Навигация
Кошница

Double Wood Цинк (Пиколинат) 300 капсули

Double Wood Цинк (Пиколинат) 300 капсули
Безплатна
Доставка
Очаква доставка
Double Wood Цинк (Пиколинат) 300 капсули
  61,61 лв.

  Цинкът е химичен елемент, важен за осъществяването на огромен брой процеси в човешкото тяло като правилното функциониране на имунната система, заздравяването на рани, съсирването на кръвна, работата на щитовидната жлеза. Той е с ниска бионаличност и затова се приема под хелатна форма.

  Описание и основни свойства на цинка

  Биологичната роля при човека нарежда цинка се класифицира сред основните микроелементи. Това са минерали, чието съдържание в тялото е много малко, но имат решаваща функция за правилното протичане на жизнените процеси. Тъй като не се нуждае от големи количества цинк, организмът не складира излишното количество и при хора, които не приемат достатъчно с храната, лесно може да се появи дефицит.

  Цинкът заема второ място по количество в човешкото тяло след желязото и е единственият метал, който присъства във всички класове ензими. Ролята му е вездесъща – взаимодейства с широка гама органични лиганди, участва в метаболизма на РНК и на ДНК, в предаването на сигнали и в генната експресия, регулира апоптозата.

  В мозъка цинкът се съхранява в специални синаптични мехурчета и регулира възбудимостта на невроните. Изпълнява важна роля за синаптичната пластичност, а оттам и за запомнянето. Хомеостазата на цинка изпълнява основна роля за функционалното регулиране на централната нервна система. Дисрегулацията ѝ може да предизвика невротоксични ефекти чрез митохондриален оксидативен стрес, нарушения в хомеостазата на калция, глутаматна екситотоксичност и смущения в предаването на сигнали между невроните.

  Сам по себе си цинкът има много ниска бионаличност, поради което обикновено се приема като част от съединение с други вещества. Научните изследвания показват, че минералът се усвоява най-лесно под формата на пиколинат - сол на пиколиновата киселина, която улеснява значително усвояването му през тънкото черво.

  Ползи от приемането на цинк

  • Подпомага функцията на имунната система – Връзката между цинка и имунната система е сложна, тъй като минералът ѝ влияе по няколко начина. Минералът е кофактор в повече от 300 ензима, въздействащи на различни органни функции, които имат вторичен ефект върху имунната система. Освен това той въздейства пряко на производството, развитието и функцията на левкоцитите, както и на действието на имуностимулантите. Трябва да се отчита и факта, че нуждите на тялото от цинк зависят пряко от приеманата храна, възрастта и здравословния статус.
  • Поддържа здравето на сърдечно-съдовата система – С критичната си роля в поддържането на нормалната структура и физиология на клетките цинкът помага при исхемична болест на сърцето и кардиомиопатия. Нарушеното кръвообращение и тъканната смърт водят до отделянето на важния за окислително-редукционните процеси минерал от протеините и предизвикват увреждания на миокарда. В такива случаи приемането на цинк подобрява сърдечната функция и предотвратяват по-сериозни щети.
  • Съдейства за поддържане на зрението – Цинкът във васкуларния слой под ретината подпомага преноса на витамин А от черния дроб до мястото, на което се намира. Това позволява на окото да произвежда меланин – защитен пигмент, който определя цвета на ирисите. Научни изследвания показват, че цинкът играе важна роля и в превенцията на макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ).
  • Подобрява контрола на кръвната захар – Цинкът се свързва с инсулиновите рецептори и активира сигналните пътища, за да подобри усвояването на глюкозата от клетките и извеждането ѝ от кръвта. Минералът е необходим и за правилната обработка, съхранение и секреция на инсулина.

  В различните медицински практики цинкът се прилага още при настинка, диария, акне, гингвинит, депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) и други състояния.

  Съставки:

  В 1 капс.:

  Дн. доза:

  Цинк 

  (от 50 mg цинков пиколинат)

  10 mg

  10 mg

  Желатинова каспула, микрокристална целулоза, оризово брашно.

  Не съдържа: глутен, ГМО.

  Хранителна добавка, 300 капсули.

   

  Приложение: Допринася за нормалното функциониране на имунната система, както и нормален глюкозен метаболизъм.

  Забележка: Да не се използва от бременни и кърмещи жени, както и от лица под 18 годишна възраст. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

  Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: По 1 капсула дневно (по време или след хранене).

  Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

  Годност и партида: Маркирани на опаковката.

  Производител: Double Wood® Supplements, USA