Навигация
Кошница

NEO-ANGIN / НЕО-АНГИН Таблетки за смучене при възпалено гърло с вкус на череша 24 бр.

Нео-Ангин череша е комбиниран лекарствен продукт, включващ три активни съставки. Прилага се за лечение на леки инфекции на устата и гърлото. Тези инфекции водят до различни видове възпаления със симптоми на простуда, стоматити, гингивити, фарингити, ларингити и тонзилити, както и ангина.

Neo-Angin има антисептичен ефект и оказва лек аналгетичен ефект върху гърлото, основаващ се на комбинацията от 2,4-дихлоробензилов алкохол, амилметакрезол и левоментол.

Използваните антисептици са ефективни срещу патогенни микроорганизми, инфектиращи оралната и фарингиалната мукоза. Най-честите патогени, предизвикващи фарингити включват грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, като стафилококи, пневмококи, фузобактерии и особено Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Haemomophyls influenza и Branhamella catarralis.

Лекарственият продукт е ефективен в някои случаи и срещу патогенни гъбички и дрожди, особено срещу Candida albicans.

Левоментолът допълва ефектите на другите две активни съставки чрез болкоуспокояващия си ефект, основан на стимулирането на рецепторите за студено в мукозата.

Въз основа описаните свойства Нео-Ангин череша облекчава симптомите на леки възпалителни катарални процеси в устната кухина и гърлото. Той се понася добре от организма и има приятен вкус.

 

Състав (в 1 таблетка за смучене)

2,4-дихлоробензилов алкохол 1,20 mg

Амилметакрезол 0,60 mg

Левоментол 5,90 mg

Помощни вещества с известно действие
2,58 g изомалт (Е953), 0,44 mg кохинил червено А (Е124), 0,30 mg бензилов алкохол, по-малко от 0,02 mg бутилхидроксианизол  (E320)

 

Препоръчителна дозировка: 

В случаите, когато няма друго предписание, при възрастни и деца над 6 години, Нео-Ангин се прилага по 1 таблетка за смучене за бавно разтваряне в устата на всеки 2-3 часа. Максималната дневна доза е 6 таблетки за смучене.

Нео-ангин  череша е противопоказан за приложение при деца под 6 години.

 

Опаковка: 24 таблетки за смучене

 

Специални предупреждения и предпазни мерки за употреба

Нео-ангин череша съдържа оцветителя кохинил червено А (Е 124), който може да причини алергични реакции. 

Това лекарство съдържа 0,30 mg бензилов алкохол (компонент на аромата на череша) в много ниски дози във всяка таблетка за смучене (2,6 g).

Бензиловият алкохол може да причини алергични реакции.

Повишено внимание е необходимо по време на бременност и кърмене или в случай на чернодробно или бъбречно увреждане, поради риск от кумулиране и токсичност (метаболитна ацидоза).

Ароматът на череша в този продукт съдържа бутилхидроксианизол (E320), който може да причини дразнене на лигавиците.

Лекарството съдържа също 2,58 g изомалт (Е953) като заместител на захарта във всяка таблетка за смучене, което отговаря на 6 kcal (26 kJ).

Това трябва да се вземе предвид при пациенти, страдащи от захарен диабет.

Пациенти, страдащи от редки наследствени проблеми като фруктозна непоносимост не трябва да приемат това лекарство. Изомалтът може да има слабо изразен лаксативен ефект.

За лечение с Нео-ангин череша, децата трябва да могат контролирано да смучат таблетки.

Фертилитет, бременност и кърмене

Няма клинични данни за влияние на продукта при бременност. Изследванията върху животни не показват директни или индиректни увреждащи ефекти по отношение на бременността и ембрионално/феталното развитие, по време на раждане или следродовото развитие. Поради недостатъчна информация, не е възможно изцяло да се изключи риска за зародиша, ето защо бременните жени трябва да бъдат консултирани от лекар преди приемането на Нео-ангин череша.  Този продукт трябва да се предписва с внимание при бременни жени и  кърмачки.

Възможни нежелани лекарствени реакции:

Нарушения на имунната система:

С неизвестна честота: алергични реакции, като подуване на устата, езика и устните, обрив

Стомашно-чревни нарушения:

Много редки: Дразнене на устната и стомашната лигавица, напр. диспепсия и гадене

 

Съобщаване на подозирани нежелани реакции

Съобщаването на подозирани нежелани реакции след разрешаване за употреба на лекарствения продукт е важно. Това позволява да продължи наблюдението на съотношението полза/риск за лекарствения продукт. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция чрез Изпълнителна агенция по лекарствата. 

  

Комбинацията няма известни специфични рискове при приложение.

Проведените изследвания показват, че двата антисептика самостоятелно и в комбинация нямат токсични или мутагенни ефекти.

Токсикологичните изследвания на 2,4-дихлоробензиловия  алкохол и амилметакрезола не показват мутагенен потенциал. Ако таблетките се използват, както е указано няма риск за здравето, предвид ниските количества на активните вещества, съдържащи се в таблетките за смучене и техните високи стойности за LD50.

Левоментолът е много добре известен и познат и може да бъде разглеждан като нетоксичен и безопасен. При тестове за репродукционна токсичност ментолът не показва тератогенни или ембриотоксични рискове.

По време на оценката на съотношението риск/полза, съществува преобладаване на ползата и комбинацията е подходяща за успешно симптоматично лечение при посочените индикации.

 

DIVAPHARMA GmbH

Motzener Strasse 41

12277 Berlin

Германия

 

листовка

кратка характеристика на продукта