Навигация
Кошница

Double Wood Л-Цитрулин 210 капсули

Л-цитрулинът е аминокиселина, която се произвежда в ограничени количества в черния дроб и в червата. Приет като хранителна добавка той подпомага преработката на амоняк и съдейства за метаболизма на азотния оксид, който е необходим при физически натоварвания и полезен за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Описание и основни свойства на л-цитрулина

Л-цитрулинът е заменима (неесенциална) аминокиселина, тоест такава, която човешкото тяло може да произвежда. Може да се набави и чрез приемане на някои храни, например диня, където и е бил открит. Името му идва от „citrullus“, което на латински означава диня.

За разлика от много други аминокиселини л-цитрулинът не участва в изграждането на протеини. За сметка на това той играе важна роля в орнитиновия цикъл, помагайки на тялото да се освободи от някои вредни вещества, включително от амоняка.

Освен това л-цитрулинът оказва положително влияние върху работата на сърдечно-съдовата система. В бъбреците той се преработва в друга аминокиселина – л-аргинин, а тя от своя страна се преобразува в азотен оксид, който предизвиква вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), отпускайки гладките мускули в стените на кръвоносните съдове. Любопитен факт е, че приемането на л-цитрулин повишава концентрацията на аргинин в тялото повече, отколкото ако се приема направо аргинин. Причината е в различните начини, по които тялото обработва и усвоява двете вещества.

Макар да не участва пряко в производството на протеини, л-цитрулинът благоприятства синтеза им, стимулирайки важни сигнални пътища, свързани с изграждането на мускули. Друго негово свойство е да потиска усвояването на някои аминокиселини от черния дроб и така да ограничава омазняването му.

Ползи от приемането на л-цитрулин

  • Повишава капацитета за физически натоварвания

Засилвайки кръвния поток, л-цитрулинът увеличава количеството кислород, постъпващо в мускулите. Макар да не е в състояние да засили усвояването му от цялото тяло, аминокиселината подпомага неговото използване от натоварващите се мускули и така повишава резултатността и издръжливостта.

  • Поддържа здравето на сърдечно-съдовата система

Участвайки в метаболизма на азотния оксид, л-цитрулинът допринася за регулирането на кръвния поток. Предизвиканата вазодилатация намалява кръвното налягане при хипертония и предхипертония, които представляват рискови фактори за сериозни сърдечно-съдови заболявания.

  • Помага при еректилна дисфункция

Свойството на л-цитрулина да разширява кръвоносните съдове и да благоприятства усвояването на кислорода подобрява симптомите при еректилна дисфункция.

  • Подобрява познавателните способности и работата на мозъка

Недостигът на кислород има пагубно влияние върху мозъчните клетки. Като засилва кръвния поток, л-цитрулинът осигурява на мозъка необходимите количества, с което подпомага правилното му функциониране и когнитивността.

  • Притежава антидепресантни свойства

Редица научни изследвания показват връзка между ниските нива на аргинин и цитрулин и повишения риск от депресивни състояние. В едно от тях се открива зависимост между биполярното разстройство и понижената концентрация на азотен оксид. Резултатите от тази разработка сочат, че чрез повишаване на нивата на двете аминокиселини може да допринесе за облекчаване на симптомите на депресия. 

Важната роля, която л-цитрулина изпълнява в процесите в човешкия организъм обуславят и възможностите му да съдейства за поддържането на нормалното функциониране на тялото. Има показания, че аминокиселината подобрява работата на имунната система и помага при редица състояния като сърповидно-клетъчните нарушения и неалкохолна мастна стеатозна болест.

Съставки:

В 2 капс.:

Дн. доза:

Л-Цитрулин

1200 mg

1200 mg

 

Желатинова капсула, целулоза.

Не съдържа: глутен, ГМО.

Хранителна добавка, 210 капсули.

Приложение: Допринася за поддържане на нормални нива на токсини в организма, както и за нормалното функциониране на имунната и сърдечно-съдовата системи.

Забележка: Да не се използва от бременни и кърмещи жени, както и от лица под 18-годишна възраст. Не приемайте Л-Цитрулин ако работите с тежки машини. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: По 2 капсули дневно (за предпочитане сутрин, по време на хранене).

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

Годност и партида: Маркирани на етикета на опаковката.

Производител: Double Wood® Supplements, USA