Навигация
Кошница

PEAGREN / ПЕАГРЕН помощ за нервната система при мигрена и главоболие


Пеагрен е НОВО нелекарствено решение с палмитоилетаноламид, мелатонин и витамин В2, което допринася за нормалното функциониране на нервната система, за намаляване на чувството на отпадналост и умора и съкращаване на времето за заспиване. Той е подходящ за дългосрочна употреба и не води до привикване.

 

Състав (в 1 капсула):

Палмитоилетаноламид (PEA, микронизиран амид на наситена мастна киселина): 400 мг

Витамин В2 (рибофлавин): 8 мг

Мелатонин: 1 мг

Помощни вещества: микрокристална целулоза (емулгатор), магнезиев стеарат (антислепващ агент).

 

Препоръчителна дозировка:

Приемайте по 1 капсула Peagren сутрин около 30 минути преди хранене и по 1 капсула вечер преди лягане за период от 2 седмици. След това преминете към прием на 1 капсула вечер преди лягане за период от 1–3 месеца.

При нужда дозата може отново да бъде увеличена на 2 капсули дневно, а продължителността на прием да бъде удължена.

 

Опаковка: 15 желатинови капсули

 

Първичните главоболия и мигрена: произход и методи за нелекарствено повлияване

Първичните главоболия засягат голям процент от хората и имат огромно влияние върху работата и личния живот. Мигрената може да продължи от няколко часа до няколко дни и се характеризира с едностранна, пулсираща болка в главата, която се засилва при физическа активност и е придружена от гадене и дразнене от светлина и шумове. Може да се предшества от редица симптоми като промени в настроението и активността, раздразнителност, умора, прозяване, схващане във врата, както и от т.н. „аура“, която е предвестник на главоболието, изразяваща се в обратимо нарушение в зрението, говора, сетивността и др.

След като главоболието премине, може да се усеща неразположение придружено от умора, трудности в концентрацията и скованост във врата. Всички тези оплаквания значително влошават качеството на живот за продължителен период от време.

Смята се, че мигрената има многостранен произход, включващ нарушения на тонуса и пропускливостта на кръвоносните съдове на мозъка, нарушения в мозъчната кора, възникване на неврогенно възпаление, оксидативен стрес както и генетични нарушения във функцията на клетъчни органели, наречени митохондрии. Повишеното дразнене на болковите нервни окончания от вещества отделяни при възпалението води до свръхчувствителност и възникване на мигренозната болка.

Тензионното главоболие е най-често срещаното първично главоболие. При него се усещат повтарящи се епизоди на двустранна, пристягаща, тъпа болка в главата, която не се повлиява при обичайна физическа активност. Продължителността може да варира от 30 минути до няколко дни. Причинителите могат да са различни, но емоционалният стрес и напрежение играят основна роля. Голямо значение за възникването и поддържането на болката имат продължителното дразнене на болковите нервни окончания.

Палмитоилетаноламидът (ПЕА) e собствено за организма вещество и принадлежи към класа на сигналните липиди. Синтезира се при нужда когато има увреда или възпаление на тъкани, за да може организмът да се справи с болестното състояние. Той действа, като потиска възпалението около нервните окончания и по този начин намалява дразненето на болковите нервни рецептори и активирането на пътищата на болката. ПЕА действа и на ниво клетка, като блокира механизмите, водещи до възпаление. Друг ефект на ПЕА е въздействието му върху канабиноидната система в организма, която също има отношение към намаляване на болката.

Мелатонинът има много различни физиологични функции, важни за нормалната работа на централната нервна система. Той има антиоксидантна активност, противоболков ефект, регулира редица клетъчни рецептори, които имат отношение към болката и тонуса на кръвоносните съдове в мозъка. Намалява възпалението и оттам – дразненето на нервните окончания. Играе роля в регулирането на циклите на бодърстване и сън и е важен за инициирането и поддържането на съня. Ползотворният и достатъчен сън се свързва с по-малка вероятност от развитие на хронична мигрена, а недостатъчният и непълноценен сън е фактор за мигренозни атаки.

Витамин B2 (рибофлавин) е водоразтворим витамин от група B, който участва в разграждането на хранителните вещества и поддържането на епитела и лигавиците. Едно от главните генетични нарушения, което се свързва с мигрената, е нарушение във функцията на клетъчни органели, наречени митохондрии.

Те участват в регулирането на навлизането на калциеви йони в клетката и нормалното функциониране на невроните. При нарушението на тези процеси може да настъпи повишена чувствителност на болка. Рибофлавинът повлиява митохондриалната функция и предпазва от появата на мигрена. Той повлиява и процесите на окисление и редукция в организма и предпазва от свръхреакция на болковите рецептори и възникването на главоболие.

 

Противопоказания: Да не се използва при бременност, кърмене и от деца под 6 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Поради наличието на мелатонин в препарата и факта, че мелатонина участва в регулирането на съня се препоръчва в рамките на 1-2 часа след приема на Пеагрен шофирането и работата машини да се осъществяват с повишено внимание!

Предупреждения: Да не се превишава препоръчителната дневна доза! Peagren да не се използва като заместител на разнообразното хранене! Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца!

 

Производител: Plantapol - Spain, C/G 18, Pol.Malpica - Alfinden, La Puebla Del Alfinden Zaragoza, Spain

Дистрибутор: „Натурфарма България“ ЕООД, гр. София, ул. Янко Софийски 21, тел. +35929633359, info@naturpharmabg.com