Навигация
Кошница

MYRTOL / МИРТОЛ при остри и хронични бронхити и синуити 20 капсули

Миртол е продукт с пречистени етерични масла от евкалипт, сладък портокал, мирта и лимон, показан за симптоматично лечение на остри и хронични бронхити и синузити. Препаратът притежава секретолитичен и секретомоторен ефект. Гъстият бронхиален секрет се втечнява, отделянето му се засилва и по този начин се подпомага експекторацията.

След перорално приложение на активното вещество се активира секретообразуването. In vitro тестове са показали, че в допълнение на мукосекретолитичния ефект активното вещество във високи дози притежава антиинфекциозно, имуномодулиращо, спазмолитично и съдоразширяващо действие. Всичките тези действия имат значение за цялостната терапевтична ефикасност на Myrtol.

 

Състав: 

Една стомашно-устойчива капсула Миртол съдържа 120 mg дестилат от смес от пречистени етерични масла от евкалипт, сладък портокал, мирта и лимон (66:32:1:1)

Триглицериди, средно-верижни, желатин, глицерол, сорбитол, течен (некристализиращ), солна киселина (13%), хипромелоза ацетат сукцинат, триетил цитрат, натриев лаурил сулфат, талк, декстрин, амониев глициризат

 

Препоръчителна дозировка:

Възрастни и деца над 10 години 

  • При остри възпаления се приемат по 2 капсули Миртол 4-5 пъти дневно;
  • При хронични заболявания и за поддържаща терапия се приемат по 2 капсули 3 пъти на ден.

За да се улесни експекторацията сутрин в случаи на хроничен бронхит, се приема по 2 капсули Myrtol допълнително вечер преди лягане.

Деца от 4 до 10 години приемат половината от дозата за възрастни

  • При остри възпаления се приема по 1 капсула 4-5 пъти дневно.
  • При хронични заболявания и за поддържаща терапия се приема по 1 капсула 3 пъти дневно.

Капсулите Myrtol се приемат ½ час преди хранене с голямо количество хладна течност. За по-добър сън последната доза да се взема преди лягане.

 

Опаковка: 20 капсули

 

Не се препоръчва използването на Myrtol при наличие на свръхчувствителност активното вещество или към някоя от съставките, изброени в точка 6.1. 

Този продукт съдържа глицерол, който е вреден във високи дози и може да причини главоболие, стомашно дразнене и диария.

Ако след прием на лекарствения продукт симптомите продължават или състоянието се влоши да се направи консултация с лекар.

 

Експерименталните проучвания с животни и терапевтичния опит при хора в течение на години показват, че активното вещество може да бъде приемано без риск по време на бременност и кърмене. От друга страна не е доказана безопасността на Myrtol в контролирани клинични проучвания при употреба от бременни и кърмещи жени и е възможно поради липофилните си свойства  активното вещество  да преминава в млякото. Затова Myrtol би трябвало да бъде назначаван на бременни и кърмещи жени, само ако категорично е необходимо.  

Няма влияние върху способността за шофиране и работа с машини. 

В отделни случаи могат да се появят нарушения на стомашно-чревния тракт: флатуленция, болка в стомаха, гадене, диария. При наличие на камъни в бъбреците и жлъчката е възможно да започне тяхното раздвижване. Докладвани са отделни случаи на алергични реакции (напр. обрив, оток на лицето, задух или нарушения в кръвообръщението).

Съобщаване на подозирани нежелани реакции

Съобщаването на подозирани нежелани реакции след разрешаване за употреба на лекарствения продукт е важно. Това позволява да продължи наблюдението на съотношението полза/риск за лекарствения продукт. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция чрез Изпълнителна агенция по лекарствата.

Активното веществоАктивното вещество има ниска остра токсичност при максимално поносима доза от около 1.500 mg/kg при хора.

Дори и когато не се използуват правилно, етеричните масла рядко причиняват нежелани лекарствени реакции. Отравяне с високи дози етерични масла може да причини гадене, повръщане и крампи и при тежки случаи - кома и респираторни нарушения. В редки случаи след тежка интоксикация са били докладвани сърдечно-съдови усложнения.

Течен парафин 3 ml/kg тегло перорално. При необходимост настаняване на лицето в лечебно заведение с възможност за наблюдение и контрол на виталните функции (промивка на стомаха с 5% разтвор на сода бикарбонат, кислородно лечение).

 

Kieler Strasse 11

25551 Hohenlockstedt

Germany

 

листовка

кратка характеристика на продукта