Навигация
Кошница

Тирохелп: регулирай щитовидната функция по естествен начин!

Тирохелп е специално създадена формула, включваща аминокиселината L-тирозин, цинк, селен, витамин D и стандартизиран екстракт от куркума, която допринася за нормалната функция на щитовидната жлеза и имунната система.

Това е първото решение от подобен тип в България. Нейните съставки са подбрани заради високия профил на безопасност, натуралния произход и солидните доказателства за ефективност. Всяка една от тях е често препоръчвано от специалистите и предпочитано от пациентите средство в грижата за щитовидната жлеза. В Тирохелп те са оптимално комбинирани, така че да осигуряват значителен прием за организма, взаимно допълвайки и усилвайки полезното си действие.

Тирохелп допринася за регулиране на щитовидната функция и нормалния метаболизъм на мазнини и въглехидрати по естествен начин само с 1 капсула дневно.


Състав (в 1 капсула)

  • L-Тирозин (протеиногенна аминокиселина): 250 мг
  • Екстракт от куркума (Curcuma longa, 95% куркумин): 75 мг
  • Цинк (цинков сулфат – 41,66мг): 15 мг
  • Селен (натриев селенит): 100 мкг
  • Витамин D (холекалциферол): 10 мкг

Помощни вещества: микрокристална целулоза (емулгатор), силициев диоксид, магнезиев стеарат (антислепващи агенти).


Препоръчителна дозировка:

Приемайте по 1 капсула Thyrohelp дневно.


Опаковка: 30 желатинови капсули


Какво пречи и какво помага на щитовидната жлеза?

До неотдавна се смяташе, че рискът от хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм се предопределя най-вече от хранителния прием на йод. Но съвременната наука разпознава все повече фактори, които го повлияват: възраст, тютюнопушене, генетична предразположеност, етнос, ендокринни дисруптори (напр. BPA и други ксеноестрогени), някои нови лечения и лекарства (напр. имунни чекпойнт инхибитори) и др.

Понижената щитовидна функция е все по-чест обект на изследвания в контекста на епидемията от затлъстяване. Добре известно е, че щитовидните хормони регулират почти всички основни метаболитни пътища и техните нива имат пряко отражение върху обмяната на мазнини, въглехидрати и белтъчини (Pucci, E., et al., 2000). Установено е, че дори минимално понижение в щитовидната функция може да увеличи риска от затлъстяване (Knudsen, N., et al., 2005) и все повече проучвания откриват връзка между хипотиреоидизма, напълняването и други проявления на метаболитния синдром (Teixeira, et al., 2020).

По последни оценки, над 5% от тиреоидните дисфункции остават недиагностицирани. С особена сила това важи по отношение на възрастните хора, при които процентът е до два пъти по-висок. Около 2/3 от недиагностицираните тиреоидни дисфункции са видове хипотиреоидизъм (Lucas, A., et al., 2010; Diab, N., et al., 2019). По-застрашеният пол категорично е нежният, като жените са с до 10 пъти по-висок риск от хипотиреоидизъм и с до 12 пъти по-висок риск от хипертиреоидизъм в сравнение с мъжете. (Vanderpump, M., 2011; Diab, N., et al., 2019).

L-тирозин

Тирозинът се използва от тялото в комбинация с йод за производство на тиреоидните хормони тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Затова и добавянето на L-тирозин (един от естествените изомери на аминокиселината) към диетата на пациенти с хипотиреоидизъм е честа практика.

В експеримент от 2007 година Palinkas и колектив установяват, че добавка под формата на L-тирозин води до увеличаване нивата на Т3 при 85 доброволци, поставени в стресови условия. В допълнение се наблюдават и намалени нива на TSH, чиито високи стойности обичайно се свързват с хипотиреоидизъм и хроничен стрес. Тези резултати се потвърждават и от експерименти с животински модели, при които добавъчният L-тирозин подобрява невроендокринната функция и предотвратява спад в нивата на тиреоидни хормони в условията на хроничен стрес (Wang, Z, еt al., 2012)

L-тирозинът значимо подобрява и съхранява бдителността, психомоторната функция и познавателните способности в екстремни ситуации и при хронично недоспиване(Deijen, еt al., 1999; Neri, еt al., 1995). Тези ефекти вероятно се дължат на въздействието му върху редица невротрансмитери и хормони като мелатонин, допамин и/или норадреналин и биха могли да са от клинично значение за пациенти, страдащи от хипотиреоидизъм.

Куркумин

Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на куркумина са добре проучени (Venugopal & Sudheer, 2007). Наскоро бе установено, че благодарение на тях стандартизираният екстракт от куркума може да предпазва щитовидната жлеза от увреда и по този начин да допринася за запазването на стабилни нива на тиреоидни хормони (Abdelaleem, M, еt al., 2018).

Завишените нива на T3 могат да станат причина за повишен оксидативен стрес в организма и е демонстрирано, че куркуминът ефективно противодейства на този стрес и свързаните с него увреди (Samanta, L, еt al., 2010).

Доброкачествените възли на щитовидната жлеза (тиреоидните нодули) са едно от най-често срещаните ендокринни разстройства. Скорошно изпитване от съседна Румъния показва, че добавка с куркумин значително намалява размера на тези нодули едва след 6-седмичен период на прием (Stancioiu, F, еt al., 2019).

Цинк

Минералът цинк е тясно свързан с функцията на щитовидната жлеза по повече от един начин. Когато нивата на цинк в организма са ниски, спира образуването на THR и TSH, което води до ниски нива на T4 и T3. Цинкът също така е съставен компонент на ензима дейодиназа, който преобразува Т4 във функционален Т3. Ако в тялото има недостиг или дефицит на минерала, то образуването на Т3 е затруднено или дори невъзможно. (Baltaci, A, еt al., 2004; Khanam, S, 2018; Severo, J, et al., 2019).Известно е, че цинкът е необходим за нормалното функциониране и на Т3 рецептора и ниските нива цинк в този рецептор могат да доведат до влошена функция на хормона Т3 (Freake, H, et al. 2001).

Освен това ниските нива на цинк са свързани с повишен автоимунитет – при тиреоидни пациенти с цинков недоимък се наблюдават високи нива на анти-тиреоидни антитела – TPO и Tg (Ertek S, et al. 2010).

Редица сведения показват, че цинковият дефицит е причина за субклиничен хипотиреоидизъм. Добавянето на цинк към диетата на пациенти със синдром на Даун води до подобряване на тиреоидната функция (Napolitano, G, et al., 1990).При експерименти с животински модели е установено, че хипотиреоидизмът води до влошено усвояване на цинка (Chen, S, et al., 2005). Допълнителният цинк оказва благоприятен ефект върху нивата на тиреоидни хормони (особено общ Т3), метаболитното ниво (Maxwell, C. & Volpe, S.L., 2007) и редица съпътстващи хипотиреоидизма симптоми като депресия, намалена умствена острота, косопад, понижен апетит и кожни лезии (Betsy, A, et al., 2013).

Проучване върху 68 жени с хипотиреоидизъм от 2015 година открива, че приемът на цинк повишава нивата на свободен T3, а комбинацията между цинк и селен води до значимо понижаване на TSH и повишаване на Т4 (Mahmoodianfard, S, et al., 2015).

Селен

Знаете ли, че щитовидната жлеза е органът с най-високи нива на селен в цялото тяло? Добре известно е, че поддържането на нормални физиологични нива на селен е ключово за правилното ѝ функциониране и превенцията на тиреоидни заболявания (Ventura, M., et al., 2017).Ниските нива на минерала влошават негативните последици от йодния дефицит (Arthur, J. R., 1991), свързват се с подостър тиреоидит, както и с най-често срещаните злокачествени тумори на щитовидната жлеза – папиларен и фоликуларен карцином (Moncayo, R., et al., 2008). Неотдавнашно срезово проучване сред над 6000 души установява, че ниските серумни нива на селен се свързват с повишен риск от автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм (Wu, Q., et al., 2015).

Нееднократно е показано, че добавъчният прием на селен може да допринесе за понижаване на анти-тиреоидните антитела, подобряване на ултразвуковата структура на щитовидната жлеза и благоприятно повлияване на автоимунните тиреоидити, включително Хашимото (Toulis, K. A., et al., 2010; Drutel, A., et al., 2013; Ventura, M., et al., 2017).

Клинично подобрение от селениев прием се наблюдава и при пациенти с Базедова болест (Drutel, A., et al., 2013), както и при пациенти с лека до среднотежка форма на тиреоид-асоциирана офталмопатия (Ventura, M., et al., 2017).

Витамин D

Недостигът и дефицитът на витамин D са често срещани състояния, които се свързват с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като Хашимото и Базедова болест. Нещо повече, редица тумори на щитовидната жлеза имат доказана връзка с нарушения в сигнализирането на витамин D (Kim, D., 2017). Честотата на дефицит на витамин D е значително по-висока при пациенти с автоимунен тиреоидит и вероятно има роля в патогенезата на техните състояния – установена е значима корелация между наличието на анти-тиреоидни антитела и недоимъка на мастноразтворимия витамин (Kivity, S., et al., 2010).

Други проучвания показват, че пациентите с Хашимото имат завишени нива на същите възпалителни молекули, чието вредно въздействие ефективно се блокира от адекватни серумни нива на витамин D (Mikos, H., et al., 2017; Sun, L., et al., 2016; Makariou, S., et al., 2011)

Засега сведенията в полза на витамин D като потенциално оръжие в борбата с автоимунните заболявания на щитовидната жлеза са обещаващи. Редица клинични изпитвания установяват, че приемът на добавка с холекалциферол повлиява благоприятно нивата на анти-тиреоидни антитела и T4 (Chaudhary, S., et al., 2016; Simsek, Y., et al., 2016; Chaudhary, S., 2018).


Противопоказания: Бременност, кърмене и от деца под 6 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките.

Предупреждения: Да не се превишава препоръчаната дневна доза! Хранителната добавка да не се използва като заместител на разнообразното хранене! Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца!

Условия за съхранение: Да се съхранява на сухо място при стайна температура.

Производител: Plantapol – Spain, C/G 18, Pol.Malpica – Alfinden, La Puebla Del Alfinden Zaragoza, Spain

Дистрибутор: „Натурфарма България” ЕООД, гр. София, ул. Янко Софийски 21, тел. 02/ 963 33 59, info@naturpharmabg.com
Срок на промоцията

Специално предложение
Период на промоциядо 16.07.2024 г. или до изчерпване на количествата