Навигация
Кошница

NATURAL FACTORS / НАТУРАЛ ФАКТОРС DGL Женско биле 400 mg 90 дъвчащи таблетки

Продуктът на Natural Factors съдържа висококачествен екстракт от корен на женско биле, известно също като сладник или сладък корен (Glycyrrhiza glabra). Действието му е насочено към облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт и здравето на храносмилателната лигавица.


Какви ползи осигурява:

  • стимулира продукцията на муцин – вещество, предпазващо стомашната лигавица;
  • облекчава тежестта и паренето поради рефлукс в областта на стомаха и хранопровода;
  • потиска развитието на Helicobacter pylori, бактерията причинител на стомашни язви и хроничен гастрит;
  • подпомага терапията на пептични язви и съдейства за намаляване на риска от повторната им поява;
  • ефективно средство срещу афти в устната кухина.

Защо екстрактът от сладък корен на Natural Factors DGL e деглициризиниран?

Глициризинът е премахнат от екстракта на Natural Factors, т.е. екстрактът е деглициризиниран. Глициризинът, известен още като глициризинова киселина, е един от главните активни компоненти на женското биле, на който то дължи сладкия си вкус. Има тритерпенова сапонинова структура и в организма се превръща до активното вещество еноксолон, което проявява противоязвена активност.

Стероидоподобната структура на глициризина обаче, е в основата на редица странични реакции – понеже потиска метаболизма на кортизола в бъбреците, глициризинът задържа течности, затруднява дейността на сърцето и покачва кръвното налягане. Други чести реакции към него са главоболие, нарушения в сърдечния ритъм, хипокалемия, покачване на теглото и мускулна слабост.

Екстрактът от сладък корен проявява отлична гастропротективна и антимикробна активност и без присъствието на глициризина в него, поради което глициризинът е отстранен от продукта DGL. Това осигурява възможност екстрактът от сладък корен на Natural Factors да се приема продължително време (което се налага поради факта, че язвите и гастритите често рецидивират), без да създава какъвто и да било риск от нежелани реакции.

Химичен състав на екстракта DGL („ди джи ел“ – англ. Deglycyrrhizinated licorice) и неговите ефекти

Кумарини – главно глицирол, изоглицирол и глюкокумарин. Проявяват противовъзпалително и антимикробно действие срещу патогенните микроорганизми в устната кухина.

Флавоноиди – глициретин, глабридин, глаброл, формононетин и др. Имат антиоксидантно действие и антимикробна активност, потискат развитието на Staphylococcus aureus и на Candida albicans върху устната и чревна лигавица. Те са главният агент и срещу H. pylori.

Халкони – ликвирицигенин и изоликвирицигенин. Имат добре изразено антикариесно действие, потискат развитието на Streptococcus mutans в устната кухина и ограничават образуването на зъбна плака.

Тритерпенови сапонини – глициретинова киселина, глабролид, бета-амирин. Стимулират отделянето на муцин и образуват защитен филм, който играе ролята на бариера срещу повишената киселинност и бактериалните токсини (срещу които антиацидите нямат ефект).

Етерично масло – анетол, бензалдехил, бутиролактон, евгенол и други монотерпени. Добре известно е газогонното, противовъзпалително и подобряващо храносмилането действие на тези вещества. Те стимулират отделянето на храносмилателни ензими, но не и на солна киселина, като по този начин ускоряват пасажа на храната и облекчават дейността на дванадесетопръстника и тънките черва.

При правилен подбор на антибактериалните средства, назначени от лекаря, DGL е съвместим с антибиотична терапия, както и с антихипертензивните медикаменти. За разлика от обикновения екстракт от сладък корен, НЕ покачва кръвното налягане.

Съставки:В 1 табл.:Дн. доза:
Женско биле/Сладник (Glycyrrhiza glabra) Деглициризиниран екстракт от корен 10:1400 mg1200 mg


Ксилитол, микрокристална целулоза, семена от анасон, стеаринова киселина, растителен клас магнезиев стеарат (лубрикант), силициев диоксид, лист от Стевия (Stevia rebaudiana).

Не съдържа: Глутен, пшеница, млечни продукти, яйца, захар, соя, фъстъци, риба, миди, животиснки продукти, сол, изкуствени аромати, консерванти или ГМО.

Хранителна добавка, 90 дъвчащи таблетки

Нето тегло: 89 mg

Дозировка и приложение: Да се сдъвква по 1 таблетка 20 минути преди всяко хранене или при необходимост.

Приложение: Допринася за поддържане на добро храносмилане.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца!

Годност и партида: Маркирани на етикета.

Производител: Natural Factors, Canada