватния имунен отговор. Недоимъкът на витамин Д води до понижен имунитет и неадекватна реакция към инфекции.
Освен с приноса си към имунния отговор, витамин D е от ключово значение за усвояването на калция от тялото.

Витамин D3 в ЗинСеД е от неалергогенен фитоизточник във форма, гарантираща пълноценната му активност в организма.

 • Витамин С

Аскорбиновата киселина повишава имунната защита на организма. Участва в поддръжката на разнообразни клетъчни функции (в това число - на вродената и на придобитата имунна система). Подсилва клетъчната и секреторна защита срещу разнообразни инфекциозни агенти.

Витамин С се натрупва във фагоцитните клетки. Подсилва хемотаксиса и фагоцитозата. Участва активно в обезвреждането на бактерии, вируси и други патогени.

Киселият Витамин е силен антиоксидант. Изпълнява ролята на важен ензимен кофактор, нужен за протичането на нормалните метаболитни процеси в организма. Повишава усвоимостта на желязото. Има ключова роля в колагеновия синтез и процесите по възстановяване на съединителната тъкан. Необходим е и за клетъчната апоптоза и за елиминирането на изразходваните неутрофили, участващи директно в инфекциозните огнища в тялото (каквито, например, са малките рани от порязвания). По този начин организмът намалява потенциалното увреждане на тъканите.

Недоимъкът на витамин С води до нарушения в защитната функция на имунната система. От своя страна, инфекциите повлияват негативно върху нивата на този витамин поради активните възпаления и метаболитните изисквания. Киселият витамин в хранителната добавка е под формата на калциев аскорбат (който щади стомаха).

Съставки в 1 таблетка:

 • Цинк в лесноусвоима форма (бисглицинат хелат) - 7,5 мг;
 • Органичен Селен (L-селенометионин, от мая) - 50 мкг;
 • Витамин D3 от растителен източник (холекалциферол) - 5 мкг;
 • Витамин С в щадяща стомаха форма (калциев аскорбат) - 150 мг.

Съставки в максималната дневна доза от 2 таблетки:

 • Цинк в лесноусвоима форма (бисглицинат хелат) - 15 мг;
 • Органичен Селен (L-селенометионин, от мая) - 100 мкг;
 • Витамин D3 от растителен източник (холекалциферол) - 10 мкг;
 • Витамин С в щадяща стомаха форма (калциев аскорбат) - 300 мг.

Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти.

Начин на употреба:

 • Възрастни и деца над 13 години: Приемайте 2 пъти (сутрин и вечер) по 1 таблетка преди хранене с чаша вода. Като поддържаща доза вземайте по 1 таблетка.
 • Възрастни и деца от 7 до 13 години: Давайте по 1 таблетка дневно.
 • Деца от 4 до 7 години: Продуктът трябва да се приема само след консултация със специалист.

Съхранение: На сухо място, при температура до 30 °С, далече от малки деца.

Опаковка: 60 таблетки.

Производител: BOTANIC, България.