Навигация
Кошница

Double Wood Спермидин 120 капсули

Спермидин представлява полиамин, който се среща естествено в клетките на човешкото тяло и множество храни и притежава редица полезни за здравето и дълголетието свойства. Имитирайки ефектите на гладуването върху организма, той провокира процес на обновяване на клетките и по този начин съдейства за забавяне на стареенето. 

Какво представлява спермидинът?

Спермидинът е органично съединение с три азотни атома, съдържащо се във всички еукариотни клетки, което е открито за първи път в семенната течност. То присъства в състава и на редица храни като пшеничния зародиш, броколите, гъбите и някои видове сирене. Най-високо е съдържанието му в продукти като нато (японско ястие от ферментирала соя), гъби шиитаке, семена от амарант и плода дуриан.

В тялото спермидинът ограничава усвояването на енергия и така симулира ефектите на гладуване. Така той провокира автофагия – процес на обновяване на клетките, който протича естествено в тях, но може да бъде ускорен от хранителния стрес по време на гладуване. Автофагията регулира клетъчната хомеостаза и прочиства всички увредени или токсични органели, които се натрупват с времето в процеса на стареене.

Този процес предпазва тялото от болести и допринася за удължаване на продължителността на живота. С възрастта обаче концентрацията на спермидин естествено се понижава и това забавя автофагията, която също намалява с годините. Начините да се противодейства на това е чрез възстановяване на нивата на веществото посредством приемане на съдържащите го храни или хранителни добавки.

Какви са ползите от приемането на спермидин като хранителна добавка?

  • Съдейства за удължаване продължителността на живота – Спермидинът допринася за дълголетието не само чрез стимулиращото си въздействие върху процесите на регенерация на клетките, но и като понижава риска от множество свързани с напредването на възрастта заболявания като метаболитен синдром, сърдечно-съдови и невродегенеративни състояния. Освен това той предпазва ДНК от увреждания, предизвикани от оксидативен стрес. Спермидинът съдейства за стабилизиране на митохондриалната ДНК, с което противодейства на стареенето, предизвикано от мутации в генома на митохондриите.
  • Поддържа здравето на нервната система – Невропротективният ефект на спермидина допринася за подобряване на паметта и когнитивните функции, като подобрява защитата на невроните от увреждания, предизвикани от възпаления, исхемия и оксидативен стрес. Един от механизмите, по който веществото прави това е чрез участието му в разграждането на бета-амилоидните плаки, които се натрупват в мозъка, посредством автофагия.
  • Подобрява сърдечното здраве – С възрастта се наблюдава втвърдяване както на миокардната, така и на васкуларната тъкан, което в съчетание с други фактори като наднормено тегло и високо кръвно налягане съществено повишава риска от сериозни сърдечно-съдови проблеми. Оказва се, че спермидинът може да помогне за обръщане на хода на тези процеси, допринасяйки за подобряване на сърдечното здраве. Научни изследвания показват, че приемът му води до подобряване на структурата и функцията на сърцето и кръвоносните съдове, а на клетъчно ниво съдейства за подобряване на митохондриалната функция.

Установено е също така, че спермидинът може да допринесе за значително подобряване на отслабващата с възрастта и натрупания стрес репродуктивна функция при двата пола, да противодейства на развитието на някои видове рак и на редица невродегенеративни състояния. 

Съставки:

В 2 капс.:

Дн. доза:

Спермидин (трихлорид)

10 mg

10 mg

Хидроксипропилметил целулоза, оризово брашно.

Не съдържа: ГМО, глутен.

Хранителна добавка, 120 капсули.

Приложение: Допринася за защита на клетките от оксидативен стрес

Забележка: Да не се използва от бременни, кърмещи или лица под 18 годишна възраст. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г: По 1 капсула дневно.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Double Wood® Supplements, USA