Навигация
Кошница

УРИМИЛ МУУВ грижа за кости, стави, мускули, периферна нервна система 25 сашета

Уримил Муув е твоето ново решение за повече движение. Неговият пълноценен състав захранва всички структури и тъкани, въвлечени в човешката физическа активност – кости, стави, сухожилия, мускули и нервна система.

Уримил Муув е създаден за всеки, който търси свободата на движение и преследва здравословните ползи от физическата активност. Той предоставя отлична грижа за опорно-двигателния апарат без значение дали понастоящем сте обездвижени поради заетост или заболяване или сте ангажирани с професионален или любителски спорт, физически труд или активен отдих. 


Характеристики:

 • Специална формула за повече движение, поддържаща състоянието и нормалната функция на кости, стави, сухожилия, мускули и нервна система.
 • За всеки, който цени комфорта и свободата на движение и преследва ползите от редовната физическа активност.
 • Цели 11000 мг естествен ензимно хидролизиран рибен колаген Naticol® с висока чистота и бионаличност и витамин С за нормалното образуване на колаген в човешкото тяло.
 • Хондроитин и хиалуронова киселина за строежа, лубрикацията и гъвкавостта на ставите и сухожилията.
 • Оптимален спектър от В-витамини, които участват в енергийния метаболизъм и допринасят за намаляване усещането за отпадналост и умора.


Уримил Муув доставя 11000 милиграма естествен ензимно хидролизиран рибен колаген Naticol® с висока чистота и бионаличност, който подсигурява дипептиди и трипептиди за образуването и регенерацията на ставите и сухожилията. Naticol® има високо съдържание на аргинин и е лесен за храносмилане и усвояване, което го прави особено подходящ за физически активни хора.

Иновативната формула на Уримил Муув включва витамини В1, В3, В6, В12, фолиева киселина и магнезий, които играят ключова роля за подхранване и поддържане на нервната система, подсигуряваща инервацията на опорно-двигателния апарат.

Нуклеотидите уридин монофосфат и цитидин монофосфат участват в изграждането на ДНК и РНК и клетъчния метаболизъм на невроните. Нервоновата киселина е мастна киселина, която принадлежи към групата на цереброзидите и представлява структурен компонент на нервната система и мускулите.

Уримил Муув захранва тялото ти още с:

 • Витамин D за нормалното усвояване на калций и фосфор от клетките на мускулно-скелетната система и здравето на костите.
 • Морски магнезий за поддържане на електролитния баланс и нормалната мускулна функция и доброто състояние на костите.
 • Витамин C за нормалната имунна функция по време на интензивни физически упражнения и след това, както и за нормалното образуване на колаген за здравето на съединителната и хрущялната тъкан.
 • Витамини В3, В6, В9, B12 и магнезий за намаляване усещането за отпадналост и умора.
 • Хиалуронова киселина, която допринася за лубрикацията и гъвкавостта на ставите и сухожилията.
 • Хондроитин сулфат с 90% съдържание на хондроитин – ключов структурен и регенеративен компонент за ставния хрущял.
 • Екстракт от куркума с 95% съдържание на куркуминоиди и екстракт от джинджифил с над 5% съдържание на джинджероли с изпитано противовъзпалително действие.

  Състав (в 1 саше):

  Хидролизиран морски колаген от риба NATICOL®: 11000 мг

  L-аскорбинова киселина (100% витамин C): 1000 мг, от които 1000 мг витамин С (1250% NRV)

  Морски магнезиев оксид (58.8% магнезий): 425,18 мг, от които 250 мг магнезий (66,66% NRV)

  Хондроитин сулфат, говежди (90% хондроитин): 100 мг, от които 90 мг хондроитин

  Уридин монофосфат: 70 мг

  Натриев хиалуронат (мин. 90% хиалуронова киселина): 22.23 мг, от които 20 мг хиалуронова киселина

  Сух екстракт от куркума (Curcuma longa L., коренище, 95% куркуминоиди): 20 мг, от които 19 мг куркуминоиди

  Цитидин монофосфат (мин. 64.25% цитидин): 10.9 мг, от които 7 мг цитидин

  Екстракт от джинджифил (Zingiber officinale Roscoe, коренище, мин. 5% джинджероли): 10 мг, от които 0,5 мг джинджероли

  Ниацин (никотинамид, 100% витамин В3): 10 мг, от които 10 мг витамин В3 (62,5% NRV)

  Пиридоксин хидрохлорид (82,27% витамин В6): 7.3 мг, от които 6 мг витамин В6 (428,57% NRV)

  Тиамин хидрохлорид (78,475% витамин B1): 5.1 мг, от които 4 мг витамин В1 (363,6% NRV)

  Нервонова киселина: 5 мг

  Холекалциферол (0,25% витамин D3):  4 мг, от които 10 µg витамин D3 (200% NRV)

  Птероилглутаминова киселина (фолиева киселина, 100% витамин В9): 0,4 мг, от които 400 µg витамин В9 (200% NRV)

  Цианокобаламин (100% витамин В12): 0,01 мг, от които 10 µg витамин В12 (400% NRV)

  *NRV = референтни хранителни стойности

   

  Други съставки: малтодекстрин – пълнител, вкус на ягода, силициев диоксид – антислепващ агент, лимонена киселина – стабилизатор, оцветител – червено цвекло, сукралоза, сух екстракт от стевия – подсладители. Не съдържа ГМО. Алергени: риба и нейни деривати

   

  Препоръчителна дозировка:

  Приемайте по 1 саше Уримил Муув веднъж дневно около 30 минути преди най-калоричното хранене.

  Изсипете съдържанието на сашето в чаша вода (около 250 мл), разбъркайте без да чакате да се разтвори напълно и изпийте веднага. Ако се образува утайка, добавете още малко вода, разбъркайте и изпийте отново. За активно спортуващи е препоръчителен прием преди хранене, след основното физическо натоварване през деня.

   

  Продължителност на приема:

  Препоръчваме първоначален тримесечен прием. 

  Правете 5-дневни почивки след изпиването на първата и втората опаковка, а след третата опаковка направете по-дълга почивка от 15–30 дни. 

  Уримил Муув е подходящ за продължителна употреба.

   

  Опаковка: 25 сашета х 18 г

   

  От колко и от какво движение се нуждая?

  СЗО дефинира физическата активност като всяко телесно движение, произведено от скелетната мускулатура и водещо до някакъв енергоразход. Това включва всяко движение, включително осъщественото по време на почивка, с цел придвижване или като част от работата на човек.

  Огромен обем от проучвания установяват, че както средноинтензивната, така и високоинтензивната физическа активност подобряват здравето. Тези проучвания включват не само хора, които спортуват планирано и имат достъп до спортни съоръжения, но и лица, които просто осъществяват физически труд, ходят пеш, поддържат домакинство и т.н.

  СЗО също така дава детайлни препоръки за физическата активност, от която средностатистическият възрастен се нуждае, за да поддържа добро здраве.

  • Трябва да има поне 150­–300 минути средноинтензивна аеробна физическа активност седмично.
  • или поне 75­–150 минути високоинтензивна аеробна физическа активност; или еквивалентна комбинация от средно- и високоинтензивна физическа активност седмично.
  • Може да увеличи продължителността на изброените аеробни активности с цел извличането на допълнителни здравни ползи.
  • Трябва да изпълнява укрепващи всички мускулни групи движения със среден или по-висок интензитет поне 2 пъти в седмицата, тъй като те осигуряват допълнителни здравни ползи.
  • Трябва да ограничава времето, прекарано в уседналост. Заместването на уседналите занимания с физическа активност с какъвто и да е интензитет е полезно за здравето.
  • За намаляване на вредните ефекти от високата уседналост, всеки възрастен следва да се стреми да се движи повече от препоръчаното.

  Ползи от движението и рискове от уседналия начин на живот

  Редовното движение, в това число ходенето, карането на колело и други безмоторни средства за придвижване, спортуването и активният отдих осигуряват значими ползи за здравето. Ако поради някаква причина не успявате да изпълните препоръките за дневно и седмично движение на СЗО, не приемайте това като провал и помнете, че малко е значително по-полезно от нищо.

  Също така не забравяйте, че всекидневието ни предоставя редица лесни възможности да се движим повече и възползвайки се от тях, лесно можем да постигнем препоръчителните нива на физическа активност.

  Това е важно, тъй като физическата неактивност е един от водещите рискови фактори за болестност и смъртност от хронични болести. Данните от мащабни глобални проучвания показват, че над 23% от годините живот, съобразени с инвалидността (прекарани в боледуване или отнети от преждевременна смърт) се дължат на физическа неактивност и ниска физическа активност (Lim et al., 2012).

  Според оценките на СЗО недостатъчно активните хора са с 20–30% по-висок риск от смъртност в сравнение с достатъчно активните хора. Това се дължи на факта, че редовното движение:

  • Подобрява физическата кондиция (мускулната и кардиореспираторна функция) и телесната композиция (намалява телесните мазнини и развива мускулатурата).
  • Укрепва костното, ставното и функционално здраве.
  • Подобрява психичното и неврологичното здраве, когнитивното представяне (учене, памет, концентрация, изпълнителна функция) и съня.
  • Подпомага поддържането на здравословно тегло, поддържането на нормални нива на кръвна захар и серумни липиди.
  • Намалява риска от високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет, редица видове рак (включително чести видове като рак на гърдата и рак на дебелото черво) и депресия.
  • Намалява риска от падания, както и от фрактури на таза и гръбнака.

  Статистиката показва, че животът на съвременния човек придобива все по-уседнал характер с повишената употреба на моторни превозни средства и все по-застъпеното присъствие на екранни дигитални устройства в работата, образованието и отдиха. Сведенията показват, че по-високите нива на неактивно поведение и начин на живот се свързват с редица неблагоприятни ефекти върху здравето като:

  • Повишено тегло и адипозитет (телесни мазнини).
  • Влошено кардиометаболитно здраве, физическа кондиция, просоциално поведение.
  • Намалена продължителност и качество на съня.
  • Повишена обща, сърдечно-съдова и ракова смъртност.
  • Повишена честота на сърдечно-съдови болести, рак и диабет тип 2.

  Колко се движат хората по света и у нас?

  Установено е, че около 1/4 от възрастното глобално население или около 1,4 милиарда възрастни са недостатъчно активни. Около 1 от 3 жени и 1 от 4 мъже не се движат достатъчно, за да бъдат здрави. В нивата на физическа активност по света не е отчетено подобрение от 2001 година насам и понастоящем страните с високи доходи са около два пъти по-неактивни от страните с ниски доходи.

  Всичко това оказва неимоверна тежест върху системата за здравеопазване, околната среда, икономическото развитие, благоденствието на общностите и качеството на живот по света.

  Според най-актуалните данни от Евробарометър, 78% от българите не спортуват въобще. По този показател ние сме на първо място в Европа и сме отбелязали сериозен регрес от 20% спрямо 2009 година. Едва 2% са българите, които могат да кажат, че спортуват редовно. И още:

  • 51% споделят, че никога не се занимават с нетренировъчна физическа активност от типа на придвижване с велосипед, градинска работа, танци и др. Само 14% от нас правят това регулярно.
  • 60% никога не извършват тежки натоварвания от типа на вдигане на тежко, копаене, аеробни тренировки и интензивно велосипедиране. 16% са редовни в това отношение и практикуват от 4 до 7 дни в седмицата.
  • 61% никога не се движат с умерен интензитет – носене на леки товари, велосипедиране с умерено темпо, игра на тенис и др. Тук редовните са 18%.
  • 77% ходят редовно, но крайно недостатъчно. Данните разкриват, че 44% от нас ходят не повече от 30 минути на ден.

  Какво ни ограбва свободата на движение?

  Зад изброените негативни тенденции стоят редица фактори като промяна в естеството на човешкия труд, влошаване на условията за пешеходно движение в градовете, все по-застъпена употреба на пасивни методи за придвижване и пасивни форми на развлечение, липса на условия за спорт и активен отдих.

  Към този списък трябва да добавим и факта, че в много развити държави се наблюдава застаряване на населението. По данни на Евростат само в ЕС делът на хората над 80-годишна възраст се е удвоил за последните 20 години. Успоредно с това се регистрира и непрекъснато увеличаване на проблемите с теглото. Съгласно WHO European Regional Obesity Report 2022 близо 60% от възрастните и близо 30% от децата в Европейския регион страдат от наднормено тегло и затлъстяване.

  Тези две тенденции стоят в основата на една друга статистика – значително нараства процентът от хората, страдащи от артрит и други проблеми с опорно-двигателния апарат.

  Напредналата възраст, излишното тегло, болката, дискомфортът и сковаността поотделно и особено в комбинация могат да имат силен възпрепятстващ ефект и да доведат до един порочен кръг на ограничаване на движението, водещо до задълбочаване на проблемите и оттам – още по-драстично ограничаване на движението.

  Върни си свободата на движение с Уримил Муув!

  Уримил Муув е създаден за всеки, който търси свободата на движение и преследва здравословните ползи от физическата активност. Неговата специална формула е разработена с оглед на биологичните препятствия пред пълноценното движение и има една единствена цел – да ви помогне да се движите повече, по-комфортно и по-добре!

  NATICOL® хидролизиран рибен колаген

  Извънклетъчната матрица е особено важна за физическата здравина на клетките, а колагенът е основният структурен протеин в нея в и съединителната тъкан, изграждаща сухожилията и кожата.

  Той изпълнява ключови функции, допринасяйки за образуването, еластичността и гъвкавостта на ставите. Ето защо колагенът има редица биомедицински приложения, вариращи от заздравяването на рани, до укрепването и регенерацията на кости, стави и тъкани.

  Морските източници на колаген като рибата пък имат някои уникални предимства пред останалите животински алтернативи, тъй като те са метаболитно съвместими с човешкия организъм, допустими са от болшинството вероизповедания и не страдат от наличието на патогени, присъщи за някои бозайници (Geahchan, Baharlouei & Rahman, 2022).

  В клинични проучвания е установено, че дневният прием на рибни колагенови пептиди Naticol® от пациенти с остеоартрит на коляното демонстрира потенциал за намаляване на болката, подобряване качеството на живот и физическата функция в долната част на тялото (Lacey et al, 2019). Други изследвания показват, че дневният прием на колагенови пептиди Naticol® от възрастни увеличава мускулната маса и подобрява мускулната функция в горната и долната част на тялото (Tyree et al, 2021).

  Според натрупаните в литературата научни открития, колагеновите пептиди, изобилно налични в Naticol® (глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин) могат да:

  • Подобрят спортното представяне (Hembree et al., 1969)
  • Подобрят състоянието на сухожилията и други структури (Minaguchi et al. 2005)
  • Намалят риска от контузии и да ускорят възстановяването от тях (Baar, 2015; Ribas-Fernandez et al., 1998)
  • Осигурят противовъзпалителен и антиоксидантен ефект (Aleman et al., 2011)
  • Допринесат за намаляване на телесното тегло, осигурявайки по-пълно и по-трайно засищане (Veldhorst et al., 2009)

  Витамин C

  Важното значението на витамин С за свободното движение и спортното представяне е добре изучена.

  Витамин С спомага за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия, както и за намаляване чувството на отпадналост и умора. Има активна роля в нормалното функциониране на нервната система и в защитата на клетките от оксидативен стрес, чиито нива са повишени при системни и/или интензивни натоварвания. Неслучайно адекватният му прием допринася за поддържане на нормалната функция на имунната система по време на интензивни физически упражнения и след тях.

  Не на последно място, витамин С допринася за образуването на колаген за нормалната функция на костите и ставния хрущял. Това се демонстрира и в редица проучвания от сферата на спортното хранене, при които добавянето на комбинация от витамина и колагенови пептиди в диетата на спортуващи хора подобрява колагеновия синтез и крие потенциал за превенцията на контузии и възстановяването от тях (Shaw et al., 2017)

  Други публикации разкриват ролята на витамин С при хроничeн тендонит на капачката – редовният прием на напитка с високо съдържание на витамин С в комбинация с изометрични упражнения за долната част на тялото допринася за пълно възстановяване на увреденото ядро на сухожилието (Baar, 2019).

  Магнезий 

  Магнезият играе важна роля в стотици метаболитни реакции, благодарение на които допринася за:

  • Нормалното протичане на метаболизма, производството на енергия и за намаляването на чувството на отпадналост и умора.
  • Електролитния баланс.
  • Нормалното функциониране на мускулите и нормалния синтез на белтъчини, който е в основата на мускулния растеж и силата.
  • Нормалното функциониране на нервната система и нормалното състояние на костите.

  Експериментални проучвания показват, че приемът на магнезий може да подобри наличността на глюкоза за енергия и да ограничи натрупването на лактат в скелетната мускулатура, което подобрява комфорта и издръжливостта при физическо натоварване (Chen et al., 2014).

  Други експерименти потвърждават тези открития и установяват, че освен това магнезият може да намали възпалителните маркери в скелетната мускулатура, да намали мускулната треска след интензивни тренировки (Steward et al., 2019; Reno et al., 2022) и да подобри мускулната сила (Brilla et al., 1992).

  Добре известно е свойството на този минерал на намалява мускулните крампи, като вероятните механизми са подобряване на електролитния баланс и намаляване на мускулната умора (Barna et al., 2021; Dahle et al., 1995).

  Нови проучвания откриват, че краткосрочният допълнителен прием на магнезий може да облекчи стреса и болката и да подобри качеството на съня и живота при пациенти с фибромиалгия (Macian et al., 2022).

  Хондроитин

  Хондроитинът е естествено присъща за тялото молекула, която съставлява значителен процент от хрущялната тъкан, отговорна за плавното и безболезнено движение на ставите. Приет под формата на добавка, хондроитинът може да предотврати или забави разграждането на ставния хрущял и също така да стимулира неговите възстановителни механизми.

  Множество клинични проучвания при пациенти с остеоартрит показват, че вземането на хондроитин в продължение на поне 3 месеца значително намалява болката и инвалидността (Singh et al., 2015; Zeng et al., 2015; Simental-Mendia et al., 2018; Honvo et al., 2019) и ефектът продължава до 3 месеца след преустановяване на приема (Morreale et al., 1996).

  При пациенти с остеоартрит на коляното или таза дългосрочният прием на хондроитин не просто повлиява симптомите, но намалява дегенерацията на ставния хрущял и неговото стесняване (Michel et al., 2005; Kahan et al., 2009; Singh et al., 2015; Pelletier et al., 2016).

  Уридин монофосфат

  Той участва в създаването на РНК и редица невронни структури като дендрити (невронни израстъци) и миелинова обвивка (невронна изолация). Приемът на уридин монофосфат ускорява „ремонта“ на увредените нерви и може да потуши сигнала за болка.

  В едно проучване сред 212 пациенти с периферна невропатия комбинацията от уридин, фолиева киселина и витамин В12 значително понижава интензитета на болката и броя на болезнените участъци (Negrão et al., 2014). Друго изследване при 48 души със синдром на карпалния тунел потвърждава ефективността на тази комбинация, установявайки 40% по-малко болка в резултат от 2-месечен прием (Negrão&Nunes, 2016).

  Триадата витамин В12, уридин и цитидин ефективно намалява невралната болка и при 400 пациенти с компресивна невралгия (болка от притиснат нерв) – значително повече, отколкото самостоятелен прием на витамин В12 (Goldberg et al., 2017). Също така е доказано, че уридинът осезаемо подобрява състоянието на пациенти с диабетна полиневропатия (увреждане на нервите в резултат от високата кръвна захар) (Gallai et al., 1992).

  Хиалуронова киселина

  Хиалуроновата киселина е част от състава на синовиалната течност и извънклетъчната матрица на ставния хрущял и допринася за лубрикацията и еластичността на ставите. Това я прави особено интересна при артритни състояния, при които концентрацията на синовиалната течност намалява, вискоеластичните ѝ свойства са компрометирани и хрущялът е със значително по-висок риск от травмиране. Вътреставното ѝ приложение при остеоартрит е добре изучено през годините, но в последно време нараства научният интерес към приложението ѝ под формата на добавка.

  Един пилотен експеримент с хиалуронова киселина, приемана в продължение на 8 седмици от пациенти с остеоартрит на коляното, показва значително подобрение в редица аспекти от качеството на живот, в това число болка и двигателна функция (Kalman et al., 2008).

  Последващо 3-месечно проучване надгражда тези открития, установявайки понижени възпалителни маркери, усъвършенствани качества на синовиалната течност и значими подобрения в болката и функцията при пациенти със затлъстяване и остеоартрит на коляното (Nelson et al., 2015).

  Сведения за ефективността на хиалуроновата киселина, допълнена от хондроитин и колагенови пептиди, които откриваме в състава на Уримил Муув, съществуват от 2012 година. Учените заключават, че тази комбинация е с отлична толерантност и ефективност, което я прави потенциално допълнение към съвременните терапии за остеоартрит (Schauss et al., 2012).

  Екстракт от куркума

  Куркуминът е активното вещество в екстракта от куркума. Той има свойството да блокира действието на провъзпалителния ензим циклооксигеназа (COX), който често стои в основата на ставната болка. По това той прилича на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).

  Разликата е, че обективният ефект от него настъпва малко по-бавно, но може да се прилага продължително време, тъй като не дразни стомашната лигавица и не се свързва с други странични ефекти, присъщи за НСПВС.

  Това е потвърдено от множество висококачествени клинични проучвания, които откриват, че приемът на екстракт от куркума не само води до понижаване на маркерите за възпалителен и оксидативен стрес, но и значително облекчава симптоматиката при пациенти с остеоартрит. Ефектите често са съпоставими с тези на нестероидните противовъзпалителни, а сериозни странични ефекти на практика не са отчетени (Kuptniratsaikul et al., 2009; Belcaro et al., 2010; Pinsornsak & Niempoog, 2012; Madhu, Chanda & Saji, 2013; Kuptniratsaikul et al., 2014; Panahi et al., 2014; Nakagawa et al., 2014; Srivastava et al., 2016; Haroyan et al., 2018; Nirvanashetty et al., 2018; Shep et al., 2019; Henrotin et al., 2019)

  Цитидин монофосфат

  Цитидин е важен компонент на РНК с ключово участие в междуклетъчното сигнализиране и невралната проводимост. Съществува значим обем от предклинични и клинични данни, които потвърждават неговата ефективност срещу невропатна болка, особено когато се прилага в комбинация с уридин и витамин В12.

  Няколко проучвания демонстрират ползотворния му ефект при възстановяването от травма на централната нервна система, както и при възвръщането на моторната функция след увреда на периферните нерви. Доказано е, че приемът на цитидин помага за потушаването на невропатичната болка и възстановяване на движението само 4 седмици след травмиране на седалищния нерв (Wibowo, S., & Meliala, L., 2016).

  В друго изпитване тримесечен курс на лечение с уридин + цитидин е достатъчен за значително подобряване на сетивността и намаляване на болката при 75 пациента с диабетна невропатия (Ndiaye, M, et al., 2015). 10-дневен прием на комбинация от цитидин, уридин и витамин В12 ефективно понижава болката и подобрява функционалността и при 41 пациенти с остра нетравматична болка в кръста, таза и шията (Mibielli, M. A. , et al., 2010).

  Екстракт от джинджифил

  Джинджифилът се смята за полезен при ревматични състояния още от аюрведичната медицина. Съвременната наука открива, че активните му вещества взаимодействат с ензимите циклооксигеназа и липоксигеназа и по този начин оказват противовъзпалителен ефект, който може да бъде от особена полза при различни мускулно-скелетни състояния (Srivastava & Mustafa, 1989).

  Впоследствие тези находки са верифицирани в проучвания при пациенти с остеоартрит на коляното, като екстрактът от джинджифил се оказва клинично ефективен за облекчаване на болката и сутрешната скованост и увеличаване обхвата на движение на коленната става (Bliddal et al., 2000; Zahmatkash & Vafaeenasab, 2011).

  Поради изразения му противовъзпалителен ефект джинджифилът демонстрира потенциал за намаляване на мускулната треска след упражнения, което допълнително разширява спектъра на възможните му болкоуспокояващи свойства (Black et al., 2010).

  Нервонова киселина

  Нервоновата киселина е дълговерижна мононенаситена мастна киселина, която е основен компонент в мозъка и невроните и играе важна роля в образуването на бялото вещество и ранната миелинизация (формирането на изолационния слой около невралните аксони) (Ntoumani et al., 2013).

  Установено е, че тя може да допринесе за регенерацията на нервните клетки (Akoh & Moussata, 2001) и поради тази причина се разглежда като потенциален агент с фармацевтично и нутрацевтичо приложение в превенцията и управлението на редица неврологични състояния (Sargent, Coupland & Wilson, 1994; Chen et al., 2004; Cook et al., 1998; Tanaka et al., 2007).

  Тя е естествено присъща за състава на майчиното мляко и активно допринася за ранното развитие на нервната система и поддържането на мозъчната структура и функция (Kazaz et al., 2022). Добавена към млечни формули, нервоновата киселина подобрява мозъчното и общото неврологично развитие на бебето (Fewtrell et al., 2002; Blüml et al., 2014)

  Ето защо тази мастна киселина се разглежда като биоактивна съставка за човешкото здраве, чиито ефекти може би са също толкова важни, колкото тези на популярните DHA и EPA омега-3 мастни киселини.

  Витамин D

  Витамин D е хормоноподобен витамин, чиито ниски нива често се свързват с хронични болкови проблеми (Shipton, E. E., & Shipton, E. A., 2015) и по-висок прием на обезболяващи лекарства от пациентите с болка (Bergman, P., et al., 2015).

  И обратното – редица проучвания установяват, че допълнителният прием на витамина допринася за намаляване на хроничната болка при пациенти с рак (Björkhem-Bergman, L., & Bergman, P., 2016), мускулно-скелетни проблеми (Gendelman, O., et al., 2015), фибромиалгия (Wepner F., et al., 2014) и диабетна невропатия (Lee, P., & Chen, R., 2008).

  Физиологичните механизми, свързващи витамин D и болката, не са напълно изяснени, но сведенията показват, че недостатъчните му нива засягат функцията на периферните нерви и парасимпатиковия дял на нервната система (Helde-Frankling, M., & Björkhem-Bergman, L., 2017).

  Наличието на рецептори за витамин D в централната нервна система и ефектът му върху редица невромедиатори вероятно също е от значение, както и изразената му противовъзпалителна функция.

  В-витамини

  Недостигът на витамини от В-групата води до невропатии, дегенерация, поражения на сетивността, затруднено възстановяване на невралните пътища. Според статистиката, около 32% от хората с недостиг на В-витамини развиват генерализирани поражения на периферните нерви. И обратно, приемът им може да допринесе за овладяване на болезнеността, за регенериране на нервната система, за нормализиране на рефлексите и чувствителността.

  Неслучайно те се наричат „невротропни“ и доказано допринасят за:

  • нормалното функциониране на нервната система.
  • нормалното протичане на метаболизма, производството на енергия
  • намаляване чувството на отпадналост и умора.
  • поддържането на нормалната психична функция.

   

  Противопоказания: Да не се използва при бременност, кърмене и от деца под 6 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките.

  Предупреждения: Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Хранителната добавка да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца.

  Условия на съхранение: На сухо и проветриво място, при температура под 25оС.

  Този продукт съдържа натурални съставки, поради което може да има вариация или промяна в цвета, което не бива да бъде повод за безпокойство.

   

  Производител: Plantapol – Spain, C/G 18, Pol.Malpica – Alfinden, La Puebla Del Alfinden Zaragoza, Spain

  Дистрибутор: „Натурфарма България” ЕООД, гр. София, ул. Янко Софийски 21s