Навигация
Кошница

OILESEN / ОЙЛЕСЕН витамин D3 400 мг 90 капсули

Процес на минерализация на костите

В човешкото тяло всички органи и системи са тясно свързани. Нормалното функциониране на една система повлиява правилното функциониране на другите системи. В човешкото тяло постоянно се извършват процеси на произвеждане и разграждане, балансът между които е от особено значение при формирането и поддържането на нормална костна тъкан.
Костната тъкан е съставена от костни клетки и твърдо междуклетъчно вещество (матрикс), минерализирано с калциев фосфат и калциев карбонат, които придават здравината на костите. Костните клетки, наречени остеокласти, разрушават остарялата и увредена костна тъкан. Друг тип клетки - остеобласти - произвеждат и формират нова костна тъкан. Растежът и минерализацията на костите са най-интензивни през детството и юношеството. Максимално костно тегло се достига около 30 годишна възраст. По-късно теглото на костите намалява. При жените загубата на костна плътност се засилва от хормонални промени преди и по време на менопаузата.
Точният баланс между процеса на остеокласт - инициираното разграждане и изграждане на кости от остеобластите е много важно за здравето. Той може да се наруши не само поради липса на калций или хормонален дисбаланс, но също и поради дефицит на специфични витамини и микроелементи в хранителната диета или поради тяхната слаба усвоимост. Ако това продължи дълго време, костите губят плътност и тегло, стават по-крехки и често се чупят дори от лека травма. Това състояние се нарича остеопороза или така наречената "тиха епидемия". То се развива незабелязано и човек разбира, че има този проблем, само при счупване на някоя кост. Според информация от Международната Фондация по Остеопороза, заболяването се развива при една от всеки три жени и при един от всеки петима мъже на възраст над 50 години. Твърди се, че възможността от развитие на остеопороза зависи от количеството минерали в костите, които се натрупват в по-млада възраст. Поради тази причина е много важно не само да получаваме калций с храната, но също и да имаме нормален калциев метаболизъм в нашия организъм на всяка една възраст.

Роля на витамин D в процеса на минерализация
Произведен в кожата или приет с храната, витамин D се пренася чрез лимфната система във венозната циркулация и може да бъде съхранен и след това освободен от мастните клетки. Витамин D в циркулацията е свързан във витамин-D-свързващ белтък, който го транспортира до черния дроб, където витаминът се преобразува до 25-хидроксивитамин D. Тази негова форма е биологично неактивна и трябва да бъде преобразувана в бъбреците до биологично активна. Серумният фосфор, калций и фибробластните растежни фактори могат да повишат или да понижат продукцията на биологично активен витамин D, който подобрява калциевата абсорбация в тънките черва чрез повишаване експресията на епителните калциеви канали. Само 10% - 15% от приетия с храната калций и около 60% от фосфора могат да се абсорбират при липса на витамин D.
Биологично активният витамин D също помага за индуциране зреенето на остеокластите. Зрелите остеокласти отстраняват калция и фосфора от костите, поддържайки нивата им в кръвта. Адекватните нива на двата минерала подпомагат минерализацията на скелета.

Факти за витамин D

 • Витамин D3 (холекалциферол) е мастноразтворим витамин. Може да се приеме от храни с животински произход, но количествата му там не са големи. Повечето витамин D3 се съдържа в по-мазните риби (сьомга, херинга, змиорка), яйчния жълтък, черния дроб, маслото и сиренето.
 • Витамин D3 може да бъде синтезиран в по-дълбоките епидермални слоеве на човешката кожа под влияние на ултравиолетовата (UV-В) слънчева радиация и топлина. Дефицит на витамина обикновено не се наблюдава при хората, живеещи около екватора, където не липсва слънчева светлина през цялата година.
 • Има няколко причини, водещи до недостиг и дефицит на витамин D при възрастни: генетични фактори, хранителни навици, липса на достатъчно слънчева светлина или слънцезащита и нарушения на определени телесни функции. Повече витамин D е нужен при някои заболявания на черния дроб и бъбреците, както и понижена резорбция на червата, особено при по-възрастни пациенти. Също така се предполага, че затлъстяването намалява наличните количества витамин D, тъй като той е извлечен в телесните мазнини.
 • Според оценката на най-новите научни доказателства за скелетни и нескелетни ефекти на витамин D, практическото ръководство за добавяне на витамина при Централноевропейската популация препоръчва дневен прием за възрастни от 800 - 2000 IU (20 - 50 μg). Препоръчва се допълнителен прием през цялата година, ако синтезът на витамина не е гарантиран през лятото, особено при хора в старческа възраст.
 • Тежкото и продължително предозиране на витамин D може да бъде опасно. Поради това експертите на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) оценяват безопасността при употреба на витамина. Те смятат, че количество от 4000 IU (100 μg) без проблем може да се използва ежедневно от възрастни, хора в старческа възраст и деца над 11 години. За зрели индивиди и хора в старческа възраст със затлъстяване, най-високият среден дневен прием на витамин D, който не води след себе си риск от нежелани ефекти, е 10 000 IU (1250 μg).
 • Необходим е адекватен прием на витамин D, за да се постигне количеството, достатъчно за нормалната костна и зъбна минерализация през цялото детство и юношество и за поддържане на костите при възрастни и пациенти в старческа възраст. Ниското количество на витамина води до намаляване на костното минерално натрупване при деца и юноши, ускорява загубата на костна плътност и увеличава риска от развитие на остеопороза.
 • Основната физиологична функция на витамин D е да поддържа концентрациите на серумния калций и фосфор в диапазон, необходим за протичане на клетъчните процеси, невромускулната функция и втвърдяването на костите. Витаминът осъществява тези свои функции чрез повишаване ефективността на тънките черва за абсорбиране на калций и фосфор от храната и чрез мобилизиране на двата минерала от костите.
 • Установено е, че витамин D допринася за поддържане нормалната функция на мускулите. Мускулната слабост е свързана със Синдром на дефицит на витамина. Клиничните симптоми на индуцирана от липса на витамин D миопатия включват мускулна слабост, дифузна болка в мускулите и увредена походка
 • Витамин D, също така, повлиява имунитета. Ангажиран е с нормалното функциониране на имунната система и модулира отговора при възпаления.

OILESEN Витамин D3 400 е продукт, създаден да добави към диетата витамин D3 (холекациферол) при деца, юноши и възрастни с установен дефицит на витамина, които по-рядко излизат на чист въздух, избягват излагането на слънце, диетата им не е пълноценна и други подобни.

Състав: холекалциферол (витамин D3).
Помощни вещества: слънчогледово масло, обвивка на капсулата (желатин, влагозадържащ агент - глицерол, пречистена вода).

1 капсула съдържа:

 • Витамин D3 - 10 g/400 IU (200% ХРС)*.

* ХРС - Хранителни референтни стойности.

Начин на употреба:

 • Деца над 3-годишна възраст и възрастни: препоръчва се прием на 1 капсула дневно заедно с храна. Хора с проблеми с преглъщането може да сдъвкват капсулата или да изсипват съдържанието й в храна, напитка или директно в устата.

Не приемайте повече от посочената препоръчителна доза.
Хранителните добавки не са заместител на разнообразната диета.
Здравословният начин на живот и балансираният хранителен режим са изключително важни.
Съхранявайте Oilesen на сухо място, недостъпно за деца, при температура под 25 °С.

Опаковка: 90 капсули.

Производител: Valentis АG, Швейцария.