Навигация
Кошница

Solgar / Солгар Таурин 500 мг 50 Капсули

Solgar Taurine 500 мг 50 Капсули


Solgar Taurine 500 мг е хранителна добавка, съдържаща свободна форма на аминокиселината. Съдържа сяра и играе роля в подпомагане нормалните функции на мозъка, очите, сърцето и кръвоносната системи. Също така притежава силно антиоксидантно действие.

Ползи от Таурина за здравето

  1. Тауринът е антиоксидант

Подобно на другите антиоксиданти, тауринът директно елиминира вредните оксиданти, за да се сведе до минимум увреждането на тъканите. Чрез своята антиоксидантна и противовъзпалителна активност, тауринът е в състояние да предпази тялото ни от ненужна клетъчна смърт и увреждане на тъканите. Много интересен факт е, че тауринът увеличава производството и активността на други антиоксиданти в тялото.

  1. Тауринът може да намали възпалителните процеси

Част от антиоксидантното действие на таурина е да произвежда веществата таурин хлорамин (TauCl) и бромамин (TauBr), които също имат противовъзпалителни свойства. Добавянето на таурин подобрява образуването на TauCl и TauBr в организма и може да бъде ефективно при лечение на възпалителни състояния. TauCl и TauBr са в състояние да убият широк спектър от бактерии, гъби (дрожди и плесени), вируси и паразити, както и помагат при синузит, отитис, акне, заболявания на венците и други възпалителни процеси. TauCl стимулира клетъчната смърт на вредните елементи чрез апоптоза. Апоптозата е, когато клетките претърпяват програмирана клетъчна смърт. Тъй като мъртвите клетки се консумират незабавно от белите кръвни клетки, те не могат да изпуснат токсините, които съдържат, и по този начин се предотвратява възпалението. 

  1. Тауринът може да помогне за лечение на диабет

Диабетът намалява способността на организма да абсорбира и произвежда таурин. Диабетните усложнения - сърдечни, бъбречни и нервни увреждания, са предизвикани, заради високото оксидативно увреждане в резултат на ниските нива на таурин. В едно проучване на 39 пациенти с диабет тип 1, лекувани всекидневно с 500 мг таурин в продължение на 3 месеца, се оказва, че увеличаването на нивата на таурина предпазва организма като намалява уврежданията. Изследването показва, че тауринът също така намалява кръвната глюкоза чрез взаимодействие с инсулиновите рецептори и също така предпазва от инфаркт като пречи на кръвните клетки да се съсирват. Освен това тауринът предпазва от бъбречна недостатъчност и увреждане при диабет.

  1. Тауринът предпазва сърцето

Клетките в сърдечно-съдовата система съдържат голямо количество таурин, което означава, че тауринът е важен за сърдечната функция. Изследвания потвърждават, че ниските нива на таурин в организма могат да са предпоставка за сърдечна аномалия или увреждане. И обратно – рискът от сърдечни заболявания е по-нисък при хора с високи нива на таурин. В едно проучване на 22 жени на средна възраст е добавяно 3 гр дневно таурин в продължение на 4 седмици. Резултатите от изследването показват понижени нива на хомоцистеиновите нива. Тъй като хомоцистеинът е свързан със сърдечни заболявания, тауринът може да помогне за предотвратяване на инфаркт или висок холестерол. Тауринът също така може да предотврати аномалии на сърдечния ритъм и втвърдяване/ стесняване на артериите.

  1. Тауринът предотвратява хипертонията

Ниските нива на таурин се свързват с повишено кръвно налягане. Тауринът увеличава производството на ендорфини, което успокоява реакцията на мозъка, когато е свръхактивен по време на стрес или повишено кръвно налягане. В едно изследване учените установили, че консумацията на 3гр таурин дневно в продължение на 2 месеца при пациенти с хипертония намалява както систолното, така и диастолното кръвно налягане. Тауринът също играе защитна роля освен на сърцето, но и на бъбреците при хората с хипертония.

  1. Тауринът помага за предпазването на черния дроб

Едно изследване на 24 пациенти с увреждане на черния дроб показва, че 500 мг дневно таурин в продължение на 3 месеца намалява чернодробното увреждане. Изследването показва, че тауринът е защитил черния дроб от тежки метали и увреждания, причинени от окислените мазнини, свободните радикали и други нездравословни вещества.

Клетките на черния дроб, подобно на тези в сърдечната система, са с високо съдържание на таурин. Съответно, когато нивата на аминокиселината са ниски, тогава страда целия организъм и най-вече органите и системи, които са най-богати на таурин. При повечето хора с чернодробни увреждания се наблюдават изключителни ниски нива на таурин. Учените потвърждават, че дори чернодробната цироза може да се овладее чрез приемане на таурин всекидневно в по-големи дози и с наблюдение на лекар.

Тауринът е много ефективен при предотвратяването на неалкохолни мастни чернодробни заболявания. Той намалява оксидативния стрес, клетъчната смърт и натрупването на мазнини в черния дроб. Също така тауринът предотвратява алкохолно мастно чернодробно заболяване чрез намаляване на предизвикания от алкохол оксидативен стрес и възпаление. Тауринът също така увеличава производството на протеини, свързани с разграждането на мазнините в черния дроб. 

  1. Тауринът може да подобри когнитивните функции

Поради процеса на стареене, мозъкът става все по-малко ефективен при производството на невротрансмитерите. Тъй като тауринът функционира подобно на невротрансмитерите в мозъка, добавката на таурин може да подпомогне когнитивните функции и реакциите на невротрансмитерите. Тауринът подпомага значително паметта и съхраняването на информация. В дългосрочен план учените посочват, че по-високите дози таурин приемани от по-възрастните хора може да спомогнат за предотвратяване на болестта Алцхаймер.

  1. Тауринът е важен за възпроизводството
  • При мъжете

Тауринът е една от най-богатите аминокиселини в мъжката репродуктивна система и може да бъде синтезирана от мъжките репродуктивни органи с цел подобряване на сексуалните и репродуктивните функции. Тауринът увеличава движението и съхраняването на сперматозоидите, както и подобрява тяхното качество и количество.

  • При жените

Тауринът също се намира във висока концентрация в женската репродуктивна система. Той има защитна функция на ембриона в утробата от оксидативно увреждане.


 
Активен състав в 1 капсула:
Taurine в свободна форма – 500 мг
 
Препоръчителен прием:
Приемайте по 1 капсула Solgar Taurine 500 мг дневно, за предпочитане между храненията.
 
Опаковка: 50 растителни капсули

Производител: Solgar Inc. USA