Навигация
Кошница

COLTENSIV / КОЛТЕНЗИВ за нормално кръвно налягане и нива на холестерол

Колтензив е НОВ натурален подход за поддържането на нормално кръвно налягане и нива на холестерол – двата водещи маркера за оценка на сърдечно-съдовия риск. Неговата иновативна формула съчетава 4 от най-потентните съставки с доказан ефект върху здравето на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка:

 • Олеуропеин от листа на маслина, който спомага за поддържането на нормално кръвно налягане.
 • Монаколин К от ферментирал червен ориз, който спомага на поддържането на нормални нива на холестерол.
 • Хидрокситирозол от плод на маслина, един от най-мощните природни антиоксиданти.
 • Витамин В1, който допринася за нормалното функциониране на сърцето.

Вдъхновен от традиционните диети на Средиземноморието и Далечния Изток, Coltensiv предоставя на тялото ви в готов за усвояване вид комбинация от ценни природни молекули в количество, което е доказано ефективно, но често и трудно постижимо чрез нормалното хранене. Само за да си набавите количеството хирокситирозол, което се съдържа в 1 дневна доза Колтензив, трябва да изядете 4,4 килограма маслини или да изпиете 1,4 литра зехтин!

Колтензив е представител на ново поколение нелекарствени продукти за сърдечно-съдово здраве, които се характеризират с висока ефективност, отличен профил на безопасност, перфектна съвместимост с медикаментозно лечение и годност за дългосрочен прием. Предпочитани от потребителите и препоръчвани от специалисти, тези препарати се превръщат в обещаващо оръжие в арсенала от мерки за превенцията на водещата причина за заболеваемост и смъртност в Европа и света – кардиологичните заболявания.

 


Характеристики:

 • НОВА клинично и научно доказана алтернатива за натурален контрол на кръвното налягане и холестерола
 • Естествени екстракти от маслина и ферментирал червен ориз в 1 продукт, вдъхновен от изпитаните кардиопротективни свойства на средиземноморските и далечноизточните диети
 • Дневна доза с антиоксидантния потенциал на 4,4 кг зелени маслини или 1,4 л студенопресован зехтин
 • Оптимална концентрация на 4 от най-потентните и добре проучени натурални вещества за сърдечно-съдово здраве
 • Научно валидирана ефективност и безопасност на активните съставки в изпитвания с десетки хиляди пациенти
 • Съвместим с конвенционални лекарства за високо кръвно (антихипертензиви), висок холестерол (статини) и противосъсирващи лекарствени средства (антикоагуланти).
 • Подходящ за дългосрочен прием
 • Без алергени
 • Без ГМО

 

Състав (в 1 капсула):

Сух екстракт от маслинови листа (Olea europaea): 250 мг, доставящи 50 мг олеуропеин

Ферментирал червен ориз (Monascus purpureus): 166,67 мг, доставящи 5 мг монаколин К

Сух екстракт от маслинови плодове (Olea europaea): 100 мг, доставящи 10 мг хидрокситирозол

Витамин B1 (тиамин хидрохлорид) 0,7 мг, доставящи 0,7 мг витамин В1

Други съставки: микрокристална целулоза, магнезиев стеарат – емулгатори.

 

Нутрацевтични подходи за контрол на сърдечно-съдовия риск

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са причина №1 за заболеваемост и смъртност в света и са отговорни за над половината смъртни случаи в Европейския регион. Мрачната статистика сочи, че тези болести отнемат 46 пъти повече животи от СПИН, туберкулоза и малария в Европа. Но в научните данни се прокрадва и лъч светлина – фактът, че 80% от преждевременните сърдечно-съдови епизоди са напълно предотвратими чрез промени в начина на живот (WHO, 2005).

Добре известно е, че здравословното хранене има силно въздействие върху риска от ССЗ. Но за да има значим ефект върху понижаването на този риск, оптималното хранително поведение трябва да се спазва за продължителен период от време. За съжаление това често се оказва невъзможно поради финансови, психологически и културални фактори (King et al., 2009).

Иначе казано, малко хора са в състояние да променят начина си на живот и диетата си до степента, в която се наблюдават най-големите ползи за сърдечно-съдовото здраве. Нещо повече, оказва се, че много от веществата, които науката свързва с понижен сърдечно-съдов риск, са непосилни за набавяне в достатъчно количество чрез нормалната диета и се намират в недостъпни (финансово или географски) за средностатистическия потребител храни като качествени маслини, екстра върджин зехтин, ферментирал червен ориз (коджи ориз) и др.

Ето защо все повече учени насочват усилията си върху разработването на нутрацевтични продукти за намаляване на сърдечно-съдовия риск и удължаване на живота. Продукти, които притежават ефект, съпоставим с този на лекарствата, но са извлечени от храни и са стандартизирани за такава концентрация на биоактивни вещества, която дава резултат и не може да се осигури от обичайното хранене.

Колтензив е именно такъв продукт, насочен към овладяването на двата водещи рискови фактора за ССЗ – високото кръвно и високият холестерол, които заедно причиняват над 30% от всички сърдечно-съдови събития в света (Yusuf et al., 2020). Той е базиран изцяло на хранителни вещества и екстракти, които взаимно допълват и подсилват доказания си полезен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Маслинови екстракти, богати на феноли (олеуропеин и хидрокситирозол)

Екстрактите от маслина (листа и плод) са богати на феноли, които допринасят за понижаване на сърдечно-съдовия риск, модифицирайки широк спектър от рискови фактори. Те спомагат за намаляване на кръвното налягане и благоприятстват нивото на серумните липопротеини („лошия“ LDL, „добрия“ HDL и общия холестерол) и предпазват LDL холестерола от окисляване – процес, който е в основата на формирането на атеросклеротични плаки. В този контекст най-голям интерес за науката представляват две съединения:

 • Олеуропеинът е фенол с редица фармакологични свойства, сред които антиоксидантни, противовъзпалителни и антиатерогенни (Omar, S. H., 2010). Добре изследвани са ползите от него за липидния профил (понижава LDL и общия холестерол, повишава HDL) и контрола на кръвната захар (понижава серумната глюкоза и инсулина, повишава инсулиновата чувствителност).
 • Хидрокситирозолът е един от най-мощните природни антиоксиданти – десет пъти по-потентен от зеления чай и два пъти по-потентен от коензим Q10. Именно на неговите изразени антирадикални качества се дължи и способността му да предотвратява окисляването на („лошия“) LDL холестерол. В дневна доза от 2 капсули Колтензив има толкова хидрокситирозол, колкото в 2 бутилки студенопресован зехтин или 4,4 килограма първокачествени зелени маслини (Vilaplana-Pérez, C., et al., 2014).

Поне 4 клинични проучвания (Susalit et al., 2011; Perrinjaquet‐Moccetti et al, 2008; Fitó et al., 2005; De Bock et al., 2013) потвърждават свойството на маслиновите феноли да понижават кръвното налягане при хипертоници, като в едно от тях ефектът на маслиновия екстракт е сравним с този на едно от най-често изписваните лекарства за високо кръвно. Важна находка е, че приемът на екстракт от маслина не крие риск от понижаване на кръвното при нормотензивни участници, което означава, че може да бъде приеман от пациенти, чието кръвно е нормално, но са налични други рискови фактори.

Значим и надежден е антиоксидантният ефект на маслиновите феноли върху „лошия“ LDL холестерол. Това му действие е потвърдено от голям брой изследвания и се наблюдава както при здрави хора, така и при пациенти с диагностицирани сърдечно-съдови проблеми, т.е. има значение както за първичната, така и за вторичната профилактика на ССЗ (Covas et al., 2006; Castaner et al., 2012; Weinbrenner et al., 2004; Fitó et al., 2005; De Bock et al., 2013; Covas et al., 2006; Gimeno et al., 2007; Marrugat et al., 2004).

Редица изпитвания валидират свойството на екстракта от маслини да подобрява три ключови параметъра на липидния статус: да понижава нивата на LDL и общия холестерол и да повишава нивата на HDL. Експериментите, в които са приложени различни дози екстракт от маслини, откриват дозозависим ефект – колкото по-висок е приемът, толкова по-благоприятни са резултатите. (Susalit et al., 2011; Castaner et al., 2012; Weinbrenner et al., 2004; De Bock et al., 2013; Covas et al., 2006; Gimeno et al., 2007; Marrugat et al., 2004)

De Bock et al., 2013, Gimeno et al., 2007 и Wainstein et al, 2012 откриват, че приемът на екстракт от маслинови листа (стандартизиран за съдържание на олеуропеин) подобрява инсулиновата чувствителност и понижава кръвната захар, инсулиновата секреция и гликирания хемоглобин при хора с диабет и наднормено тегло. Тези открития са обнадеждаващи, че олеуропеинът може да намери профилактично и терапевтично приложение при други значими хронични проблеми като преддиабет, метаболитен синдром и диабет от втори тип.

Ферментирал червен ориз (монаколин К)

Ферментиралият червен ориз е популярен оризов продукт в източната кулинарна традиция, датиращ още от далечната 300 г. пр.н.е. Наричан още „коджи“, „анка“ или „ангак“, той има характерен червеникаво-лилав цвят който се дължи на култивирането му с плесента Monascus purpureus. Данните за употребата му в китайската традиционна медицина и билколечение датират от 800-ната година, а предназначението му е било да „енергизира тялото, спомага храносмилането и ревитализира кръвта“.

Днес знаем, че ферментиралият червен ориз е богат на т.нар. монаколини, които са едни от най-потентните природни статини – вещества, понижаващи нивата на холестерола в кръвообращението. От тях най-добре проученият и мощен е монаколин К.

Клиничните изпитвания недвусмислено показват, че приемът на екстракт от червен ориз, стандартизиран за съдържание на монаколин К, може да намали общия холестерол с до 23% и LDL холестерола с до 34% (Heber et al., 1999; Wang et al., 1997; Becker et al., 2009; Halbert et al., 2010; Lin et al., 2005; Huang et al., 2007; Gerards et al., 2015).

Най-скорошният метаанализ на 6 големи проучвания при пациенти с висок холестерол и история на инфаркт на миокарда показва, че дългосрочният прием на продукт с екстракт от червен ориз намалява „лошия“ LDL холестерол с около 21 mg/dL, триглицеридите с 27 mg/dL и увеличава „добрия“ HDL холестерол с около 3 mg/dL. Анализът, обхващащ над 10 000 души, открива, че добавката с монаколин К не просто подобрява серумните маркери. В резултат от дългосрочния ѝ прием последващите епизоди на миокарден инфаркт намаляват с 58%, а смъртните случаи – с 29%. (Sungthong et al., 2020).

Обзорно проучване от 2017 година открива, че екстрактът от червен ориз успешно може да се комбинира с конвенционални статини, като в този сценарий се наблюдава още по-силен ефект върху понижаването на LDL и общия холестерол, триглицеридите и кръвното налягане (Xiong et al., 2017)

Други актуални сведения сочат, че ефектът на монаколин К е сравним с този на конвенционално лекарство за висок холестерол, с тази разлика, че при натуралния екстракт са регистрирани значително по-малко нежелани странични ефекти (Xue et al., 2017).

Нутрацевтичният статус на ферментиралия червен ориз се затвърждава и от друга линия на проучвания (Patel, 2016; Affuso et al, 2012). Те демонстрират свойството му да подобрява инсулиновата чувствителност и да понижава инсулина и кръвната захар – маркери, които имат отношение както към сърдечно-съдовите болести, така и върху нарушения на обмяната като висока кръвна захар, диабет и метаболитен синдром.

Витамин В1 (тиамин)

Тиаминът играе критична роля за нормалната функция и здравето на сърцето, като все повече сведения откриват връзка между дефицита на този витамин и множество сърдечно-съдови рискови фактори и болести (Eshak & Arafa, 2018).

Още през 80-те години на миналия век е открито, че нивата на общия холестерол са в обратна връзка с нивата на тиамин – високият холестерол се свързва с нисък тиамин и обратното (Hooper et al., 1983). Срезово проучване от 2013 година потвърждава и разширява тази находка, установявайки връзка между нивата на витамин В1 в кръвообращението и липидния профил – колкото по-добър е тиаминовият статус, толкова по-ниски са нивата на триглицериди и LDL, а нивата на HDL са по-високи (Waheed et al., 2013).

През 2014 година друг авторски колектив открива, че приемът на витамин В1 в продължение на 6 месеца води до значимо понижаване на нивата на LDL и общия холестерол при 60 пациента с диабет от 2 тип (Al-Atta et al., 2014). През 2015 година е установен тиаминов дефицит при близо 100% от пациентите с микроалбуминурия – признак за съдово увреждане и дисфункция, който се свързва със значително по-лоши прогнози за сърдечно-съдовото здраве (Nix et al., 2015).

Систематичен обзор на 9 проучвания открива, че до 91% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат дефицит на витамин В1 (Jain et al., 2015). Предполага се, че дефицитът на витамин В1 има причинна роля за това състояние, тъй като витаминът играе ключова роля в метаболизма на хранителните вещества и неговият недостиг може да лиши сърдечния мускул от нужната за функционирането му енергия.

Тази хипотеза е тествана в редица проучвания, които установяват, че администрирането на тиамин при пациенти със сърдечна недостатъчност води до значително подобряване на състоянието им (Seligmann et al., 1991; Shimon et al., 1995; Schoenenberger et al., 2012; DiNicolantonio et al., 2013).

Формира се научен консенсус, че тиаминовият дефицит е не просто честа находка при пациентите със сърдечно-съдови заболявания, а също така може да има роля в развитието и прогнозата на този тип болести. Ето защо все повече кардиоспециалисти започват да препоръчват добавъчният прием на витамин В1 при индивиди с повишен сърдечно-съдов риск и пациенти, диагностицирани със ССЗ (Eshak & Arafa, 2018; DiNicolantonio et al., 2018).

 

Препоръчителна дозировка:

Дневната доза Coltensiv е 2 капсули. Приемайте по 1 капсула сутрин и вечер преди хранене с голямо количество вода.

 

Опаковка: 30 капсули

 

Противопоказания: Да не се употребява от деца под 18-годишна възраст, бременни или кърмещи жени. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките.

Предупреждения: Хранителна добавка, да не се използва като заместител на разнообразното хранене и здравословния начин на живот. Да не се превишава препоръчаната дневна доза. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Да не се използва след изтичане срока на трайност.

Условия за съхранение: Да се съхранява в оригиналната опаковка, при стайна температура, до 25 градуса.

 

Производител: Plantapol, Polígono Industrial Los Royales altos C/G 14 50171 La puebla de Alfindén, Zaragoza, Spain

Дистрибутор: „Натурфарма България“ ЕООД гр. София, ул. Янко Софийски 21, тел: +35929633359Срок на промоцията

Специално предложение
Период на промоциядо 30,04.2024 г. или до изчерпване на количествата