Навигация
Кошница

BIOVEA Vitamin D3 5000 IU 60 Гел капсули 60 Дози

BIOVEA Vitamin D3 5000 IU 60 Гел капсули 60 Дози
Очаква доставка
BIOVEA Vitamin D3 5000 IU 60 Гел капсули 60 Дози
  19,70 лв.
  Заздравява костите и зъбите. Влияе положително при превенция на някои видове онкологични проблеми. Спомага за минерализацията на костите. Срещу загуба на костна маса и косопад. Подобрява клетъчните структури. Подпомага усвояването и поддържа нормалните нива на калций и фосфор в кръвта. Срещу високото кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми.


  Състав: Vitamin D (cholecalciferol) 5000 IU Не съдържа захар, изкуствени оцветители, овкусители и консерванти.

  Употреба: Да се приема 1 софтгел капсула дневно или според предписанието на лекар.

       Витамин D е мастноразтворим витамин. Известен е като „слънчевия” витамин, тъй като се образува в организма под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Витамин D се преобразува в бъбреците до хормона калциферол, който всъщност е най-активната форма на витамин D. Ефектите от този хормон са насочени към червата и костите. Потребностите от витамин D нарастват с възрастта, докато способността на кожата да преобразува слънчевата светлина във витамин D намалява. Освен това способността на бъбреците да преобразуват калциферол в неговата активна форма също намалява с възрастта, подсказвайки необходимостта от увеличаване приема на витамин D при по-възрастните хора.

       Основната биологична функция на витамин D Biovea е да поддържа нормални нивата на калций и фосфор в кръвта. Витамин D Biovea помага за усвояването на калция и така участва в изграждането и поддържането на здрави кости. Той допринася за минерализацията на костите заедно с редица други витамини, минерали и хормони. Без витамин D костите стават тънки, чупливи, меки или се деформират. Витамин D Biovea предпазва от деформации на костите децата, а възрастните от болести на костната система, които водят до дефекти и отслабване на костите.

       Установено е, че хормонът на витамин D – калциферол причинява смърт на раковите клетки in vitro и in vivo и има имуномодулиращи способности. Противораковото действие на витамин D, наблюдавано в лабораторни условия сочи, че допълнителният прием на витамин D може да е ползотворен при превенцията на някои видове онкологични състояния.

       Сърдечно-съдова система: Изследванията посочват, че витамин D оказва превенция срещу изменения на функциите на сърцето. Дефицитът на витамин D се свързва с повишаване на кръвното налягане и опасността от сърдечно-съдови проблеми. Когато изследователите наблюдават нивата на витамин D в продължение на 5 години при 1793 души на средна възраст от 59 г., откриват, че при хора с ниски нива на витамин D рискът от сърдечно-съдови проблеми е с 62% по-висок в сравнение с риска при хора с нормални нива на витамин D.

       Дефицит на витамин D се наблюдава при недостатъчен прием на витамина в съчетание с недостатъчно излагане на слънчева светлина, при нарушения, ограничаващи усвояването му от организма или състояния, които възпрепятства преобразуването му в активен. Такива състояния са чернодробните и бъбречните проблеми или в редки случаи наследствените. Дефицитът води до деминерализация на костите, болести, свързани с тяхното омекване, деформация при децата, изтъняване на костите при възрастните, сърдечни проблеми и др.

       Употребата на слънцезащитни средства с защитен фактор 8 спира повече от 95% от производството на витамин D в кожата. По ирония съществуват сведения, че дефицитът на витамин D може да доведе до развитие на онкологични кожни проблеми. За да се избегне недостиг на витамин D, дерматолозите препоръчват при използването на слънцезащитни препарати да се приема допълнително витамин D. През зимният период, поради недостатъчното излагане на слънце отново е необходим прием на допълнителен витамин Д.