Навигация
Кошница

Double Wood Синя спирулина прах 30 g

Double Wood Синя спирулина прах 30 g
Безплатна
Доставка
Double Wood Синя спирулина прах 30 g
  80,73 лв.
  Купи

  Спирулина биомаса от синьо-зелени водорасли, считани за една от най-древните форми на живот на Земята. Позната е и е използвана като храна в различни части на света от хилядолетия, но през последните години набира все по-голяма популярност като алтернатива на мултивитамините, благодарение на богатия си на полезни за човешкото здраве вещества.

  Описание и основни свойства на спирулина

  Водораслите спирулина (Arthospira Platensis) са вид свободно плаващи фотосинтезиращи цианобактерии, които се отличават с цилиндрични многоклетъчни трихоми в лява спирала. Обитават топли водни басейни с висока алкалност (рН над 8,5) в Африка, Азия и Южна Америка. За нормалното развитие на тези микроорганизми са необходими висока температура и силна осветеност, тъй като са автотрофни, тоест могат сами да произвеждат храната си от слънчевата енергия, без да се нуждаят от източници на въглерод.

  Arthospira Platensis издържат на температури до 60°С, а в отделни случаи, в пустинята, оцеляват и след като водата се изпари и останат върху нагорещените камъни при горещини от порядъка на 70°С. Това означава, че съдържащите се в спирулината полезни вещества се запазват напълно, докато при повечето други живи организми температура от порядъка на 50-54°C е пагубна ензимите и за полезните свойства на някои витамини и аминокиселини.

  Спирулината била използвана като хранителен източник от ацтеките и някои други индиански племена в Мезоамерика още преди XVI век, когато събирането на реколтата от езерото Тескоко и продажбата ѝ под формата на зелени питки били описани от служител от свитата на Кортес. Водораслите се събират от векове и в Африка, от множеството по-малки водни басейни около езерото Чад. Изсушената маса, която все още може да се намери на пазарите в региона, по традиция се използва за приготвяне на супи или за директна консумация.

  В състава на спирулината влизат практически всички незаменими аминокиселини и мастни киселини, витамините В1, В2, В3, В6, В9, D, A, Е и много минерали – калий, калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий и цинк. Тя съдържа 34 повече желязо от спанака и 25 пъти повече бета-каротин от морковите.

  Синята спирулина е специална разновидност на водораслите с по-високо съдържание на фикоцианин, който ѝ придава наситения син цвят. Този фикобилипротеин има редица полезни свойства за бъбреците, нервната система и за организма като цяло.

  Ползи от приемането на синя спирулина

  • Притежава мощни антиоксидантни свойства – Основното активно вещество в състава на спирулината – фикоцианина, противодейства ефективно на свободните радикали и същевременно допринася за ограничаване на възпалителните процеси, като инхибира задействащите ги сигнални молекули. Антиоксидантните свойства на спирулината превъзхождат с 280% тези на синята боровинка.
  • Съдейства за понижаване на кръвното налягане – Пигментът фикоцианин притежава и доказани антихипертензивни свойства. Според проведено в Италия изследване, те се дължат на пептид, наречен SP6, който стимулира процес в тялото, при който се отделя азотен оксид – сигнална молекула, която допринася за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове.
  • Подпомага отслабването и изграждането на мускулатурата – Благодарение на високото съдържание на протеини, спирулината съдейства за избавяне от излишните килограми по два начина – стимулира изгарянето на мазнини, като ускорява термогенезата в тялото и същевременно потиска апетита. Установено е, че високото съдържание на незаменими аминокиселини във водораслите допринася за увеличаване на изометричната мускулна сила и на издръжливостта. Спирулината е и отличен източник на желязо, което е необходимо за производството на енергия и за преноса на кислород до мускулите.

  Научни изследвания сочат, че синята спирулина може също така да подпомогне прочистването на организма от тежки метали, да допринесе за понижаване на нивата на холестерола, да съдейства за подобряване на контрола на кръвната захар и за нормализиране на чревната флора.

  Съставки:

  В 1 грам / 1 мер. лъжичка:

  Дн. доза:

  Синя спирулина екстракт 

  /Arthospira Platensis/ Осигуряващ 350 mg фикоцианин

  1 g

  1 g

  Не съдържа: глутен, ГМО.

  Хранителна добавка, прах, 30 g.

   

  Приложение: антиоксидант. Допринася за защита на клетките от оксидативен стрес.

  Забележка: Да не се използва от бременни и кърмещи жени, както и от лица под 18 годишна възраст. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене.

  Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

  Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: По 1 мерителна лъжичка / 1 g дневно, разтворени във вода.

  Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

  Годност и партида: Маркирани на опаковката. 

  Производител: Double Wood® Supplements, USA