Навигация
Кошница

THYROHELP SLOW / ТИРОХЕЛП СЛОУ при свръхактивна щитовидна жлеза

Тирохелп Слоу е дългоочакваното допълнение към фамилията Thyrohelp – нехормонални препарати, разработени с грижа за щитовидната жлеза въз основа на последните научни открития. Първа по рода си и уникална за българския пазар, тя е формулирана с фокус върху свръхактивната щитовидна жлеза.

В Thyrohelp Slow по оптимален начин са комбинирани 13 активни съставки, които синергично допринасят за нормалната щитовидна функция и регулирането на хормоналната дейност. Подбрани заради отличния им профил на безопасност, те са съчетани в максимално ефективни дози, които им позволяват взаимно да допълват и усилват полезното си действие. Поотделно те са добре познати на ендокринолозите и ендокринните пациенти като надеждни натурални средства в борбата с един все по-често срещан, но все още недостатъчно диагностициран проблем – хиперфункцията на щитовидната жлеза.

Най-новите данни сочат, че над 5% от тиреоидните дисфункции остават недиагностицирани. С особена сила това важи по отношение на по-възрастните хора, при които процентът е до два пъти по-висок. Около 1/3 от недиагностицираните тиреоидни дисфункции са видове хипертиреоидизъм (Lucas et al., 2010; Diab et al., 2019). По-застрашеният пол категорично е нежният, като жените са до 12 пъти по-застрашени от хипертиреоидизъм в сравнение с мъжете. (Vanderpump, 2011; Diab et al., 2019).

 

Състав (в 1 капсула)

L-карнитин тартрат: 150 мг

Сух екстракт от пълзящо срещниче (Ajuga reptans): 50 мг

Сух екстракт от маточина (Melissa officinalis): 50 мг със съдържание на 1,25 мг розмаринова киселина

Сух екстракт от лавандула (Lavandula officinalis) : 50 мг

Витамин С (L-аскорбинова киселина, антиоксидант): 40 мг

Витамин В3 (ниацин – никотинамид): 8 мг NE

Цинк (цинков оксид – 6,25mg): 5 мг

Витамин В1 (тиамин хидрохлорид): 1,1 мг

Витамин В6 (пиридоксин хидрохлорид): 0,7 мг

Витамин В2 (рибофлавин): 0,7 мг

Селен (натриев селенит): 27,5 мкг

Витамин D (холекалциферол): 10 мкг

Витамин В12 (цианокобаламин): 1,25 мкг

 

Помощни вещества: микрокристална целулоза (емулгатор), магнезиев стеарат (антислепващи агенти).

 

Какво казва науката за хиперфункцията на щитовидната жлеза и…

L-карнитин

Още в края на миналия миналия век излизат някои проучвания върху животни и хипертиреоидни пациенти, които подсказват, че L-карнитин може да блокира действието на щитовидните хормони в редица тъкани и така да допринесе за подобряване на състоянието при хиперфункция на щитовидната жлеза.

Натрупаните през последните 20 години сведения са показателни, че хипертиреоидизмът изчерпва телесните запаси от карнитин. Самото вещество е с практически нулева токсичност и няма противопоказания и лекарствени взаимодействия, което разкрива потенциал за клиничната му употреба в управлението на щитовидната хиперфункция.

По-нови изпитвания потвърждават, че допълнителният прием на L-карнитин подобрява и предотвратява симптомите на хипертиреоидизъм и има благоприятен ефект върху костната минерализация (Benvenga et al., 2001). Други откриват, че веществото може да бъде полезно дори при най-тежката форма на хипертиреоидизъм – т.нар. тиреотоксична криза (Benvenga et al., 2004).

Скорошно пилотно проучване при пациенти със субклиничен хипертиреоидизъм показва, че комбинацията от L-карнитин и селен значително облекчава техните симптоми, подобрявайки качеството им на живот. Авторите отбелязват, че формулата е подходяща за дългосрочна употреба и може да се използва като превенция срещу рецидив на симптомите (Nordio, 2017).

Пълзящо срещниче

Пълзящото срещниче е богато на литоспермова киселина и други органични киселини, които са отговорни за неговата ефективност. Въпросните субстанции повишават нивата на тиреоид-стимулиращия хормон (TSH) в тялото, и понижават нивата на щитовидните хормони тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3) (Wagner, Hörhammer & Frank, 1970; Winterhoff et al., 1994).

Екстрактът от срещниче предотвратява свързването на антитела към щитовидната жлеза (Auf’mkolk et al., 1985), което е в основата на най-често срещаната форма на хипертиреоидизъм – Базедовата болест.

Маточина

Екстрактът от маточина е богат на розмаринова киселина, която е характерна и за пълзящото срещнице. Тази субстанция понижава прекомерната активност на Т-клетките на имунната система и отделянето на провъзпалителни цитокини – ефект, който допринася за възстановяването баланса на щитовидните хормони при автоимунни тиреоидни заболявания (Friedman, 2013).

Проучвания доказват, че комбинацията от маточина и срещниче може да противодейства срещу много от негативните ефектите на високите нива на хормони върху щитовидната жлеза (Auf’mkolk et al., 1984). Маточината има лек потискащ ефект върху тиреоидната функция и може да повлияе депресивните симптоми, което я прави подходящо средство за пациенти с хипертиреоидизъм (Oates, 2013).

В витамини

Хиперфункцията на щитовидната жлеза е хиперметаболитно състояние, което води до ускорено изчерпване на хранителни вещества от тялото и особено на водноразтворими витамини, каквито са тези от В-групата.

В-витамините са от ключово значение за енергийния метаболизъм, а техният недостиг и дефицит е наблюдаван в редица случаи на хипертиреоидизъм и автоимунен тиреоидит.

Също така съществуват сведения, че добавъчният им прием може да подобри състоянието и симптомите при пациенти със свръхактивна щитовидна жлеза (Colleran et al., 2003; Sriphrapradang et al., 2016; Collins & Pawlak, 2016).

Витамин С

Още от 70-те години на миналия век е известно, че пациентите с хипертиреоидизъм се отличават с ниски нива на витамин С (Dubey еt al., 1997). Тези находки са потвърдени във времето и от други авторски колективи (Ademoglu et al., 1998 и Alicigüzel et al., 2001).

Някои учени наблюдават завишени нива на липидни пероксиди при хиперфункция на щитовидната жлеза и отчитат, че в качеството си на антиоксидант добавъчният витамин С може да има положителен ефект при подобни състояния (Kumar et al., 2004).  

Витамин D

Недостигът и дефицитът на витамин D са често срещани състояния, които се свързват с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като Хашимото и Базедова болест. Нещо повече, редица тумори на щитовидната жлеза имат доказана връзка с нарушения в сигнализирането на витамин D (Kim, D., 2017). Честотата на дефицит на витамин D е значително по-висока при пациенти с автоимунен тиреоидит и вероятно има роля в патогенезата на техните състояния – установена е значима корелация между наличието на анти-тиреоидни антитела и недоимъка на мастноразтворимия витамин (Kivity, S., et al., 2010).

Други проучвания показват, че пациентите с Хашимото имат завишени нива на същите възпалителни молекули, чието вредно въздействие ефективно се блокира от адекватни серумни нива на витамин D (Mikos, H., et al., 2017; Sun, L., et al., 2016; Makariou, S., et al., 2011)

Засега сведенията в полза на витамин D като потенциално оръжие в борбата с автоимунните заболявания на щитовидната жлеза са обещаващи. Редица клинични изпитвания установяват, че приемът на добавка с холекалциферол повлиява благоприятно нивата на анти-тиреоидни антитела и T4 (Chaudhary, S., et al., 2016; Simsek, Y., et al., 2016; Chaudhary, S., 2018).

Селен

Щитовидната жлеза е органът с най-високи нива на селен в цялото тяло и поддържането на нормални физиологични нива на селен е ключово за правилното ѝ функциониране и превенцията на тиреоидни заболявания (Ventura, M., et al., 2017). Ниските нива на минерала влошават негативните последици от йодния дефицит (Arthur, J. R., 1991), свързват се с подостър тиреоидит, както и с най-често срещаните злокачествени тумори на щитовидната жлеза – папиларен и фоликуларен карцином (Moncayo, R., et al., 2008). Неотдавнашно срезово проучване сред над 6000 души установява, че ниските серумни нива на селен се свързват с повишен риск от автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм (Wu, Q., et al., 2015).

Нееднократно е показано, че добавъчният прием на селен може да допринесе за понижаване на анти-тиреоидните антитела, подобряване на ултразвуковата структура на щитовидната жлеза и благоприятно повлияване на автоимунните тиреоидити, включително болест на Грейвс – основна причина за хипертиреоидизъм при възрастните (Toulis, K. A., et al., 2010; Drutel, A., et al., 2013; Ventura, M., et al., 2017; Zheng, et al, 2018).

Приемът на селен доказано подобрява клиничните симптоми при пациенти с Базедова болест (Drutel, A., et al., 2013), както и при пациенти с лека до среднотежка форма на тиреоид-асоциирана офталмопатия (Ventura, M., et al., 2017).

Цинк

Установено е, че ниските нива на цинк са свързани с повишен автоимунитет – при тиреоидни пациенти с цинков недоимък се наблюдават високи нива на анти-тиреоидни антитела – TPO и Tg (Ertek S, et al. 2010).


Препоръчителна дозировка:

С една капсула дневно Тирохелп слоу доставя необходимите за нормалното функциониране на щитовидната жлеза вещества.

 

Опаковка: 30 капсули

 

Противопоказания: Бременност, кърмене и от деца под 6 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките.

Предупреждения: Да не се превишава препоръчаната дневна доза! Хранителната добавка да не се използва като заместител на разнообразното хранене! Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца!

Условия за съхранение: Да се съхранява на сухо място при стайна температура.

 

Производител: Plantapol – Spain, C/G 18, Pol.Malpica – Alfinden, La Puebla Del Alfinden Zaragoza, Spain

Дистрибутор: „Натурфарма България” ЕООД, гр. София, ул. Янко Софийски 21, тел. 02/ 963 33 59, info@naturpharmabg.com
Срок на промоцията

Специално предложение
Период на промоциядо 21.08.2024 г. или до изчерпване на количествата