Навигация
Кошница

Double Wood TUDCA / ТУДКА 500 mg 60 капсули

TUDCA е жлъчна киселина, която човешкият организъм синтезира естествено чрез холестерола в малки количества. Това вещество, познато и използвано от векове в китайската традиционна медицина, подпомага здравословната секреция на жлъчен сок от черния дроб за червата и въздейства благотворно върху редица други органи и системи на човешкото тяло.

Описание и основни свойства на тауроурсодезоксихоловата киселина

Тауроурсодезоксихоловата киселина, известна още като TUDCA, е амфифилна киселина (тоест притежава хидрофобна и хидрофилна част), която жлъчката секретира, за да подпомогне разграждането и усвояването на мазнините от тялото. До неотдавна тя е популярна основно сред по-запалените почитатели на бодибилдинга, които я използват за защита на черния дроб претоварване вследствие на приема на високопротеинови храни и добавки. Оказва се обаче, че това вещество притежава значително повече полезни за човешкото здраве свойства.

Въпреки това любителите на изваяните мускули не са първите, оценили здравословните ползи на тауроурсодезоксихоловата киселина. Тя е позната и използвана от хилядолетия в китайските традиционни медицински практики за лечение на множество състояния. Веществото съставлява до 76% от жлъчния сок на азиатските мечки – основно на черна (Selenarctos thibetanus) и на кафява (Ursus arctos) мечка, и е познато в Далечния изток именно като меча жлъчка. В изсушен вид то влиза в категорията на лекарствата от животински произход на древнокитайската фармакопея и участва в състава на 396 традиционни рецепти. Според категоризацията то студено лекарство е с хладна природа и горчив вкус (огън), което въздейства на меридиана черен дроб, жлъчка и сърце.

През последните десетилетия съвременните фармакологични изследвания потвърждават, че тауроурсодезоксихоловата киселина притежава широк спектър от лечебни ефекти, включително хепатопротективни, антибактериални, противовирусни, противовъзпалителни, хиполипидемични и други.

Ползи от приемането на тауроурсодезоксихолова киселина

  • Стимулира секрецията на жлъчен сок - Тауроурсодезоксихоловата киселина повишава значително – според някои изследвания с до 500% процента, отделянето на жлъчен сок. Установено е, че тя повишава не само количеството, но и качеството на жлъчката и стимулира тялото да произвежда самостоятелно повече собствена TUDCA.
  • Предпазва митохондриите в черния дроб - Митохондриите са клетъчни органели, чиято основна функция е производството на енергия. Те играят основна роля и в редица метаболитни процеси като програмираната клетъчна смърт, клетъчната пролиферация, синтеза на стероиди и други. В черния дроб, където съдържанието им е най-голямо в сравнение с останалите органи на тялото, те са ключов фактор за неутрализирането на амоняка. Установено е, че тауроурсодезоксихоловата киселина предпазва митохондриите, потискайки секрецията на проапоптозен агент, известен като Вах, който предизвиква преждевременната им смърт.
  • Съдейства за понижаване на нивата на чернодробните ензими – Повишените ензимни нива са признак за някакъв вид дисфункция на черния дроб и обикновено се използват за ранна диагностика на проблеми с този орган. Научни изследвания показват, че приемът на тауроурсодезоксихолова киселина допринася съществено за нормализиране на количествата аланин аминотрансфераза (АЛАТ), аспартат аминотрансфераза (АСАТ), гама глутамил трансфераза (ГГТ) и алкална фосфатаза.

Научни изследвания показват, че антиапоптичните свойства на тауроурсодезоксихоловата киселина имат обещават терапевтичен потенциал при редица състояния като сърдечно-съдови заболявания, болест на Хънтингтън, болест та Паркинсон, амиотрофична латерална склероза и сърдечен удар. В последните години е установено, че TUDCA може да подпомогне съществено профилактиката на зрението, особено в случаите на дегенерация на ретината. 

Съставки:

В 2 капс.:

Дн. доза:

Тауроурсодезоксихолова киселина

500 mg

500 mg


Желатинова каспула, oризово брашно.

Не съдържа: глутен, ГМО.

Хранителна добавка, 60 капсули.


Приложение: Допринася за нормалното функциониране на черния дроб.

Забележка: Да не се използва от бременни и кърмещи жени, както и от лица под 18-годишна възраст. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: по 2 капсули дневно, на празен стомах.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Double Wood® Supplements, USA