Навигация
Кошница

BIOVEA Pygeum 100 mg 60 Гел капсули

PYGEUM (За Мъже) 100mg 60 софтгел капсули

Изключително полезен за здравето на простата. Намалява отока и подобрява естествения приток на секрети от простата. Понижава холестерола. Помага за регулирането на имунната система. Регулира инсулиновата активност.

Съставки: Пигеум африканум (от кора) 100mg (12% фитостероли). Не съдържа захар, изкуствени подсладители, оцветители, овкусители и консерванти.

Употреба: Да се приема 1 софгел капсула 2 пъти дневно с храната или според предписанието на лекар.

Опаковка: 60 софтгел капсули в контейнер. ПИГЕУМ / PYGEUM

Какво е пигеум?

Африканският пигеум е кората на вечнозелено растение, което се среща в определени райони на Африка. Обикновено тя не се използва, докато дървото не израсте напълно. Кората съдържа три групи активни съставки: фитостероли (като бета-ситостерол), петциклични тритерпеноиди (урсолова и олеинова киселина) и ферулови естери на дълговерижни мастни алкохоли (включително ферулови естери от докозанол и тетракозанол).

Кората на дървото е богата на много активни съставки; смоли, мастни киселини и други по-малко познати съединения. Основната биологична активност на пигеум се дължи на фитостеролите, познати като бета-ситостероли. Фитостеролите (фито - растение) са подобни по структура на холестерола, но не се усвояват така ефективно от организма. Биологичната сила на фитостеролите е подобна на тази на хормоните; следователно много малко количество от тях е достатъчно, за да предизвика отговор.

Защо да приемате пигеум?

Пигеумът притежава много полезни свойства за здравето на мъжа и на неговата простата. Основно той се използва за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия – състояние, което засяга мъжете най-рано към 40-тата им година, но се среща по-често с напредване на възрастта: 30% от 50-годишните, 50% от 60-годишните и почти 80% от мъжете на 70 и повече години развиват това състояние. Доброкачествената простатна хиперплазия е свързана с две изменения на простата: увеличаване на размера й и увеличаване на тъканната плътност. Тези изменения предизвиква симптоми като чести позиви за уриниране на малки количества урина, намаляване на секретите от простатата, намаляване на способността за изпразване на пикочния мехур. Не цялостното изпразване на мехура увеличава риска от инфекции на пикочния мехур, от едема (оток) и възпаление, а също и вероятността от рак на простата. Установено е, че нивата на кръвната захар и имунната функция също се подобряват.

Открито е, че пигеумът е от полза при хроничен простатит, сексуална дисфункция, свързана или не с простатата, и при безплодие вследствие на намалена секреция от простатата. Заради действията си като „активатор” на имунната система и противо възпалително средство пигеумът също е изследван заради възможността му да се прилага съвместно с други медикаменти при лечение на хепатит С и HIV.

Фитостеролите в пигеума са противовъзпалителни. Пигеумът също намалява едема (отока, предизвикан от излишните секрети), намалява нивата на хормона пролактин, понижава и спира активността на холестерола в простатата. Пролактинът, чиито нива се покачват при пиене на бира, стимулира приемането на тестостерона от простата, и така се увеличават нивата на метаболита, за който се смята, че е отговорен за нарастването на простатните клетки - дихидротестостерон (DHT). Установено е, че холестеролът увеличава въздействието на DHT.

Европейците научили за ползите от пигеума при лечението на това, което тогава било наричано „болест на старите мъже”. Растението продължава да бъде изключително популярно в Европа като лек срещу доброкачествена простатна хиперплазия, особено във Франция, където африканският пигеум се прилага срещу доброкачествена хиперплазия в около 80% от случаите.

Кой се нуждае от пигеум и какви са симптомите на дефицит? Има ли странични ефекти?

Обикновено пигеумът се използва за поддържане на здравето на простатата при мъжете над 50-годишна възраст. Не се наблюдават симптоми при дефицит. Не са известни противопоказни лекарствени взаимодействия, но в редки случаи може да настъпи гадене.