Навигация
Кошница

УРИМИЛ ФОРТЕ грижа за периферната нервна система 30 капсули

Уримил Форте е новото допълнение към фамилията Уримил – серия от експертни нутрацевтични решения, препоръчвани от специалисти. Неговата комплексна формула подпомага нормалната функция на периферната нервна система, чието нарушение е честа причина за телесен дискомфорт и изменения в сетивността.

Всяка капсула от Urimil Forte съдържа оптимална комбинация от 9 активни съставки, които се прилагат заедно и поотделно за повлияване функцията периферните нерви. Сега с добавени цитидин монофосфат, витамин D и магнезий, които допринасят за поддържането на нормалната функция на мускулите.Характеристики:

 • Нов продукт от серията Уримил за функцията на периферните нерви и повлияване на дискомфорта
 • Повече уридин монофосфат + добавени цитидин монофосфат, магнезий и витамин D3
 • 9 активни компонента, които взаимно допълват и усилват действието си
 • Научно потвърдена ефективност за всяка от съставките
 • По 1 капсула дневно

 


Състав (в 1 капсула):

Магнезий (под формата на 696,551 мг магнезиев цитрат)

101 мг

Уридин монофосфат (UMP) (нуклеотид)

65 мг

Витамин В3 (никотинамид)

10 мг

Витамин В6 (пиридоксин хидрохлорид)

6 мг

Цитидин монофосфат (нуклеотид)

5 мг

Витамин В1 (тиамин хидрохлорид)

4 мг

Фолиева киселина

400 мкг

Витамин В12 (цианокобаламин)

10 мкг

Витамин D (Холекалциферол)

10 мкг


Помощни вещества: магнезиев стеарат и микрокристална целулоза (емулгатори); силициев диоксид (антислепващ агент).

 

Препоръчителна дозировка:

Приемайте по 1 капсула Urimil Forte дневно.

 

Продължителност на приема:

За оптимален ефект се препоръчва Уримил Форте да се приема 3–6 месеца.

 

Опаковка: 30 капсули, достатъчни за 30-дневен прием

 

Разбери невропатната болка, за да я управляваш

Болката е неизменна, но неприятна част от нашата биология. Често срещани причини за нея са заболявания, засягащи нервната система:

 • Ишиас
 • Лумбаго
 • Дископатия
 • Цервикален радикулит
 • Диабетна невропатия
 • Интеркостална невралгия
 • Плексити

Болката, свързана с тях, може да бъде характеризирана като невропатичната или невропатна. Понякога тя идва под формата на внезапно изгарящо пробождане, често пъти посред нощ. Друг път може да е съпроводена от хронично изтръпване, боцкане, гъделичкане или парене, които просто отказват да отминат.

За да разберем по-добре невропатичната болка, трябва да поговорим за основното предназначение на болката въобще. Болката служи като своеобразна алармена система на човешкото тяло. Когато ръката ни се озове в опасна близост до пламък, нервите ни изпращат болков сигнал до мозъка: „Този човек е на път да се изгори!“ В отговор мозъкът ни инициира рефлекс на отдръпване, още преди да сме успели да се опарим.

Увреждането на нервите може да доведе до увреждане на болковата ни алармена система. Така може да се стигне до обезчувствяване на части от тялото – липса на болков сигнал, когато такъв е необходим. И още по-притеснително – до свръхчувствителност. Увредените нерви могат да бият „фалшива тревога“ и да станат причина за изпитването на съвсем истинска болка, която не е реципрочна на увреждането или за която няма външна причина.

В редица случаи на невропатна болка съвсем нормални позиции и движения на тялото (като изправен стоеж или ходене) стават болезнени. Някои пациенти могат да започнат да изпитват болка от нежното докосване на собствените си дрехи или от чаршафите, чийто покров доскоро им е осигурявал комфорт и топлина по време на сън. Това състояние е известно в медицинската литература като „алодиния“. Оставена на произвола на съдбата, невралната увреда може да се влоши с времето и да ни „заключи“ в перманентно болезнено състояние.

За щастие има начини невропатната болка да бъде контролирана и дори лекувана. Това е така, защото нервите са метаболитно активна тъкан със собствена съдова система (vasa nervorum), която ги захранва с ключови за здравето им хранителни вещества. Такива вещества са:


В-витамини

Недостигът на витамини от В-групата води до невропатии, дегенерация, поражения на сетивността, затруднено възстановяване на невралните пътища. Според статистиката, около 32% от хората с недостиг на В-витамини развиват генерализирани поражения на периферните нерви. И обратно, приемът им може да допринесе за овладяване на болезнеността, за регенериране на нервната система, за нормализиране на рефлексите и чувствителността. Неслучайно те се наричат „невротропни“.

Уридин монофосфат

Той участва в създаването на РНК и редица невронни структури като дендрити (невронни израстъци) и миелинова обвивка (невронна изолация). Приемът на уридин монофосфат ускорява „ремонта“ на увредените нерви и може да потуши сигнала за болка.

В едно проучване сред 212 пациенти с периферна невропатия комбинацията от уридин, фолиева киселина и витамин В12 значително понижава интензитета на болката и броя на болезнените участъци. Друго изследване при 48 души със синдром на карпалния тунел потвърждава ефективността на тази комбинация, установявайки 40% по-малко болка в резултат от 2-месечен прием.

Триадата витамин В12, уридин и цитидин ефективно намалява невралната болка и при 400 пациенти с компресивна невралгия (болка от притиснат нерв) – значително повече, отколкото самостоятелен прием на витамин В12. Също така е доказано, че уридинът осезаемо подобрява състоянието на пациенти с диабетна невропатия (увреждане на нервите в резултат от високата кръвна захар).

Магнезий

Магнезият регулира различни процеси в човешкия организъм един от които е невромускулната проводимост. Проучванията показват, че средният прием на магнезий с храната е сравнително нисък и достига едва 30 до 50% от препоръчителния дневен прием, който е 420 мг за мъжете и 320 мг за жените дневно. Клинично проучване, проведено с пациенти с хронична болка в кръста, показва значимо намаляване на болката и подобряване на подвижността при пациентите приемащи магнезий.

Витамин D

Витамин D е хормоноподобен витамин, чиито ниски нива често се свързват с хронични болкови проблеми (Shipton, E. E., & Shipton, E. A., 2015) и по-висок прием на обезболяващи лекарства от пациентите с болка (Bergman, P., et al., 2015).

И обратното – редица проучвания установяват, че допълнителният прием на витамина допринася за намаляване на хроничната болка при пациенти с рак (Björkhem-Bergman, L., & Bergman, P., 2016), мускулно-скелетни проблеми (Gendelman, O., et al., 2015), фибромиалгия (Wepner F., et al., 2014) и диабетна невропатия (Lee, P., & Chen, R., 2008).

Физиологичните механизми, свързващи витамин D и болката, не са напълно изяснени, но сведенията показват, че недостатъчните му нива засягат функцията на периферните нерви и парасимпатиковия дял на нервната система (Helde-Frankling, M., & Björkhem-Bergman, L., 2017).

Наличието на рецептори за витамин D в централната нервна система и ефектът му върху редица невромедиатори вероятно също е от значение, както и изразената му противовъзпалителна функция.

Цитидин монофосфат

Цитидин е важен компонент на РНК с ключово участие в междуклетъчното сигнализиране и невралната проводимост. Съществува значим обем от предклинични и клинични данни, които потвърждават неговата ефективност срещу невропатна болка, особено когато се прилага в комбинация с уридин и витамин В12.

Няколко проучвания демонстрират ползотворния му ефект при възстановяването от травма на централната нервна система, както и при възвръщането на моторната функция след увреда на периферните нерви. Доказано е, че приемът на цитидин помага за потушаването на невропатичната болка и възстановяване на движението само 4 седмици след травмиране на седалищния нерв (Wibowo, S., & Meliala, L., 2016).

В друго изпитване тримесечен курс на лечение с уридин + цитидин е достатъчен за значително подобряване на сетивността и намаляване на болката при 75 пациента с диабетна невропатия (Ndiaye, M, et al., 2015). 10-дневен прием на комбинация от цитидин, уридин и витамин В12 ефективно понижава болката и подобрява функционалността и при 41 пациенти с остра нетравматична болка в кръста, таза и шията (Mibielli, M. A. , et al., 2010).

 

Предупреждения и предпазни мерки: Да не се използва при бременност, кърмене и от деца под 6 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Urimil Forte е хранителна добавка. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Уримил форте не е заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Да не се използва след изтичане на срока на годност. Съхранение: На сухо място, при температура под 25 градуса.

 

Производител: Plantapol S.L. · Pol. Ind. Malpica Alfindén, G 18 50171 - La Puebla de Alfindén, Zaragoza (Spain)

Дистрибутор: Натурфарма България ЕООД, гр.София, ул.Янко Софийски 21,тел: 02/963 33 59, info@naturpharmabg.com