Навигация
Кошница

ЕНУРЕЗИО БИМБИ детски сироп за здрава отделителна и нервна система

Енурезио Бимби е НОВО билково решение, което подпомага функцията на отделителната и нервната система и по този начин допринася за контрола върху неволното изпускане на урина през нощта (нощно напикаване). Това е един уникален за България продукт под формата на сироп с екстракти от хмел и гроздови семки, които са с добре проучено регулиращо действие върху нервната система и пикочните пътища.

Enuresio Bimbi е разработен в пълно съответствие с регламенти №1829/2003, 1830/2003, 1169/2011 на Европейския съюз и е формулиран без захар, ГМО и алергени, а приятният му вкус ще го направи незаменима част от ритуала преди лягане на вашия малчуган.

За да остане леглото сухо, доверете се на Енурезио!  

 

Характеристики:

 • НОВО билково решение, допринасящо за контрола върху неволното изпускане на урина.
 • Подпомага функцията на отделителната и нервната система.
 • С ефект, продължаващ дори след прекратяване на приема.
 • Отлична поносимост и безопасност.
 • С натурални екстракти от хмел и гроздови семки.
 • Вкусна и лесна за прием форма на сироп.
 • Без захар, ГМО и алергени.
 • Произведен в Испания.

 

Състав (в 5 мл):

 • Екстракт от хмел (Humulus lupulus L): 80 мг
 • Екстракт от гроздови семки (Vitis vinifera L): 40 мг
 • Витамин С (акорбинова киселина – антиоксидант): 2 мг

 

Други съставки: вода, фруктоза, консервант (калиев сорбат, E-202), киселинни вещества (лимонена киселина, E-330 и натриев цитрат, E-331), карамелен оцветител, E-150 a, сгъстител (ксантанова смола, E-415)

 

Нощно напикаване при деца: причини и нелекарствени решения

Нощното напикаване при деца (нощна енуреза) представлява неволева загуба на урина, която се случва само през нощта. То е напълно нормално освобождаване на пикочния мехур, с тази особеност, че се случва в неподходящо и социално неприемливо време и място. Това създава значителен стрес както за детето, така и за семейството му.

СЗО класифицира нощното напикаване като психично и емоционално разстройство, което се случва най-малко два пъти месечно при деца на възраст под седем години и поне веднъж месечно при деца на седем или повече години.

Причините за нощното напикаване не са напълно изяснени, но наличните доказателства сочат за взаимодействие между набор от генетични, физиологични и психологически фактори.

Известно е, че около 70% от децата с нощна енуреза имат роднина, който е страдал от същото състояние. Статистиката показва (Traisman, 2015), че рискът от нощно напикаване за детето е:

 • 44%, ако нощна енуреза е имал само единия родител и
 • 77%, ако са имали и двамата.

Основните физиологични фактори за нощното напикаване при деца включват:

 • Нощна полиурия или производство на повече урина през нощта. Този феномен се дължи на разстройство в циркадийния ритъм на антидиуретичния хормон вазопресин, което се наблюдава при около 70% от децата с нощно напикаване (Rittig et al. 1989). При обичайни условия секрецията на този хормон през нощта се увеличава, като в резултат се намалява производството на урина.
 • Намален нощен капацитет на пикочния мехур: децата с нощна енуреза могат да имат нормален обем на пикочния мехур, но намален обем на урина, при който мускулатурата на пикочния мехур се свива и предизвиква позиви за неговото изпразване. Неотдавнашно китайско проучване върху над 1500 деца с нощно напикаване открива, че при около 40% от тях се наблюдава намален функционален капацитет на пикочния мехур през нощта (Lui et al., 2008).
 • Нарушено качество и архитектура на съня: т.нар. понижена възбудимост и неспособността за събуждане въпреки позивите за уриниране е сравнително слабопроучен фактор в патофизиологията на нощното напикаване. Множество родители на деца с нощна енуреза коментират, че детето им спи твърде дълбоко. Едно проучване от 1999 година на Hunsballe открива, че нарушения в архитектурата на съня, изразени в по-продължителни фази на дълбок сън, наистина са свързани с по-висок риск от нощна енуреза.

Психологическите фактори рядко са причина за нощно напикаване, но могат да станат негово следствие. Стресови събития като раздяла на родителите, смърт или раждане в семейството, тръгване на детска градина или училище могат да допринесат за т.нар. непоносимптомна енуреза, при която има подмокряне и през деня.

Предвид комплексните причини за нощна енуреза, неговото лечение се нуждае от комплексен и индивидуализиран подход, включващ промяна в поведението на детето. Енурезио Бимби е разработен като съпътстващо този подход средство и се базира на две съставки, които могат да имат положителен ефект върху физиологичните фактори за нощно напикаване.

Екстрактът от хмел е с добре проучени релаксиращи и регулиращи нервната система свойства. Освен приложение като подправка и консервант в пивоварството, хмелът има и солидно научно досие и като добавка за оптимизиране на съня (Vonderheid-Guth et al., 2000; Dimpfel & Suter, 2008). Клиничните му изпитвания показват не само задоволителни резултати по отношение на качеството на съня при хора с безсъние (Morin et al., 2005), но и при пациенти с неорганични разстройства на съня (Koetter et al., 2007).

Установено е, че хмелът увеличава активността на невротрансмитера габа-аминомаслена киселина (GABA), която има потискащ ефект върху централната нервна система (Aoshima et al. 2006). Освен това въздейства както на серотонина, така и на мелатонина: два химикала, участващи в регулацията на нощния сън (Abourashed et al., 2004) и циркадийния ритъм (Maldonado et al., 2009; Weeks, 2009).

Хмелът е богат на редица биоактивни вещества, сред които попадат и съставки с пряко отношение към здравето и функцията на отделителната система:

 • Танини (проантоцианидини) с адстригентни свойства, които подпомагат съзряването на пикочния мехур;
 • Флавоноиди с антидиуретични (подобни на вазопресин) и релаксиращи гладката мускулатура, свойства.

Всички тези качества на хмела дават резон на Gorad и колектив директно да изпитат действието му при 50 деца с нощно напикаване. Публикуваните през 2020 година резултати показват, че 91,7% от децата, включени в терапията с екстракт от хмел, напълно спират да се подмокрят в края на 60-тия ден и остават сухи в продължение на 15 дни след прекратяване на терапията.

Екстрактът от гроздови семки притежава потентно антиоксидантно действие (Grases et al., 2015) и може да бъде от полза за бъбреците, които са особено податливи на оксидативен стрес. Проучвания показват, че даването на екстракт от гроздово семе защитава бъбреците от увреждане и подобрява функцията им, намалявайки оксидативния товар и възпалителната увреда (Ashtiyani et a., 2013; Ulusoy et al., 2012; Ozkan et al., 2012). Други сведения потвърждават терапевтичния му потенциал при инфекции на пикочните пътища (Ranjitha et al., 2014).

Установено е, че екстрактът от гроздови семки спомага за дренирането на организма и действа като диуретик, с което може да спомогне за бързо елиминиране на урината преди заспиване (Salmankhan, 2013). Диуретиците са често използвано средство в случаи на нощно напикаване, защото увеличават количеството урина в пикочния мехур и така спомагат за укрепване на пикочните мускули, подобряват способността на сфинктерите да задържат урината и намаляват случаите на неволево изпускане.

 

Препоръчителна дозировка:

 • Деца от 3 до 5 години: Давайте 1 чаена лъжичка (5 мл) Енурезио Бимби 2 часа преди лягане.
 • Деца над 5 години: Давайте по 2 чаени лъжички (10 мл) 2 часа преди лягане.

За оптимален ефект се препоръчва непрекъснат прием в продължение на 2 месеца. Разклатете преди употреба.

 

Опаковка: 150 мл

 

Предупреждения: Хранителна добавка, да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчаната дневна доза. Да се съхранява на място недостъпно за малки деца. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Този продукт не е лекарство.

 

Производител: MASENZ DANYA GROUP SL Main office: Ptda. CASABLANCA № 03709 ESPAÑA Sales office: C/Narcis Monturiol № 08960 ESPAÑA

Дистрибутор: Натурфарма България гр. София, ул. Янко Софийски 21, тел: +35929633359