Навигация
Кошница

ПЕАНИЛ капсули: изключи сигнала на хроничната болка

Пеанил е комбиниран препарат с палмитоилетаноламид (ПЕА) и L-аскорбинова киселина (витамин С), който допринася за нормалното функциониране на нервната и имунната системи, за защитата на клетките от оксидативен стрес и намаляването на чувството на отпадналост и умора.

За разлика от обичайно употребяваните при болкови проблеми нестероидни противовъзпалителни средства, ефектът на Peanil се проявява във времето и е траен (активните му съставки действат с натрупване), а употребата му не крие сериозни рискове като улцерогенност (развиване на язви), нефротоксичност (увреждане на бъбреците) и бронхоспастичност (свиване на бронхиалните стени, водещо до задух). 

 

Състав (в 1 капсула):

Палмитоилетаноламид (микронизиран и ултрамикронизиран)
400 мг
Витамин C (L-аскорбинова киселина) 
300 мг


Препоръчителна дозировка:

Приемайте по 1 капсула Пеанил около 30 мин преди хранене сутрин и вечер за период от 2 седмици, след което по 1 капсула дневно за период от 30-60 дни. При нужда дозата може отново да бъде увеличена на 2 капсули дневно, а продължителността на приема да бъде удължена.

 

Опаковка: 30 капсули

 

Какво трябва да знаем за хроничната болка?

Хроничната болка засяга около 20% от населението и се увеличава с възрастта, като достига епидемичните мащаби от 45% до 80% при по-възрастните хора. Нормалният процес на реакция на организма към различни дразнители се осъществява чрез острата болка. Тя се предизвиква от външен стимул, който се превръща в електрическа активност в сензорните неврони и след предаване от един неврон на друг, сигналът стига до мозъка, където по обратен ред с помощта на невромедиатори се инхибира предаването на болковите стимули и болката затихва и изчезва.

За разлика от острата болка, хроничната болка обикновено е свързана с неврогенно възпаление, което води до увреда на нервите и те започват да изпращат постоянно повтарящи се болкови сигнали подобно на повредена аларма. В резултат на всичко това се стига до невъзможност болковият сигнал да бъде изключен, а болката става все по-силна.

Въпреки че болката се обработва от нервната система, имунната система също допринася за създаването на свръхчувствителност при хроничната болка. Така например имунни клетки, наречени мастоцити и микроглия, се активират. Тази имунна активация предизвиква освобождаване на медиатори от мастоцитите, разположени в близост до нервните окончания, което води до повишаване чувствителността на периферните рецептори за болка и до повишен отговор от страна на невроните в централната нервна система. Поради невъзможността този процес да бъде потиснат се стига до хронично възпаление и хронична болка.

Палмитоилетаноламидът (ПЕА) е вещество, което се образува нормално в организма, когато негови клетки или тъкани са подложени на вредно въздействие, стрес или травма. Установено е, че ПЕА препятства освобождаването на медиатори на възпалението от имунните клетки и така намалява възпалението на нервната тъкан и упражнява противоболков ефект. При възникване на хронична болка обаче количеството на ПЕА, което организмът произвежда сам е недостатъчно и се налага да бъде приеман отвън. Ефектите на ПЕА като противовъзпалителна и противоболкова терапия са доказани в повече от 30 клинични проучвания с над 6000 пациенти.

Витамин С е мощен антиоксидант, който намалява вредното въздействие на свободните радикали, образуващи се при възпалението на нервната тъкан и така я предпазва. В допълнение на тези ефекти през последните години беше установено, че витамин С стимулира образуването на определени субстанции в организма, които упражняват противоболков ефект. Такива естествени за организма вещества са ендорфините, които са наречени още „хормони на щастието“, защото намаляват болката, упражняват противовъзпалителен ефект и водят до подобрение на състоянието.


Противопоказания: Да не се използва при бременност, кърмене и от деца под 6 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките.


Предупреждения: Да не се превишава препоръчаната дневна доза! Хранителната добавка да не се използва като заместител на разнообразното хранене! Да се съхранява на място недостъпно за малки деца!


Условия за съхранение: Да се съхранява на сухо място при стайна температура. 


Производител: Plantapol S.L. · Pol. Ind. Malpica Alfindén, G 18 50171 - La Puebla de Alfindén, Zaragoza (Spain)


Дистрибутор: Натурфарма България ЕООД, гр.София, ул.Янко Софийски 21,тел: 02/963 33 59, info@naturpharmabg.com