Навигация
Кошница

Double Wood Фосфатидил Холин 210 софтгел капсули

Фосфадитил холинът е важно за човешкото здраве органично съединение, което присъства във всички клетки на тялото и се съдържа в редица храни като яйца, месо и други. В състава му влиза молекула холин, който организмът използва за производството на невротрансмитера ацетилхолин, който играе ключова роля в поддържането на множество когнитивни процеси, включително паметта, подвижния интелект и настроението.

Описание и основни свойства на фосфадитил холина

Фосфадитил холинът е важен фосфолипид и основен градивен елемент на клетъчните мембрани, който изпълнява основна роля за структурната им цялост и за тяхната флуидност. Това органично съединение поддържа структурата на циркулиращите липопротеини и е ключов фактор в преноса и метаболизма на протеините. Като основен компонент на жлъчния сок, фосхфадитил холинът улеснява емулсификацията, абсорбирането и преноса на мазнините. Освен това той влиза в състава на сърфактантите в тялото, включително на тези в белите дробове и стомашно-чревния тракт, които намаляват повърхностното напрежение и осигуряват нормалната функция на органите.

В структурно отношение фосфадитил холинът се състои от молекула холин и две мастни киселини, свързани с молекула глицерол. Над 95% от запасите от жизненоважното хранително вещество холин в човешкото тяло са натрупани във фосфадитил холина.

Клиничните приложения на фосфадитил холина се базират на приноса му за пречистване и защита черния дроб, както и на ролята му в производството на холин, за липидния метаболизъм, чернодробната функция, метаболизма на хомоцистеин, междуклетъчната сигнализация, невротрансмитерния синтез и метилационните реакции.

В естествен вид фосфадитил холинът се съдържа основно в яйчения жълтък, в червените меса, в черния дроб, ядките, пълнозърнестите храни и някои зелени растения като броколи и спанак.

Ползи от приемането на фосфадитил холин

  • Подпомага работата на нервната система и когнитивната функция – Холинът, осигурен от фосфадитил холина, изпълнява ключова роля в синтеза на невротрансмитера ацетилхолин, който участва в контрола на мускулите, циркадния ритъм, паметта и много други невронни функции. Установена е връзка между концентрацията на фосфадитил холин и когнитивната функция и по-конкретно между ниските нива на съединението в плазмата и възрастово обусловената дегенерация на мембраните на нервните клетки.
  • Допринася за прочистването и нормалната работа на черния дроб – Фосфадитил холинът може да допринесе за лечението на редица чернодробни проблеми, включително алкохолна стеатоза, предизвикани от приема на лекарства чернодробни увреждания и хепатит. Той допринася за това като преобразува мазнините и холестерола в липопротеини с много ниска плътност (ЛПМНП) и ги отвежда от черния дроб. Ниските нива на фосфадитил холин и холин водят до намаляване на секрецията на ЛПМНП и до натрупване на мазнини и холестерол в черния дроб, което може да предизвика поредица от негативни реакции, включително митохондриална дисфункция, образуване на активни кислородни форми (свободни радикали), липидна пероксидация, увреждане на ДНК, възпаления апоптоза и сериозни чернодробни заболявания.
  • Съдейства за поддържане на сърдечното здраве – Приемането на фосфадитил холин допринася за здравето на сърдечно-съдовата система, като подпомага преноса и метаболизма на липиди. Освен това осигуреният от него холин може да се оксидира до бетаин – важен метаболит, който изпълнява ролята на метилов донор за реметилацията на хомоцистеин до метионин. Научни изследвания сочат, че понижаването на нивата на хомоцистеин съдейства за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Съществуват данни, че приемането може да допринесе за разтварянето на камъни в жлъчката и за лечението на състояния като улцерозен колит и други.

Съставки:

В 1 капс.:

Дн. доза:

Фосфатидил-холин комплекс

1200 mg

1200 mg

Осигуряващ фосфатидил холин

420 mg

420 mg

 

Желатинова капсула, глицерин, пречистена вода.

Съдържа: соя.

Не съдържа: глутен, ГМО.

Хранителна добавка, 210 софтгел капсули.

Приложение: Допринася за поддържане на нормално когнитивно здраве.

Забележка: Да не се използва от бременни и кърмещи жени, както и от лица под 18-годишна възраст. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: По 1 софтгел капсула дневно, за предпочитане по време на хранене.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Double Wood® Supplements, USA