Навигация
Кошница

BIOVEA Lysine 500 mg 100 капсули

L-LYSINE 500mg 100 Capsules - поддръжка на азотния баланс

Незаменима аминокиселина за растежа на организма, възстановяването на тъканите и поддържане на азотния баланс.Важен за усвояването на калция и за изграждането на мускулния протеин. Участва в производството на ензимите, хормоните и антителата. Съществен елемент за образуването на колагена. Подпомага функцията на имунната система, антивирусно действие. Срещу остеопороза и херпеси.

Съставки:L-Lysine (L-Lysine HCI) 500mg
Не съдържа захар, изкуствени подсладители, оцветители, овкусители и консерванти.

Употреба: Да се приема 1 капсула до 6 пъти дневно, за предпочитане на празен стомах или според предписанието на лекар.

Опаковка: 100 капсули в контейнер

Какво е L-лизин?

L-лизин е един от деветте есенциални аминокиселини. Човешкият организъм не може да произвежда L-лизин, затова тази важна аминокиселина трябва да се набавя чрез храната. Организмът се нуждае от нея за правилния си растеж и за възстановяването на тъканите. Поради факта, че е изключително важен за растежа, децата се нуждаят от 3-4 пъти повече лизин в сравнение с възрастните. L-лизинът е градивен елемент на протеините (белтъчините) и е важен за производството на определени ензими, хормони, антитела и колаген. Лизинът участва в усвояването на калция, ето защо е съществен за здравето на костите и зъбите. Лизинът заедно с метионина доставя суровите материали за синтеза на карнитин, който подпомага синтеза на мастните киселини на клетъчно ниво.

Защо да приемате L-лизин?

• Херпес и херпес зостер: Съществуват много доказателства в подкрепа на твърдението, че лизинът оказва благоприятно въздействие при херпес симплекс вирус (HSV). Изследванията разкриват, че HSV се нуждае от аргинин, за да се развива; лизинът се конкурира с аргинина при усвояването. При наличие на лизин в организма, той спира растежа на HSV чрез унищожаване на аргинина. От едно 6-месечно изследване, с участието на над 50 души, става ясно, че лизинът дава далеч по-добри резултати в сравнение с плацебо за предотвратяване на обривите от HSV. Приемането на добавки с лизин също така може да съкрати времето за възстановяване от тези обриви.
• Остеопороза: L-лизин подобрява усвояването на калция от храносмилателния тракт и възпрепятства загубата на калций чрез урината. Поради това L-лизинът може да спре загубата на костна маса при остеопороза. В допълнение към това лабораторни изследвания сочат, че L-лизин в комбинация с L-аргинин (друга аминокиселина) увеличава активността на костните клетките и повишава производството на колаген.
• Мускулна функция: Лизинът работи заедно с другите есенциални аминокиселини за поддържане на растежа на телесната мускулна маса и на запасите на организма от азот.

Какви са симптомите на недостиг на L-лизин?

Симптомите при недостиг на L-лизин могат да са: анемия, ензимни нарушения, липса на енергия, косопад, възпаление на очите, загуба на тегло и забавен растеж, както и репродуктивни проблеми, липса на апетит и лоша концентрация. Хора, крайни вегетарианци или на вегетарианска диета, чийто единствен източник на белтъчини са зърнените храни, често развиват дефицит на L-лизин.