Навигация
Кошница

NAIL BITENER / НЕЙЛ БАЙТНЪР писалка срещу гризане на нокти и кожички

Отучете се от гризането на ноктите, дъвченето на кожичките и смученето на палеца стъпка по стъпка за 21 дни с Нейл Байтнър: ефективно решение за възрастни и деца.

Nail Bitener е локална безцветна формула без гланц, която помага да се преодолее навикът за гризане на ноктите и кожичките само с едно приложение на ден. Продуктът е във вид на специална писалка с четковиден накрайник, който гарантира лесно и прецизно нанасяне на точното място. Протоколът за приложение се базира на широко приетото правило за 21-дневна промяна на навиците, в чиято основа стои разбирането, че всеки вреден навик може да бъде отучен в рамките на 21 дни.

Активната му съставка е Bitrex (денатониев бензоат) – най-горчивото вещество в света, което може да накара дори най-упоритите гризачи на нокти да изкарат ръцете си от устата. Открит през 1958 г., Битрекс е толкова потентен, че един напръстник от него е достатъчен да вгорчи водата в плувен басейн с олимпийски размери. За сметка на това е напълно безопасен и е одобрен в САЩ и Европа за влагане в препарати (за почистване и др.), които имат апетитен аромат, но не са годни за човешка консумация – силногорчивият му вкус обезсърчава всякакви опити за поглъщане и предизвиква мигновено изплюване.

Малките деца, които имат силен афинитет към сладкия вкус, са крайно чувствителни към горчивото, което прави Нейл Байтнър особено ефективен при отучване от смучене на палец и гризане на ноктите при деца.  

 

Характеристики:

 • Скорошни видими резултати
 • Бързо и лесно приложение
 • Възможност за прецизно дозиране
 • Прониква в нокътя
 • Само веднъж дневно
 • Без гланц
 • Може да се използва върху лак за нокти
 • Съдържа Bitrex – най-горчивата субстанция в света
 • Икономичен – 3 мл са достатъчни за над 21 дни употреба
 • Горчив, а не лютив
 • Безопасен
 • За деца над 3 години и възрастни

 

Състав:

Isopropyl alcohol, aqua, ethyl lactate, hydroxypropyl cellulose, denato­nium benzoate.

 

Начин на употреба:

Нейл Байтнър е във форма на удобна писалка, която ви позволява да го прилагате лесно, правилно и бързо. Преди първа употреба трябва да активирате писалката, обръщайки я нагоре-надолу поне 15 пъти. Уверете се, че четката е напоена с разтвор преди да я използвате.

 • При гризане на нокти и кожички: нанесете разтвора върху ръба на нокътя, отстрани или върху кожичките, веднъж дневно и оставете да изсъхне. Свръхинтензивният вкус на препарата го прави изключително икономичен и не е необходимо да се нанася върху целия нокът. Горчивият вкус намалява бавно в рамките на 24 часа.
 • При смучене на палец: нанесете малко върху върха на нокътя, само на палеца. Съветваме Ви да нанасяте Bitener и на двата палеца, това ще доведе до преодоляване на навика!

Използвайте продукта в продължение на поне 21 последователни дни.

 

Опаковка: 3 мл

 

Често задавани въпроси за гризането на нокти и кожички, смученето на палец и Нейл Байтнър

Преходен навик ли е гризането на нокти?

Хроничното гризане на ноктите или онихофагията (на гръцки означава „ядене на нокти“) е сравнително често срещано поведение, което засяга хора от всички възрасти. Проучванията показват, че 30% от населението гризе ноктите си. Навикът за гризане на ноктите е по-често срещан при подрастващите. Изчислено е, че 28–33% от децата на възраст между 7 и 10 години и приблизително 45% от тийнейджърите гризат ноктите си. След навършване на 18-годишна възраст, честотата на това поведение намалява, като разпространението му сред хората във възрастта 60–69 години е между 4,5% и 10,7%.

Защо гризем ноктите и кожичките си?

Точната етиология на онихофагията е неясна. Смята се, че възниква поради тревожност, стрес, несигурност, притеснителност, скука, умора, вина и други причини. Въпреки че е наблюдавано, че хората които гризат ноктите си, имат по-голяма тревожност, между навика и безпокойството не е открита връзка. Други автори поддържат мнението, че онихофагията е научено поведение от членове на семейството, което най-вероятно е подражателно.

Какви са причините за смученето на палец?

Бебето си смуче палеца още вътреутробно и продължава и през първите месеци и години след раждането. Най-често това е израз на силния смукателен рефлекс у най-малките, като поведението има успокояващ, приспиващ, дори смекчаващ чувството на самота и болкоуспокояващ ефект. Обичайно до края на втората година този навик постепенно изчезва, а ако продължи и през третата година и по-натам, означава, че детето има проблем – вероятно безпокойство, страх от нещо, липса на внимание, любов и съпричастност. Активното поддържане на това поведение и след третата година постепенно го превръща във вредна привичка, а отказването е трудно и може да премине в гризане на нокти и кожички.

Може ли гризането на нокти да бъде опасно?

Гризането на ноктите е неглижиран навик, който може да варира от лек до тежък. В повечето случаи последиците от него са чисто козметични. Ръцете участват във формирането на първо впечатление и външният им вид е от значение за това, още повече, че гризането на ноктите често се тълкува като лоши маниери. Ако поведението е безконтролно, това може да доведе до по-сериозни последици, като най-честите усложнения са:

 • Болезнено разраняване и кървене на нокътното легло и кутикулите (околните кожички).
 • Повтаряща се хронична паронихия, вторична бактериална инфекция.
 • Онихомикоза или тежко увреждане на нокътното легло, причиняващо онихолиза – поднокътна инфекция.
 • Проблеми с венците и зъбите.
 • При гризане на ноктите и кожичките патогенни бактерии могат да попаднат в устата и храносмилателната система и да причинят сериозни здравословни проблеми.

Какви са обичайните начини за отучване от гризане на ноктите и кожичките?

Аверзивна (аверзионна) терапия – вид терапия, при която нежеланото поведение се асоциира с негативен стимул, предизвикващ силно усещане за неприязън или погнуса. При достатъчна продължителност и постоянство на терапията, навикът постепенно се елиминира.

Поведенческа терапия – тук се търси положителна промяна в навика чрез действие. Фокусът попада върху нежеланото човешко поведение – смята се, че то е заучено и може да бъде отучено. Поставя се акцент върху мислите и чувствата, които предизвикват поведението и които произтичат от него. Целта е дълбоко вникване в същността на поведението и неговото изкореняване из основи, ако то е нежелано.

Каква е ролята на Nail Bitener в отучването от нежелани поведения?

Нейл Байтнър може да помогне за отучване от гризане на нокти и кожички, както и от смучене на палец, в качеството си на аверзионна терапия. Асоциирането на горчивия вкус и навика в продължителен период от време създава естествено нежелание за поддържане на поведението и отучва от него без усещане за принуда. За целта е нужно е да се прилага малко количество от разтвора по ръба на нокътя в продължение на минимум 21 последователни дни.

Защо 21 дни?

Nail Bitener се основава на „правилото“ за 21-дневната промяна на навика, което предполага, че всеки навик може да бъде преодолян в рамките на 21 дни. В действителност отучването от дълбоко вкоренени навици е трудна задача и времето за нейното реализиране може да е различно при различните хора. Затова и разтворът в Нейл Байтнър е достатъчен за период, по-дълъг от 21 дни.

Безопасен ли е?

Активното вещество в Нейл Байтнър е одобрено за употреба в САЩ и Европа. Първоначално се използва широко за превръщането на промишлен алкохол в непривлекателен за консумация от човека. Днес субстанцията се прилага от компании в повече от 60 страни по света, за да се гарантира, че битови, автомобилни и промишлени химикали в крайна сметка не могат да се консумират. Много продукти, които използваме у дома, в работилницата и гаража, имат привлекателен аромат и са силно концентрирани, което прави Bitrex важна защита срещу случайна консумация.

Може ли да се използва от бременни и кърмещи?

Понеже няма данни за употребата на Bitener при бременни или кърмещи жени, ние не препоръчваме употребата му от тях.

Как може да се отстрани?

Bitener може да се отстрани само чрез измиване със сапун. Ако ръцете се измият само с вода, той ще остане върху ноктите.

Мога ли да използвам Bitener® върху лак за нокти?

Да, продуктът спокойно може да се нанася върху лак за нокти.

 

Предупреждения и допълнителна информация:

Не се препоръчва употребата на Bitener при бременност и кърмене. Той е локално решение. Ако продуктът случайно попадне в очите, изплакнете обилно с  чиста вода. В редки случаи на поява на дразнене (алергия към някоя от съставките), препоръчваме да спрете употребата. В случай, че дразненето продължава потърсете лекарска помощ. Ако използвате контактни лещи, първо поставете лещите си, след това използвайте Bitener. Моля, съхранявайте на хладно и сухо място, недостъпно за деца. Да не се използва след изтичане на срока на годност.

 

Дистрибутор: „Натурфарма България“ ЕООД, гр. София, ул. Янко Софийски 21,

Производител: TheOTCLab, Fred. Roeskestraat 115, 1076 EE Амстердам, Нидерландия