Навигация
Кошница

Double Wood Птеростилбен 100 mg 60 капсули

Птеростилбенът е естествено химично съединение, много сходно по структура и свойства до ресвератрола. Приеман като хранителна добавка той подобрява когнитивните функции, регулира нивата на холестерола и глюкозата и нормализира работата на сърдечно-съдовата система.

Описание и основни свойства на птеростилбена

Птеростилбенът е хранително вещество от растителен произход, производно на транс-стилбена. Среща се в бадемите, в няколко вида боровинки, включително в черните, в листата и чепките на гроздето и в сърцевината на индийското дърво Pterocarpus marsupium

Съединението представлява метилиран стибен, който много прилича на ресвератрола (вещество, което влиза в състава на червеното вино), но има само една вместо три хидросилни групи (двете са заменени с метоксилни). Тази разлика е много съществена , тъй като хидроксилните групи улесняват метаболизирането (разграждането на молекулата) от тялото. По-малко хидроксилни групи означават, че веществото на което принадлежат ще бъде елиминирано по-трудно от организма, а това е положително качество, ако то е полезно. Именно благодарение на структурната разлика птеростилбенът се задържа в тялото доста по-дълго от ресвератрола, който се разгражда за около 15 минути.

Както при всички полифеноли, основното предназначение на птеростилбена е да помага на съдържащото го растение да се противопоставя на различни патогени. Приет от човека, той се превръща в мощен антиоксидант. Това определя и свойството му да помага при широк спектър заболявания, включващ неврологични, сърдечно-съдови, метаболитни и хематологични разстройства. 

Ползи от приемането на птеростилбен

  • Предотвратява увреждания на кръвоносните съдове – На клетъчно ниво съдовата патология е резултат от ендотелна дисфункция, предизвикана от механичен стрес и генерирани от левкоцитите активни кислородни форми. Продължителното въздействие на тези фактори изтощава ендотела, което предизвиква дисбаланс между оксидативния стрес и ендогенната антиоксидантна дейност на кръвоносната система. Научни изследвания показват, че редовното приемане на птеростилбен намалява значително риска от съдови травми, предизвикани от активни кислородни форми.
  • Понижава кръвното налягане и регулира холестерола – Макар точният механизъм на действие на птеростилбена да не е напълно изяснен, той допринася значително за нормализиране на работата на сърдечно-съдовата система. Клинично изпитване, осъществено от американски университет показва, че прием на птеростилбен в продължение на шест до осем седмици води до понижаване на систоличното и диастоличното налягане, повишаване на LDL холестерола и намаляване на телесното тегло.
  • Подпомага когнитивната функция – Птеростилбенът подпомага неврогенезата в хипокампуса, стимулира синтеза на инсулиноподобния растежен фактор I (IGF-I) и регулира сигналните пътеки на тирозин киназните рецептори. Така той повишава невропластичността на тази част от мозъка и подпомага научаването и запаметяването. За подобряване на когнитивната функция допринася и свойството му да повишава нивата на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF) в хипокампуса.

Освен това птеростилбенът допринася за регулиране нивата на кръвната захар и триглицеридите, забавя процеса на стареене, помага при болки в ставите и подпомага функцията на имунната система.

Съставки:

В 1 капс.:

Дн. доза:

Птеростилбен

100 mg

100 mg

Желатинова капсула, микрокристална целулоза, оризово брашно

Не съдържа: глутен, ГМО.

Хранителна добавка, 60 капсули.

Приложение: Допринася за поддържане на нормално когнитивно и сърдечно-съдово здраве.

Забележка: Да не се използва от бременни и кърмещи жени, както и от лица под 18 годишна възраст. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: По 1 капсула дневно.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Double Wood® Supplements, USA