Навигация
Кошница

Стомахон Лакс възстановява редовния ритъм при запек

Стомахон Лакс e НОВО решение с висококачествени растителни екстракти и пробиотици, формулирано в помощ на редовния чревен ритъм.

Неговите 5 активни съставки действат заедно и поотделно, за да възстановят нормалната ритмика на освобождаване и да върнат вашия вътрешен комфорт:

  • Екстрактът от сена допринася за нормалното функциониране на чревния тракт и е полезен за поддържане на физиологичните функции за пречистване на тялото.
  • Екстрактът от калифорнийски зърнастец допринася за нормалното функциониране на чревния тракт и помага в поддържането на физиологичните функции за детоксикация.
  • Екстракт от горски слез подпомага чревната перисталтиката, подпомага чревния транзит, поддържа нормалната функция на червата, допринася за храносмилателния комфорт и подпомага храносмилането.
  • Bacillus subtilis и Lactobacillus casei са полезни за чревната флора микроорганизми.

Стомахон Лакс носи естествено облекчение само с 1 капсула дневно!

 

 

Състав (в 1 капсула):

Сух екстракт от сена, листа (Cassia angustifolia, 20% сенозиди): 200 мг, от които 40 мг сенозиди

Сух екстракт от калифорнийски зърнастец, кора (Rhamnus purshiana, 10% каскарозиди A): 150 мг, от които 15 мг каскарозиди A

Сух екстракт от слез, листа и цвят в съотношение 5:1 (Malva sylvestris): 100 мг

Пробиотичен микс с 30 млрд. CFU/г, Bacillus subtilis и Lactobacillus casei в съотношение 1:1: 20 мг, в които 600 милиона CFU (300 милиона Bacillus subtilis + 300 милиона Lactobacillus casei)

*СFU/КОЕ-колоноообразуващи единици

Други съставки: микрокристална целулоза – емулгатор, магнезиев стеарат (мастни киселини на магнезиева сол) – антислепващ агент, капсула – прозрачна, желатинова.

 

Препоръчителна дозировка:

Приемайте по 1 капсула Стомахон Лакс на ден.

 

Опаковка: 15 капсули

 

Хроничен запек: рискови фактори, усложнения и възможности за повлияване

Хроничният запек е изключително разпространено функционално нарушение на стомашно-чревния тракт и една от най-честите причини за посещение на гастроентеролог (Chang et al., 2010).

Оценките за разпространението на състоянието варират, като се счита, че до 27% от населението страда от него (Sanchez & Bercik, 2011). Особено засегнати са по-възрастните хора и представителите на женския пол, като възрастните жени са от 2 до 3 пъти по-застрашени в сравнение с връстниците си от мъжки пол (Wald et al., 2008).

Причините за състоянието са сложни и многофакторни, като най-значими от тях са диетата, генетичната предразположеност, чревния мотилитет и абсорбция, различни нарушения в хормоналния баланс или анатомията на тялото, странични лекарствени ефекти и др. (Tack et al., 2011).

Запекът има осезаем негативен ефект върху всекидневното функциониране на пациентите, като неговото бреме върху качеството на живот е сравнимо с това на тежки хронични състояния като астмата, ревматоидния артрит и псориатичния артрит (Irvine et al., 2002).

Нередовният чревен ритъм не просто носи дискомфорт, той се свързва и с редица здравословни усложнения (Diaz, Bittar & Mendez, 2022), най-честите сред които са:

  • Хемороиди
  • Ректално кървене
  • Анални фисури (разкъсвания на кожата около ануса)

Понякога невъзможността за нормално изхождане може да доведе и до по-сериозни състояния като:

  • Ректален пролапс (излизане на ректума от аналния канал)
  • Фекално задръстване (прекомерно натрупване на чревно съдържимо, което не може да бъде изхвърлено от тялото по естествен начин)

Леченията за хроничен запек се отличават с варираща ефективност, като наличните към момента терапевтици включват смекчаващи (емолиенти) разхлабителни средства, растителни влакнини (фибри), осмотични и стимулиращи перисталтиката лаксативи.

Епидемиологичните сведения сочат, че до 74% от възрастните пациенти с хроничен запек прибягват до употребата на едно или повече от изброените средства (Roque & Bouras 2015). За съжаление близо 50% от потребителите на този тип продукти не са доволни от резултатите, като много от тях чувстват, че ефектът им е по-скоро негативен (De Giorgio et al., 2015).

Всичко това налага разработването на нов тип високоефективни комбинирани формули въз основата на съставки с доказано действие, които по безопасен начин помагат на пациентите с хроничен запек да възстановят нормалния си чревен ритъм и качеството си на живот, съхранявайки здравето си.

Сена

Сена наричаме плода или листата от растението Senna alexandrina, характерно за ширините на Африка, Индия и Азия. Настойки, запарки и екстракти от листата на сена са се използвали и продължават да се използват в помощ на храносмилателното здраве, като най-убедителни сведения има в полза на лаксативните ефекти на растението.

Неотдавна HMPC – Комитетът по растителните лекарствени продукти към Европейската агенция по лекарствата, одобри препаратите с листа от сена за облекчаване на запек поради добре установената им употреба. Това ще рече, че съществуват научни сведения за тяхната ефективност и безопасност, обхващащи поне 10 години в рамките на ЕС (EMA/HMPC/625849/2015).

Екстрактът от сена е особено богат на т.нар. антраквинони – вещества, които стимулират чревния мотилитет, ускорявайки освобождаването на чревното съдържимо. Тези активни компоненти също така изменят абсорбцията на течности и соли от изпражненията, допринасяйки за задържането на вода в червата. По този начин фецесът остава по-мек и това улеснява придвижването му през чревния тракт.

Лаксативният ефект на сена обичайно се проявява от 6­–10 часа след орален прием, като е установено, че добавянето на други лаксативни съставки (напр. фибри) към екстракта усилва нейното действие (Bossi et al, 1986; Marlett et al., 1987).

При пациенти с опиоидно- или лоперамидово-индуциран запек, приемът на сена е доказано ефективен за облекчаване на състоянието (Lazarus, Fitzmartin & Goldenheim, 1990; Ewe, Ueberschaer & Press, 1993; Sykes, 1996; Agra et al., 1998). Други изследвания откриват, че екстрактът от сена осигурява значително по-добра превенция от стандартно използваните лекарства против запек, съдържащи докузат, полиетилен гликол и лактулоза (Feudtner et al., 2014).

Благоприятното действие на сена е изпитано и в множество случаи на хроничен запек. При възрастни пациенти, страдащи от състоянието, комбиниран препарат със сена води до сигнификатно по-добри резултати в сравнение с препарат с лактулоза (Kinnunen et al., 1993; Passmore et al., 1993; Passmore, Wilson-Davies&Stoker, 1993).

В допълнение, едно 4-седмично изпитване сред пациенти с хроничен идиопатичен запек на средна възраст показва, че формула със сена, приемана 2 пъти дневно, се представя по-добре от формула с магнезиев оксид, приемана 3 пъти дневно (Morishita et al., 2021).

Калифорнийски зърнастец

Калифорнийският зърнастец (Rhamnus purshiana) е растение, присъщо за тихоокеанския бряг на Северна Америка, а кората му се суши и използва за медицински цели далеч преди откриването на континента от европейските изследователи. Поради това си приложение, продуктът носи още името каскара саграда или „свещена кора“ на испански.

Лаксативните свойства на кората от калифорнийски зърнастец са известни в Европа поне от 1880 година (Madaus, 1938) и препаратът има дългогодишна история на употреба при пациенти с остър и хроничен запек (Covington, et al., 1996). Утвърдената историческа употреба на каскара саграда води до включването ѝ в авторитетните монографи на немската Kommission E (Kommission E, 1993), Европейския научен кооператив по фитотерапия (ESCOP, 1999) и СЗО (WHO, 2002).

Въз основа на сведенията за дългогодишно използване с демонстрирана ефективност и безопасност, през 2019 година Комитетът по растителните лекарствени продукти към Европейската агенция по лекарствата (HMPC) прие добре установената употреба на препаратите с кора от зърнастец в качеството им на стимулиращ лаксатив (EMA/HMPC/909434/2019).

Слез

Слезът (Malva sylvestris) е едногодишно тревисто растение, обитаващо Европа, Северна Африка и Азия. В Древна Гърция и Рим се е използвал заради изразените му емолиентни, спазмолитични и лаксативни качества, а в Централна Анатолия е широко застъпен и в кулинарията (Barros et al., 2010).

Лаксативният ефект на слеза вероятно се дължи на високата концентрация на слузести вещества в листата и кората на растението. Тези т.нар. муцилажи са изключително богати на разтворими фибри и полизахариди и особено ефективно свързват наличната вода, демонстрирайки сгъстяващи, адхезивни и омекотяващи качества (Karawya et al., 1971).

Попаднали в червата, въпросните вещества се трансформират във вискозна гелобразна маса, която стимулира перисталтиката. За разлика от някои химични лаксативи те не дразнят стомаха и червата, тъй като образуват тънък защитен филм по повърхността им.

От допълнителен интерес е, че екстрактът от слез е богат на фенолни съединения, които противодействат на оксидативния стрес – механизъм, вероятно въвлечен в патогенезата на запека (Halliwell, Gutteridge & Cross, 1992; Jabri et al., 2017).

Изпитването на слеза в клинични условия показва, че приемът на екстракт от цвят след хранене значимо увеличава честотата на дефекацията и намалява твърдостта на изпражненията при пациенти с функционален запек (Elsagh et al., 2015).

Пробиотици

Пробиотиците са бактерии, които спомагат за метаболизирането на храната в стомашно-чревния тракт и допринасят за чревното здраве, като научните сведения за употребата им в борбата със запека са обещаващи.

Най-обширният мета-анализ на клинични изпитвания при възрастни с функционален запек показва, че приемът на пробиотици увеличава броя на седмичните изхождания в сравнение с плацебо (Dimidi et al., 2014).

От особен интерес в литературата е видът Lactobacillus casei, който има дългогодишна употреба за облекчаването на запек сред разнообразни популации (Koebnick et al., 2003; Sakai et al., 2011; Mazlyn et al., 2013; Aoki et al., 2014).

Регулиращото действие на този лактобацил е директно изпитано и в редица плацебо-контролирани клинични проучвания, които потвърждават, че приемът му успешно намалява транзитното време на чревното съдържимо, подобрява дефекацията и облекчава симптомите на запек (Koebnick et al., 2003; Krammer et al., 2011; Mazlyn et al., 2013).

Предполага се, че наблюдаваните ефекти могат поне отчасти да бъдат свързани със свойството на Lactobacillus casei да модулира чревната микробиота и да отделя късоверижни мастни киселини, които променят физичните характеристики на фецеса и ускоряват придвижването му през чревния тракт (Chen et al., 2019).

Друг пробиотик с терапевтичен потенциал е Bacillus subtilis, който надеждно понижава гастроинтестиналния дискомфорт и нормализира консистенцията на изпражненията, намалявайки редуването на запек с диария при здрави пациенти (Cuentas et al., 2017).

Същата бактерия е изпитана и при стотици души с функционален запек, като добавянето ѝ към приемания от пациентите лаксатив значително подобрява ефективността на лечението (Li et al., 2012; Liu et al., 2012).


Противопоказания: Да не се употребява от деца под 6-годишна възраст, бременни или кърмещи жени. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките.

Предупреждения: Хранителна добавка, да не се използва като заместител на разнообразното хранене и здравословния начин на живот. Да не се превишава препоръчаната дневна доза. Да се съхранява на място недостъпно за малки деца. Да се съхранява в оригиналната опаковка, на сухо, проветриво място. Да не се използва след изтичане срока на трайност. Този продукт съдържа натурални съставки, поради което може да има вариация или промяна в цвета на капсулите, което не бива да бъде повод за безпокойство. Условия за съхранение: Да се съхранява в оригиналната опаковка, на сухо, проветриво място.


Производител: Plantapol, Polígono Industrial Los Royales altos C/G 14 50171 La puebla de Alfindén, Zaragoza, Spain

Дистрибутор: „Натурфарма България“ ЕООД гр. София, ул. Янко Софийски 21, тел: +35929633359