Навигация
Кошница

Релаксофитол капки при стрес и тревожност

Релаксофитол капки от Натурфарма са нова комбинирана формула с натурални растителни екстракти, която ви помага да намерите спокойствие при повишена тревожност и да останете уравновесени в стресови ситуации.

Релаксофитол капки съдържат маточина и липа, които спомагат за поддържане на положително настроение и спокоен сън, както и витамин В6, който допринася за намаляване на чувството на отпадналост и умора, нормално функциониране на нервната система и поддържане на нормална психична функция.

Създадени с идеята да бъдат удобни за директен прием в случай на нужда, капките Релаксофитол са полезни в условия на остър и внезапен стрес, тъй като течната им форма позволява по-бързото и лесно усвояване на активните вещества от организма.

Те могат да бъдат приемани и превантивно, когато ви предстои потенциално стресиращо изживяване като изпит, говорене пред публика, интервю за работа, посещение на зъболекар, попадане сред много хора, в открити или тесни пространства, шофиране и др.

С капките Релаксофитол можете да управлявате стреса и напрежението, когато и да възникнат те.

 

Характеристики:

  • Синергична комбинация от маточина, липа, горчив портокал, L-теанин и витамин В6.
  • За положително настроение, спокоен сън, нормална психична функция.
  • Удобна за прием течна форма, която улеснява усвояването на активните съставки.
  • Подходящи в случаи на епизодичен стрес или в очакване на стресиращи събития.
  • Управлявайте стреса и напрежението, когато и да възникнат те.
  • Без глутен и лактоза.

 

Състав (в дневна доза от 3 мл):

Липа, цвят (Tilia platyphyllos Scop.): 20 mg

Горчив портокал, цвят (Citrus aurantium var. dulcis Hayne): 20 mg

Маточина, листа (Melissa officinalis L.): 40 mg

L-theanine: 20 mg

Витамин В6 (пиридоксин хидрохлорид): 0,7 mg

 

Състав:

Вода, подсладители: сорбитол, стевиол гликозиди (от стевия), маточина, листа (Melissa officinalis L), L-theanine, липа, цвят (Tilia platyphyllos Scop), горчив портокал, цвят (Citrus aurantium var. dulcis Hayne), лимонена киселина, витамин В6 (пиридоксин хидрохлорид), овкусители, консерванти: калиев сорбат, натриев бензоат, сгъстител: ксантова гума.

 

Препоръчителна дозировка:

Приемайте по 1 пипета от 3 мл (50 капки) директно или разредена във вода. Дозата може да бъде разделена на няколко приема при необходимост.

Препоръчителен е прием от 15-30 дни за получаване на първоначален ефект и 30-90 дни за траен ефект.

 

Опаковка: 30 мл

 

Възможно ли е да намерим спокойствие в стресираща среда?

Днес човешкият вид е поставен във все по-комплексна, агресивна и забързана околна среда, която създава предпоставки за увеличаване на епизодите на стрес, напрежение и вътрешен дискомфорт, както и за повишаване на случаите на хронични психични проблеми. Официалната статистика показва, че 4 на 100 души са диагностицирани с депресия, а 5 на 100 страдат от тревожност (Global Burden of Disease, Institute for Health Metrics and Evaluation, 2019).

Тези стойности обаче са просто пословичният връх на айсберга, защото огромна част от хората, които страдат от подобни състояния, въобще не стигат до експертна консултация или не са диагностицирани. Подводната част от айсберга е особено голяма в Източна Европа и у нас, тъй като по тези географски ширини стигмата по отношение на психичното здраве е особено силна. Да потърсиш помощ по отношение на психичното си здраве тук се интерпретира като слабост, неспособност за справяне или в по-крайните случаи на неразбиране – като „лудост“.

Дори ако тази социална стигма бъде преодоляна, страдащите често са изправени пред други препятствия. Значителен брой от лицата с тревожност и депресивни симптоми не търсят помощ от със специалист, тъй като те не вярват, че може да бъде намерено решение, че просто трябва да „се стегнат“ или че подобни симптоми са нормални с оглед на живота, който живеят.

Други отиват на лекар и докладват физикални симптоми на състоянието си като безсъние или умора и получават рецепта за тях, но не са насочени към психотерапевт и/или психиатър, който може да идентифицира и адресира източника на тези и редица други проблеми.

От описаната ситуация няма бърз изход, но по пътя към него трябва да бъдат постигнати две ключови цели, а именно:

  1. Подобряване на здравната култура и разбирането за психичното здраве както у обикновените хора, така и у медицинските лица.
  2. Откриване на достъпни, безопасни и ефективни средства за самопомощ, които могат да действат както превантивно, така и терапевтично, подобрявайки устойчивостта на стрес и облекчавайки състоянието на засегнатите.

Липа (Tilia platyphyllos Scop.)

Ако чаша липов чай ви е помагала да се успокоите, то това съвсем не е случайно. Запарката от липов цвят открай време се използва в народната медицина за облекчаване на безпокойството и насърчаване на релаксацията, а проучванията подкрепят този обичай.

Установено е, че екстрактът от пъпките на липово дърво има изразен анксиолитичен или успокояващ ефект. Учените сравняват действието на екстракта с ефекта на гама-аминобутировата киселина (GABA) – мозъчен химикал, който регулира възбудимостта на нервната система  (Allio et al., 2015).

Други изпитвания демонстрират, че прилагането на растителния екстракт преди стресови епизоди подобрява психическата устойчивост и представянето в тях, без да оказва негативен ефект върху моторната активност (Herrera-Ruiz et al., 2008).

Високото кръвно е в пряка връзка с високите нива на стрес и някои от активните компоненти в екстракта от лайка (тилирозид, рутозид, хлорогенна киселина) са изучени заради свойството им да понижават кръвното налягане.

Механизмът зад тяхното действие все още не е добре изучен, но хипотезите са, че тези вещества регулират сърдечните контракции чрез калциевите канали в сърцето и също така отпускат кръвоносните съдове с особено изразен ефект върху систолното кръвно налягане (Chinou, 2012; Silva et al., 2013; Kosakowska et al., 2015; Grochowski et al., 2018).

Сънят е изключително важен процес, която е сред най-честите жертви на стреса, тревожността и депресията. Редица проучвания откриват, че съединенията в екстракта от лайка имат силни седативни свойства или иначе казано – могат да насърчат заспиването и да подобрят съня, потискайки активността на централната нервна система (Aguirre-Hernández, 2007; Rodriguez-Fragoso, 2008; Chinou, 2012; Allio et al., 2015).

Горчив портокал (Citrus aurantium var. dulcis Hayne)

Анксиолитичните и седативни свойства на екстракта от горчив портокал са предклинично изучени в серия от експерименти с гризачи, при които са установени по-продължителен сън, значително по-висока устойчивост на стрес, подобрено представяне в стресови условия и по-уравновесено социално поведение и функция без негативни ефекти върху моториката и координацията (Carvalho-Freitas & Costa, 2002; de Moraes Pultrini et al., 2006; Leite et al., 2008; Costa et al., 2013; Wolffenbüttel et al., 2018).

Действието на горчивия портокал е изпитано и клинично, като едно проучване открива, че прилагането му при хоспитализирани пациенти води до по-ниски нива на тревожност в сравнение с плацебо (Karimzadeh et al., 2021).

Друго клинично изпитване при хора в болнични условия наблюдава подобен ефект с 19% по-добри резултати на тест за тревожност след прилагането на масло от горчив портокал (Moslemi et al., 2019).

Успокояващото действие на екстракта е потвърдено и по отношение на предоперативна тревожност в двойно сляп експеримент с 60 души в очакване на лека хирургична интервенция (Akhlaghi et al., 2011).

Изследване при жени в менопауза с умерена тревожност, показва, че вземането на екстракт от горчив портокал в продължение на 8 седмици успешно облекчава редица от симптомите (Farshbaf-Khalili, Kamalifard & Namadian, 2018).

Маточина (Melissa officinalis L.)

Редица клинични изпитвания потвърждават свойството на маточината да повлиява симптомите на депресията в краткосрочен план. Най-актуалният анализ на наличните данни открива, че всекидневната употреба на екстракт от маточина в продължение на 3 до 56 дни значително подобрява психосоматичните признаци, разстройството на съня, тревожността, депресията и нарушенията в социалната функция, особено що се касае до симптоми с остра проява (Ghazizadeh et al., 2021).

Други проучвания затвърждават тези резултати, установявайки ефективност на маточината, сравнима с тази на антидепресанта флуоксетин (Araj-Khodaei et al., 2020). Най-актуалното клинично изпитване при пациенти с диабет от втори тип и депресия показва, че приемът на капсули с екстракт от маточина в продължение на 12 седмици значително облекчава състоянието в сравнение с плацебо (Safari et al., 2023).

Оралният прием на маточина е от полза и в условията на експериментално предизвикан стрес. Едно проучване демонстрира, че една-единствена доза екстракт от растението е достатъчна, за да повиши спокойствието и бдителността в психологически стресова ситуация (Kennedy et al., 2004). Друг експеримент също използва екстракт от маточина, добавен скришно в храната на участниците. Резултатът са подобрени памет и бдителност в изтощителен тест за когнитивни умения (Scholey et al., 2014).

L-теанин

L-теанинът е срещаща се в природата аминокиселина, която е присъща за няколко вида чай в т.ч. черен, улонг и зелен, откъдето произлиза и името ѝ. Нейният успокояващ ефект е добре изучен, като особено интересно е свойството ѝ да неутрализира нежеланите ефекти на кофеина върху кръвното налягане (Rogers et al., 2008) и съня (Baba, Takihara & Okamura, 2023).

В същото време аминокиселината не възпрепятства положителния ефект на кафето върху когнитивната функция, а дори може да го допълни и подсили, подобрявайки концентрацията, изпълнителната функция и паметта (Owen et al., 2008; Haskell et al., 2008; Hidese et al., 2017; Kahathuduwa et al., 2017; Kahathuduwa et al., 2018; Hidese et al., 2019; Kahathuduwa et al., 2020; Baba et al., 2021; Dassanayake et al., 2022).

Актуалните научни сведения са показателни, че добавъчният прием на L-теанин може да допринесе за намаляване на стреса, тревожността и негативните реакции на тялото при хора, поставени в стресови ситуации (Williams et al., 2020). Освен това някои проучвания откриват, че съединението понижава показателите за депресия и тревожност както при клинично здрави хора, така и при пациенти с голямо депресивно разстройство (Hidese et al., 2017; Hidese et al., 2019).

Приемането на изолиран L-теанин насърчава преминаването на мозъка в по-релаксирано състояние (Theertham et al., 2015) и може да подобри редица параметри на съня (Hidese et al., 2017; Hidese et al., 2019).

Витамин В6

Пиридоксинът или витамин В6 е въвлечен в синтеза и функцията на важни за душевното ни благосъстояние и съня мозъчни химикали като допамина (Delitala, et al., 1976), серотонина (Sharma & Dakshinamurti, 1994) и гама-аминобутировата киселина (GABA) (Holtz & Palm, 1964; Martin, 1987), а недостигът му се свързва с понижени нива на серотонин (Sharma & Dakshinamurti, 1994).

През 2017 година е установено, че витамин В6 понижава нервната възбудимост (Smith et al., 2017), а изпитванията му при хора с тревожност и депресия показват значим положителен ефект върху симптомите (Field et al., 2022).

Други проучвания откриват, че приемът на пиридоксин спомага за намаляване на тревожните симптоми при жени в пременопауза, в т.ч. нервно напрежение, промени в настроението, раздразнителност и безпокойство (De Souza et al., 2000).

Известно е, че приемът на орални контрацептиви с етинил естрадиол и левоноргестрел се свързва с повишена честота на депресивни симптоми и едно проучване от 2014 година показва, че всекидневният прием на витамин В6 намалява този риск с 40% (Var et al., 2014).

Нивата на витамин В6 в тялото вероятно имат връзка с риска от развитие на депресия. За това е показателен скорошен мета-анализ на литературата, който установява, че населението с най-висок прием на витамин В6 е с 19% по-нисък риск от депресия (Wu et al., 2021).

 

Предупреждения: Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Хранителната добавка да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Да не се използва след изтичане на срока на годност.  Прекомерната употреба може да доведе до лаксативен ефект.

Този продукт съдържа натурални съставки, поради което може да има вариация или промяна в цвета, което не бива да бъде повод за безпокойство

Противопоказания: Да не се използва от деца под 6 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките.

Условия на съхранение: Да се съхранява на сухо и хладно място. Срокът на годност се отнася за неотворен продукт при правилно съхранение.

 

Производител: Specchiasol S.r.l. Via Bruno Rizzi, 1/3 – 37012 – Bussolengo (VR) Italy, Tel. +39 045 6752311, Fax +39 045 6702373

Дистрибутор: Натурфарма България гр. София, ул. Янко Софийски 21, тел: +35929633359