Навигация
Кошница

PROXEL POTENT / ПРОКСЕЛ ПОТЕНТ комбинирана грижа за простатата и сексуалната функция на мъжа

Проксел Потент е НОВА комбинация от две натурални решения за здравето и самочувствието на зрелия мъж, формулирани на базата на растителни екстракти, витамини, минерали и аминокиселини с доказано действие:

 • Proxel е нашият утвърден продукт, в който за първи път представихме на пазара 7 активни съставки под формата на капсула с цел да подпомогнем българския мъж в грижата за простатата и борбата с един често срещан проблем – доброкачествената простатна хиперплазия.
 • Potent е съвършено нова формула, която допълва и разширява действието на Проксел. В нея по иновативен начин са комбинирани 5 биоактивни натурални вещества с научно изпитан ефект върху ерекцията, либидото и цялостното сексуално представяне на мъжа в зряла възраст.

Приемани заедно само по 1 капсула на ден, Проксел & Потент зареждат мъжкия организъм с коктейл от 12 активни съставки с определящо значение за урологичното и сексуално здраве. Тяхната безопасност и ползи в адресирането на едни от най-често срещаните причини за оплаквания, фрустрация и влошено качество на живот у мъжа над 40 са обширно документирани в науката и нееднократно потвърдени от практиката.

 

Характеристики:

 • 2 в 1: първата по рода си комбинирана грижа за урологичното и сексуално здраве.
 • 12 натурални съставки: растителни екстракти, витамини, минерали и аминокиселини.
 • Всяка от съставките е научно изпитана за ефективност при „мъжки“ проблеми като доброкачествено уголемена простата, простатит (възпаление на простатата), рак на простатата, еректилна дисфункция, понижено либидо и ниски нива на тестостерон.
 • Нехормонален продукт с отличен профил на безопасност дори при дългосрочна употреба.
 • Само по 1 капсула дневно в помощ на простатата и мъжката полова мощ.
 • Произведени в Испания.

 

Състав на Proxel (в 1 капсула):

 • Екстракт от тиквени семки (Cucurbita pepo): 120 мг
 • Сух екстракт от азиатска центела (Centella asiatica): 100 мг
 • Екстракт от босвелия (Boswellia serrata): 50 мг
 • Екстракт от хелихризум (Helichrysum italicum): 50 мг
 • Хиалуронова киселина: 25 мг
 • Екстракт от чаено дърво (Melaleuca alternifolia): 1 мг
 • Витамин Е (DL-алфа токоферил ацетат): 12 мг

Помощни вещества: малтодекстрин (стабилизатор), магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, тиксозил (емулгатори).

 

Състав на Potent (в 1 капсула):

 • L-аргинин: 200 мг
 • Сух екстракт от мака (Lepidium meyenii): 200 мг
 • Сух екстракт от трибулус терестрис (Tribulus Terrestris, бабини зъби): 100 мг със съдържание на 40 мг сапонини
 • Сух екстракт от азиатски женшен (Panax ginseng): 75 мг със съдържание на 3,75 мг женшенозиди
 • Цинков оксид: 18,99 мг със съдържание на 15 мг цинк

Помощни вещества: микрокристална целулоза (пълнител), магнезиев стеарат (антислепващ агент).

 

Активни съставки в Проксел и здравето на простатата

Екстракт от азиатска центела: още в края на миналия век е показано, че даването на екстракт от азиатска центела на болни от рак мишки води до свиване на туморите и значително по-дълга продължителност на живот. През 2006 година Gurfinkel et al. откриват, че този ефект вероятно се дължи на азиатната киселина, която предизвиква клетъчна смърт в изолирани ин витро простатни ракови клетки. Най-новите обзорни публикации обобщават доказателствата за потентното въздействие на азиатната киселина върху редица механизми на рака и утвърждават нейния сериозен профилактичен и терапевтичен потенциал (Nagoor Meeran et al, 2018).

Екстракт от босвелия: активните съединения, наречени босвелови киселини, са отговорни за противовъзпалителните и клетъчнозащитни способности на екстракта. Редица проучвания изпитват ацетил-11-кето-В-босвелинова киселина (AKBA) и откриват, че тя потиска растежа на широк спектър от тумори, в това число и простатни (Syrovets et al., 2000).

През 2008 година Yuan и колектив демонстрират, че AKBA намалява активността на андрогенните рецептори, която е ключова за развитието и прогресията на простатния карцином. Ацетил-11-кето-В-босвелинова киселина потиска и ангиогенезата (растежът на нови кръвоносни съдове, който е особено интензивен при злокачествените тъкани), като по този начин лишава туморите от нужните за развитието им ресурси (Pang et al, 2009).

Екстракт от тиквени семки действа като инхибитор на ензима 5-алфа редуктаза, който отговаря за превръщането на хормона тестостерон в по-потентния андроген дихидротестостерон. Това е търсен ефект при някои андроген-зависими състояния, в това число доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), рак на простатата и оплешивяване (андрогенна алопеция).

Едногодишно проучване, проведено в Германия от Vahlensieck и колектив през 2015, открива, че е прилагането на екстракт от семена на тиква води до значително подобрение на ДПХ и качеството на живот. Други изследвания показват, че маслото от тиквени семки предпазва от хиперплазия на простатата, освен че може да бъде от полза при лечението на доброкачествено уголемената простата (Gossell-Williams et al., 2006). Маслото от семе на тиква има положителен ефект и върху сексуалната и репродуктивна функция, когато се прилага в комбинация с витамин Е, също наличен във формулата на Proxel (Hashemi, 2013).

Екстракт от хелихризум (жълт смил): ацетофенони, флавоноиди и флороглуциноли имат изразено противовъзпалително действие, потискайки различни пътища на медиатори на възпалението.

Екстрактът от чаено дърво и витамин Е имат потентно антиоксидантно действие и предпазват клетките от оксидативния стрес. Маслото от чаено дърво действа антибактериално, благодарение на терпинен-4-ола и цинеола, съдържащи се в него.

Хиалуроновата киселина спомага за по-добрия транспорт на активните вещества в организма. Тя привлича и задържа водата, съдейства за хидратацията и защитата на тъканите.

Активни съставки в Потент и мъжката сексуална функция

Еректилната дисфункция е състояние, който засяга самочувствието и качеството на сексуалния живот на всеки пети мъж над 20 години и на всеки втори мъж между 40 и 70 години (Selvin, Burnett & Platz, 2007; Colson et al, 2018). Докато напредването на възрастта е най-значимият рисков фактор за нарушена еректилна функция, за този проблем допринасят редица други подценявани фактори като тютюнопушене, прекомерна алкохолна консумация, уринарни инфекции, нисък тестостерон, депресия, тревожност, затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и хипотиреоидизъм (Colson, et al., 2018; Rastrelli et al., 2018; Chen et al., 2018).

В същността си ерекцията представлява кръвонапълване на пениса, което се осъществява след отпускане мускулатурата на пещеристото тяло, простиращо се по протежение на мъжкия полов орган. Основна роля за това отпускане играе отделянето на повишено количество азотен оксид под въздействие на сексуалната възбуда, което води до разширяване на кръвоносните съдове (вазодилатация) в пениса (Leung, Christ & Melman, 2004).

Нарушенията в този процес са основна причина за еректилна дисфункция. Практически всички лекарства за ерекция целят възстановяване на нормалната съдова функция и по-специално – на вазодилатацията. Значим дял от научния интерес в областта на мъжкото сексуално здраве през последните години е насочен към откриване на ефективни и безопасни нутрацевтични начини за повишаване на азотния оксид (NO) – молекулата, отговорна за разширяването на кръвоносните съдове в мъжкия полов орган.

L-аргининът е аминокиселина, която служи като директен източник на азотен оксид за тялото. Неотдавна бе установено, че мъжете с еректилна дисфункция се отличават със значително по-ниски нива на L-аргинин (Barassi et al., 2017). Това даде допълнителен тласък на изследването ѝ като потенциално терапевтично решение и алтернатива на прескрипторни хапчета за ерекция като Виагра, чиято употреба невинаги дава задоволителен ефект (Friedman & Friedman, 2015) и се свързва със странични ефекти като главоболие, диспепсия, болки в корема, нарушено зрение, метаболитни нарушения, зачервяване на лицето, а в редки случаи – и сериозни събития като инфаркт и инсулт (Ückert, Kuczyk & Oelke, 2013).

За кратко време се натрупа значителен обем от проучвания на L-аргинин, като общ поглед върху техните резултати откриваме в мета-анализ, публикуван през 2019 година в The Journal of Sex Medicine (Rhim et al., 2019). Въз основа на данните от 10 рандомизирани контролирани проучвания с общо 540 участници е установено, че добавъчният прием на L-аргинин значително повлиява еректилната дисфункция, увеличава сексуалната удовлетвореност и подобрява оргазмената функция.

Всички интервенции регистрират отлична поносимост на добавката. Друга важна находка е, че комбинирането на L-аргинин с други съставки усилва неговото действие. Това разкрива потенциала на аминокиселината да послужи като изходна точка за формулирането на комбинация от съставки със синергичен ефект върху еректилната функция и либидото.

Мака е пример за такава съставка, традиционно използвана от инките като средство за увеличаване на физическата издръжливост и половата мощ. Известна на ботаниците с латинското си наименование Lepidium meyenii, тя е представител на семейство Кръстоцветни и се отглежда заради богатия на биоактивни съединения корен.

Пилотен експеримент от 2009 година (Stone et al., 2009) подлага на изпитване причините за традиционната ѝ популярност, измервайки подобренията в издръжливостта и либидото на група спортисти след 2-седмичен прием на екстракт от корен на мака. Лошата новина е, че не е регистриран никакъв прогрес по отношение на издръжливостта. Добрата е, че всички участници докладват силно завишен сексуален апетит. Друго изследване с голяма група здрави възрастни мъже потвърждава тези резултати, показвайки значимо повишаване на либидото след осем седмици всекидневен прием на екстракт от мака (Gonzales et al., 2002).

Наблюдаваният ефект е валидиран и при пациенти с пост-SSRI сексуална дисфункция – понижена сетивност, еректилна функция и либидо в резултат от лечение с антидепресанти. Приемът на мака в продължение на 12 седмици помага на участниците да подобрят осезаемо сексуалното си представяне, като ефектът е дозозависим – пропорционален на количеството приеман екстракт (Dording et al., 2008).

Сухият екстракт от мака е ефективен и при мъже с диагностицирана еректилна дисфункция, като в след 12-седмичен курс на прием са отчетени значими подобрения в еректилна функция и сексуално благосъстояние, измерени съгласно International Index of Erectile Function (IIEF-5) и Satisfaction Profile (SAT-P) (Zenico et al., 2009).

Трибулус терестрис (Tribulus terrestris) е билка от традиционната аюрведическа медицина, по-позната сред нашите билколечители като „бабини зъби“. Дългогодишно употребявана като средство за подобряване на мъжкото здраве, тя има почти митична слава в сферата на силови и полови атлети от вчера и днес.

Оказва се, че тази слава не е без покритие. Въпреки че ореолът ѝ на спортна добавка не е научно валидиран, за нейните свойства на сексуалния фронт съществуват убедителни сведения. През 2005 година е установено, че приемът на екстракт от трибулус стимулира рецепторите за мъжки полови хормони в мозъка и увеличава броя на специален клас неврони, въвлечени в производството на азотен оксид (Gauthaman & Adaikan, 2005). Тази находка разкрива правдоподобен биологичен механизъм за положителния ефект на билката както върху либидото, така и върху ерекцията.

Едно от първите проучвания, които изпитват клиничния ефект от приема на бабини зъби, е проведено върху 63 мъже с олигозооспермия (намален брой сперматозоиди). След 12-месечен прием е регистрирано не само подобрение в характеристиките на спермата, но и значимо повишаване на еректилните качества и честотата на половия акт (Sellandi, Thakar & Baghel, 2012).

При мъже с частичен андрогенен дефицит, еректилна дисфункция и ниско либидо приемът на екстракт от трибулус в продължение на 3 месеца води до повишаване нивата на тестостерон и еректилната функция, измерена по International Index of Erectile Function-5 (IIEF-5) (Roaiah et al., 2016).

В последващ експеримент 180 мъже с еректилна дисфункция приемат екстракт от бабини зъби или плацебо в продължение на 12 месеца. Значимо подобрение в потентността на приемащите билката започва да се наблюдава още след четвъртата седмица, а в края на експеримента е отчетена близо трикратно по-добра сексуална функция, измерена по IIEF. Подобрения са отчетени и по отношение на сексуалната удовлетвореност и оргазмената функция (Kamenov et al., 2017).

За ефекта на трибулус терестрис вероятно допринасят и потентните му адаптогенни свойства. Няколко експеримента установяват, че екстрактът от билката има сравнимо действие с някои антидепресанти, като приемът ѝ изцяло нормализира нивата на стресови хормони при субекти, подложени на хроничен стрес (Wang et al., 2013; Deole et al., 2011).

Панакс женшенът (Panax ginseng, известен още като корейски, китайски или азиатски женшен), по-специално неговият корен, има вековна история в източната медицина, а част от предполагаемите му свойства са подложени на изпитване в контролирани условия. Един от ефектите, които се потвърждават отново и отново от научните експерименти, е положителното му въздействие върху мъжката потентност. Редица изследвания показват, че екстрактът от корейски женшен подобрява еректилната функция, повлиявайки както психогенните, така и съдовите причини за сексуални проблеми при мъжете.

Пилотно проучване върху 60 пациента с лека до средна еректилна дисфункция открива, че 12 седмици всекидневен прием на екстракт от женшен завършват с по-добри ерекции при 66,6% от участниците (De Andrade et al., 2007). Друг двойно сляп плацебо контролиран експеримент с по-голяма извадка потвърждава, че редовният прием на панакс женшен за период от 8 седмици подобрява потентността и сексуалната функция (Kim et al., 2009).

Натрупването на критична маса от проучвания с екстракт от женшен налага подлагането им на критичен прочит. През 2008 година излиза първият систематичен обзор на сведенията за ефективност на билката, който включва общо седем експеримента върху мъже с еректилна дисфункция (Jang et al., 2008). Авторите заключават, че женшенът е ефективен в лечението на това състояние. Следващ систематичен обзор от 2011 потвърждава тези заключения и в допълнение установява, че женшенът е с добър профил на безопасност, а честотата на странични ефекти при употребата му е ниска (Lee & Son, 2011).

Отделна линия на проучвания за действието на панакс женшен върху мъжките репродуктивни органи показва, че екстрактът от корена на растението увеличава протеиновия синтез в тестисите (Yamamoto, Kumagai & Yamamura, 1977), минимизира вредното въздействие на алкохола върху тестикуларната функция (Jang et al., 2011) и стимулира сперматогенезата и сперматозоидния мотилитет при мъже, страдащи от безплодие (Salvati et al., 1996).

Цинкът е есенциален хранителен минерал, който изпълнява многобройни роли в човешкото тяло – катализира редица реакции и играе ролята на структурен компонент в стотици металопротеини.

Открай време е известно, че нивата на цинк в тялото са правопропорционално свързани с нивата на тестостерон, а повишеното отделяне на цинк с урината крие риск от понижаване на мъжкия полов хормон (Prasad et al., 1996; Chang et al., 2011; Zeng et al., 2013). Това е важно, тъй като тестостеронът е дълбоко въвлечен във всяка фаза от мъжкия сексуален отговор, ниските му нива са един от факторите за сексуална дисфункция при мъжа (Rastrelli, Corona & Maggi, 2018).

Клинични проучвания върху мъже с цинков дефицит установяват, че оралният прием на цинк в продължение на 6 седмици водят до повишаване нивата на тестостерон с 84% (Jalali et al., 2010). Добавянето на цинк към диетата на мъже с безплодие и ниски нива на тестостерон значимо увеличава нивата на половия хормон, като 25% от двойките зачеват до 3 месеца след изпитването Netter, Nahoul & Hartoma, 1981).

Приемът на 15 мг цинк от спортуващи с нормални нива на тестостерон води до повишени тестостеронови равнища непосредствено след тренировка (Neek, Gaeini & Choobineh, 2011). Това е от значение, тъй като физическата преумора може да доведе до спад в нивата на хормона. Ефектът е потвърден както при неспортуващи мъже, така и при елитни спортисти след изтощителна тренировка – и в двата сценария добавъчният цинк съхранява статуса на половия хормон незасегнат (Kilic, 2007; Kilic et al., 2006).

 

Препоръчителна дозировка:

Приемайте комбинацията от 1 капсула Проксел и 1 капсула Потент дневно, за предпочитане по време на хранене или веднага след това.

 

Препоръчителен терапевтичен курс: 3 – 6 месеца.

 

Опаковка:

Проксел: 30 капсули (2 блистера х 15 капсули)

Потент: 30 капсули (2 блистера х 15 капсули)

 

Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Продуктът е хранителна добавка. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Продуктът не е заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Да не се използва след изтичане на срока на годност. Съхранение: На сухо място, при температура под 25 градуса.

 

Производител: Plantapol S.L. · Pol. Ind. Malpica Alfindén, G 18 50171 - La Puebla de Alfindén, Zaragoza (Spain)

Дистрибутор: Натурфарма България ЕООД, гр. София, ул. Янко Софийски 21,тел: 02/963 33 59, info@naturpharmabg.com