Навигация
Кошница

MENOALGIN / МЕНОАЛГИН 45 капсули при болезнена менструация

Меноалгин е натурален комплекс от точно подбрани природни екстракти и хранителни вещества, който спомага за намаляване на менструалния дискомфорт. Продуктът допринася за регулирането на хормоналната дейност и за намаляване чувството на отпадналост и умора по време на менструален цикъл. Спомага за нормалната функция на мускулите и нервната система.

 

Характеристики:

 • Спомага за намаляване на менструалния дискомфорт, понижавайки простагландините в кръвта.
 • Допринася за облекчаване на менструалните спазми, оказвайки противовъзпалително и отпускащо маточната мускулатура действие.
 • Притежава антиоксидантна и противовъзпалителна активност.
 • Може да се комбинира с болкоуспокояващи средства.

 

Състав (в 1 капсула):

Алфа липоева киселина: 200 мг

Магнезиев оксид: 116,1 мг, осигуряващи 70 мг магнезий

Сух екстракт от калина (Viburnum lantana, въздушни части): 90 мг

Сух екстракт от моминска вратига (Tanacetum parthenium L., цветове): 70 мг, осигуряващи 0,14 мг партенолид

Сух екстракт от резене (Foeniculum vulgare Mill, семена): 70 мг, осигуряващи 19 мг проантоцианидини)

Сух екстракт от приморски бор (Pinus pinaster, кора): 20 мг

Пиридоксин хидрохлорид: 2,44 мг, осигуряващи 2 мг витамин В6

Други съставки: микрокристална целулоза (пълнител), магнезиев стеарат (антислепващ агент).

 

Препоръчителна дозировка:

Menoalgin се приема 3 x 1 капсула на ден в продължение на 15 дни. Приемът започва 7-10 дни преди началото на менструалния цикъл. Тази схема се повтаря в продължение на поне 3 последователни менструални цикъла

 

Опаковка: 45 капсули

 

Какво знаем за дисменореята?

Дисменорея или болезнена менструация се определя като спазми в долната част на корема преди или по време на менструация. Обикновено болката е лека. Но за някои жени менструалните болки може да са толкова силни, че да попречат на ежедневните дейности в продължение на няколко дни в месеца.

Болезненият цикъл се причинява от хормоноподобни вещества, наречени простагландини, които се произвеждат в лигавицата на матката. Те предизвикват съкращение на мускулите и кръвоносните съдове на матката по време на менструация. В първите два дни от менструацията нивото на простагландините е най-високо и тогава болката е най-силна. През следващите дни нивото им намалява, а съответно и болката, тъй като кървенето продължава и лигавицата на матката се отделя.

При някои жени силната менструална болка се придружава и от други симптоми – диария, гадене, повръщане, главоболие и замаяност, които също са типични нежелани ефекти на простагландините.

Менструалните болки може да се класифицират като:

 • Първична дисменорея – болезнена менструация, която не е свързана с някакво тазово заболяване. Първичната дисменорея започва скоро след като при момичетата се появи менструация. При много жени с първична дисменорея менструациите стават по-малко болезнени с напредването на възрастта. Този вид менструална болка също в повечето случаи намалява след раждане.
 • Вторична дисменорея – болка по време на менструация, която е причинена от някакво заболяване, напр. ендометриоза, миоми, кисти на яйчника, тазова възпалителна болест и др. Стандартния подход за лечение на дисменорея включва нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и хормонална контрацепция, като и двете помагат да се потисне производството на простагландини и така да се повлияе болката. Пациенти, които не понасят, имат противопоказания за прием на НСПВС или желаят да ги избегнат, могат да се опитат да ги заместят с билков спазмолитичен и възпалителен модулатор.

Хранителни вещества и растителни екстракти с роля в облекчаването на менструални болки

 • Магнезий – проучвания с магнезий са установили намаляване на менструалната болка и понижаване на простагландините в кръвта. Когато се комбинира с витамин В6, също може да облекчи менструалните спазми.
 • Витамин В6 – от една страна повишава нивата на серотонин и допамин и подобрява симптомите на предменструалния синдром, а от друга играе съществена роля в синтеза на простагландини и мастни киселини.
 • Viburnum lantana (калина) – съединенията scopoletin и viopudial са отговорни за маточната релаксантна активност. Екстрактите от V. lantana проявяват висока антиоксидантна активност. Поради релаксиращите и спазмолитични свойства към матката, кората се използва като традиционно средство за намаляване на менструалната болка и обема на менструалната течност, свързани с маточните контракции.
 • Foeniculum vulgare (резене) – съдържа анетол, който спомага за облекчаване на менструалните спазми. През 2015 г. едно проучване разкрива, че резенето има по-голям ефект в сравнение с мефенаминовата киселина за облекчаване на менструалните болки след двудневната интервенция при 105 жени, страдащи от първична дисменорея.
 • Pinus pinaster (приморски бор, титруван до проантоцианидини) - Спомага за намаляване на болката. Мултицентрово проучване, публикувано в Journal of Reproductive Medicine, при жени с дисменорея, които са приемали екстракт от кора от морски бор, изпитват по-малко болка и имат по-малка нужда от болкоуспокояващи по време на менструация.
 • Tanacetum parthenium (Моминска вратига, титруван до партенолид) - Притежава спазмолитична активност чрез инхибиране на притока на извънклетъчен калций в гладкомускулните клетки на съдовете. Инхибитор на синтеза на простагландини и традиционен билков лекарствен продукт за профилактика на мигренозно главоболие.
 • Алфа-липоева киселина – притежава антиоксидантна и противовъзпалителна активност и потиска образуването синтеза на простагландин E2. В сравнително проучване с мефенаминовата киселина при тежка менструалната болка се доказва, че 600 мг алфа–липоева киселина е по-ефективна от 250 mg мефенаминова киселина, както и от комбинацията от двете.

 

Противопоказания: Да не се употребява от деца под 6-годишна възраст, бременни или кърмещи жени. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Предупреждения: Хранителна добавка, да не се използва като заместител на разнообразното хранене и здравословния начин на живот. Да не се превишава препоръчаната дневна доза. Да се съхранява на място недостъпно за малки деца. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Да не се използва след изтичане срока на годност. Условия за съхранение: Да се съхранява в оригиналната опаковка, на сухо, проветриво място при стайна температура.

 

Производител: Plantapol, Polígono Industrial Los Royales altos C/G 14 50171 La puebla de Alfindén, Zaragoza, Spain, Tel: 97608010 /Fax 976108188

Дистрибутор: Натурфарма България ЕООД, гр. София, ул. Янко Софийски 21, тел: +35929633359

Срок на промоцията

Специално предложение
Период на промоциядо 16.07.2024 г. или до изчерпване на количествата