Навигация
Кошница

Уримил Форте Макс за периферната нервна система

Уримил Форте Макс е най-новият и най-мощен продукт за максимална грижа от серията Уримил – експертна серия от решения, препоръчвани от специалисти. Неговата комплексна формула подпомага нормалната работа на периферната нервна система, чието нарушение е честа причина за телесен дискомфорт и изменения в сетивността.

Всяка капсула от Urimil Forte Max съдържа оптимална комбинация от 9 активни съставки, които се прилагат заедно и поотделно за повлияване функцията на периферните нерви. Сега с още повече уридин и цитидин – ключови нуклеотиди, въвлечени в първоначалното формиране на невроните, както и в тяхното по-нататъшно развитие, възстановяване, в предаването на сигнали между тях и в модулацията на тяхната активност.

 

Характеристики:

  • Най-мощният продукт за максимална грижа от серията Уримил.
  • Сега с още повече уридин и цитидин – нуклеотиди с ключово значение за функцията на нервната система.
  • 9 активни компонента, които взаимно допълват и усилват действието си.
  • Научно потвърдена ефективност за всяка от съставките.
  • Само по 1 капсула дневно.

 

Състав (в 1 капсула):

Магнезий (под формата на 696,551 мг магнезиев цитрат): 101 мг

Уридин монофосфат (UMP, нуклеотид): 70 мг

Витамин В3 (ниацин, никотинамид): 10 мг NE

Цитидин монофосфат (CMP, нуклеотид): 9,3 мг

Витамин В6 (пиридоксин хидрохлорид): 6 мг

Витамин В1 (тиамин хидрохлорид): 4 мг

Фолиева киселина: 400 мкг

Витамин В12 (цианокобаламин): 10 мкг

Витамин D (холекалциферол): 10 мкг

Помощни вещества: микрокристална целулоза (запълващ агент), магнезиев стеарат (антиагломерат), силициев диоксид (антислепващ агент).

 

Препоръчителна дозировка:

Приемайте по 1 капсула Urimil Forte Max дневно.

 

Продължителност на приема:

За оптимален ефект се препоръчва Уримил Форте Макс да се приема 3–6 месеца.

 

Опаковка: 30 капсули, достатъчни за 30-дневен прием

 

Опознай анатомията на невропатната болка!

Нервната система на човека е изключително добра в транспортирането на важни съобщения през цялото тяло. Но тази комплексна структура понякога може да бъде увредена, така че съобщенията по нея да не достигнат до своите получатели или пък да достигнат до тях в нарушен вид. Това често води до страдание и болка.

Гръбначен стълб и периферни нерви

Можете да си представите гръбначния стълб като своеобразна магистрала на централната нервна система, през която сигналите от мозъка се предават към най-отдалечените кътчета на човешкото тяло. Нервите, захранващи всички тези кътчета, се разклоняват от цялото протежение на гръбначния стълб.

Точно 31 чифта гръбначномозъчни нерви водят началото си от гръбначния мозък, започвайки от т.нар. ядра (струпвания на неврони) в него, преминавайки през междупрешленните отвори и разклонявайки се в множество по-малки периферни неврони, които захранват различни части от тялото. Така например, неврони, които излизат от долната част на гръбначния стълб, се разклоняват чак до пръстите на краката.

Периферните нерви съставят периферната нервна система и включват както моторни, така и сензорни неврони:

  • Сензорните неврони са способни да възприемат сетивни стимули или иначе казано – те ни позволяват да усещаме неща като студ, топлина и болка. Тези неврони са изградени от влакна, наречени сензорни влакна, които си имат собствена класификация. Механорецепторните влакна отговарят за усещане на телесните движения и натиск върху тялото, докато ноцицепторните влакна отговарят за усещането на увреда.
  • Моторните неврони стигат до мускулите и произвеждат мускулни съкращения, а оттам – движение. Те са изградени от моторни влакна.

Невропатия – що е то?

Най-общо казано, невропатия е увреждане на нервите, което може да засегне както вътрешната, така и външната структура на неврона.

  • Аксонът (т.нар. нервно влакно) е вътрешната част на нервната клетка, която отговаря за провеждането на нервните импулси. Ако сравним неврона с електрически кабел, аксонът е жицата на този кабел.
  • Миелиновата обвивка е мастната облицовка на неврона, която има защитно и асистиращо действие в предаването на информация по протежението на нервната система. Ако се върнем на аналогията с електрическия кабел, това е неговата изолация.

Как нервите причиняват болка?

Редица фактори като травма, заболяване, интоксикация, стареене и др. могат да доведат до дразнение или увреждане на невроните на периферната нервна система.

Така например, гръбначните прешлени и междупрешленните дискове се намират в голяма близост до излизащите от гръбначния мозък неврони, което създава множество предпоставки за притискане на тези неврони и генерирането на болка в кръста, гърба и врата. Типичен пример е дисковата херния, при която има изместване на междупрешленния диск (протрузия), притискане на близкостоящ нерв и болезненост не само в зоната на притискане, но понякога и по цялото протежение на неврона.

Симптомите на периферната невропатия пък типично се появяват първо в най-дългите неврони на тялото и се усещат като изтръпване или болка в ходилата и дланите, които с времето започват да се „изкачват“ по краката и ръцете.

Веднъж увредена, периферната нервна система може да започне да провежда трайно увредени сигнали, което да стане причина за нестихваща и мъчителна хронична болка.

Хранителни вещества за периферната нервна система

За щастие има начини невропатната болка да бъде контролирана и дори лекувана. Това е така, защото нервите са метаболитно активна тъкан със собствена съдова система (vasa nervorum), която ги захранва с ключови за здравето им хранителни вещества.

Такива вещества са:

В-витамини

Недостигът на витамини от В-групата води до невропатии, дегенерация, поражения на сетивността, затруднено възстановяване на невралните пътища. Според статистиката, около 32% от хората с недостиг на В-витамини развиват генерализирани поражения на периферните нерви. И обратно, приемът им може да допринесе за овладяване на болезнеността, за регенериране на нервната система, за нормализиране на рефлексите и чувствителността. Неслучайно те се наричат „невротропни“.

Уридин монофосфат

Той участва в създаването на РНК и редица невронни структури като дендрити (невронни израстъци) и миелинова обвивка (невронна изолация). Приемът на уридин монофосфат ускорява „ремонта“ на увредените нерви и може да потуши сигнала за болка.

В едно проучване сред 212 пациенти с периферна невропатия комбинацията от уридин, фолиева киселина и витамин В12 значително понижава интензитета на болката и броя на болезнените участъци. Друго изследване при 48 души със синдром на карпалния тунел потвърждава ефективността на тази комбинация, установявайки 40% по-малко болка в резултат от 2-месечен прием.

Триадата витамин В12, уридин и цитидин ефективно намалява невралната болка и при 400 пациенти с компресивна невралгия (болка от притиснат нерв) – значително повече, отколкото самостоятелен прием на витамин В12. Също така е доказано, че уридинът осезаемо подобрява състоянието на пациенти с диабетна невропатия (увреждане на нервите в резултат от високата кръвна захар).

Магнезий

Магнезият регулира различни процеси в човешкия организъм един от които е невромускулната проводимост. Проучванията показват, че средният прием на магнезий с храната е сравнително нисък и достига едва 30 до 50% от препоръчителния дневен прием, който е 420 мг за мъжете и 320 мг за жените дневно. Клинично проучване, проведено с пациенти с хронична болка в кръста, показва значимо намаляване на болката и подобряване на подвижността при пациентите приемащи магнезий.

Витамин D

Витамин D е хормоноподобен витамин, чиито ниски нива често се свързват с хронични болкови проблеми (Shipton, E. E., & Shipton, E. A., 2015) и по-висок прием на обезболяващи лекарства от пациентите с болка (Bergman, P., et al., 2015).

И обратното – редица проучвания установяват, че допълнителният прием на витамина допринася за намаляване на хроничната болка при пациенти с рак (Björkhem-Bergman, L., & Bergman, P., 2016), мускулно-скелетни проблеми (Gendelman, O., et al., 2015), фибромиалгия (Wepner F., et al., 2014) и диабетна невропатия (Lee, P., & Chen, R., 2008).

Физиологичните механизми, свързващи витамин D и болката, не са напълно изяснени, но сведенията показват, че недостатъчните му нива засягат функцията на периферните нерви и парасимпатиковия дял на нервната система (Helde-Frankling, M., & Björkhem-Bergman, L., 2017).

Наличието на рецептори за витамин D в централната нервна система и ефектът му върху редица невромедиатори вероятно също е от значение, както и изразената му противовъзпалителна функция.

Цитидин монофосфат

Цитидин е важен компонент на РНК с ключово участие в междуклетъчното сигнализиране и невралната проводимост. Съществува значим обем от предклинични и клинични данни, които потвърждават неговата ефективност срещу невропатна болка, особено когато се прилага в комбинация с уридин и витамин В12.

Няколко проучвания демонстрират ползотворния му ефект при възстановяването от травма на централната нервна система, както и при възвръщането на моторната функция след увреда на периферните нерви. Доказано е, че приемът на цитидин помага за потушаването на невропатичната болка и възстановяване на движението само 4 седмици след травмиране на седалищния нерв (Wibowo, S., & Meliala, L., 2016).

В друго изпитване тримесечен курс на лечение с уридин + цитидин е достатъчен за значително подобряване на сетивността и намаляване на болката при 75 пациента с диабетна невропатия (Ndiaye, M, et al., 2015). 10-дневен прием на комбинация от цитидин, уридин и витамин В12 ефективно понижава болката и подобрява функционалността и при 41 пациенти с остра нетравматична болка в кръста, таза и шията (Mibielli, M. A. , et al., 2010).

Защо трябва да действате възможно най-скоро, ако ви боли?

Ако страдате от невропатия или често изтръпване на крайниците, ранната консервативна намеса за възстановяване на нормалната функция на нервната система е особено важна. Нейното забавяне може да наложи прибягването до по-драстично и инвазивно лечение.

Смята се, че в редица случаи дори болката с друг произход може да премине в невропатна, ако не бъде адресирана навременно. Продължителното време, прекарано в състояние на болка, може да доведе до изменения в централната нервна система, които да обострят болковата сетивност и да превърнат дори лекия допир в болезнено изживяване. В науката този феномен е известен като „централна сензитизация“.

Както и с останалите видове хронична болка, отложеното лечение при невропатна болка може да увеличи риска от други здравословни проблеми. Депресия, тревожност, разстройства на съня и неспособност за работа и включване в други важни активности са само част от усложненията, свързани с пренебрегваната невропатия.

 

Предупреждения и предпазни мерки: Да не се използва при бременност, кърмене и от деца под 6 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Urimil Forte е хранителна добавка. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Уримил форте не е заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Да не се използва след изтичане на срока на годност. Съхранение: На сухо място, при температура под 25 градуса.

 

 

Производител: Plantapol S.L. · Pol. Ind. Malpica Alfindén, G 18 50171 - La Puebla de Alfindén, Zaragoza (Spain)

Дистрибутор: Натурфарма България ЕООД, гр.София, ул.Янко Софийски 21,тел: +35929633359, info@naturpharmabg.com

Срок на промоцията

Специално предложение
Период на промоциядо 28.10.2022 г. или до изчерпване на количествата