Навигация
Кошница

Double Wood Rhodiola Rosea Златен корен екстракт 120 капсули

Double Wood Rhodiola Rosea Златен корен екстракт 120 капсули
Безплатна
Доставка
Double Wood Rhodiola Rosea Златен корен екстракт 120 капсули
  66,61 лв.
  Купи

  Билката златен корен набира все по-голяма популярност като адаптоген, който поддържа енергийните нива в тялото при продължителни неинтензивни физически натоварвания, без да действа като стимулант. Освен това тя може да окаже благотворно въздействие върху издръжливостта, настроението и когнитивните функции.

  Описание и основни свойства на златния корен

  Златният корен (Rhodiola rosea), познат още като тибетски женшен, розов златовръх и родиола е многогодишно тревисто растение, което се използва от векове като тонизиращо и лекарствено средство в много европейски страни. Произхожда от Сибир, но днес се среща в диворастящ вид почти навсякъде в северните части на Европа, Азия и Северна Америка. На височина растението достига до 40 см, има няколко стебла, които излизат от обща ризома. Цъфти през лятото с жълти цветове, обагрени в червено в краищата. За лечебни цели се използва коренът на билката.

  В съвременната медицина златният корен добива известност през 1725 г., когато шведският ботаник Карл Линей му дава познатото днес научно име и го препоръчва като средство за лечение на хернии, истерия, главоболие и вагинални течения. Половин век по-късно билката намира място в първата шведска фармакопея. Иначе свойствата ѝ са известни още през Античността – лечебните ѝ свойства са описани от древногръцкия лекар и фармаколог Диоскурид през 77 г. в класическия му медицински текст De Materia Medica.

  Основните активни вещества, на които златният корен дължи уникалните си свойства са розавините (розавин, розин и розарин) и салидрозидите. Този произведен в САЩ от биологично чисти растения продукт на марката Double Wood ги осигурява на тялото в концентриран вид, което прави приема им много по-ефикасен отколкото при консумацията на самата билка. В състава на златния корен влизат още различни феноли, органични киселини, терпеноиди, флавоноиди, антракинони и алкалоиди.

  Здравословни ефекти на златния корен

  • Помага на тялото да се справи със стреса – Златният корен принадлежи към групата билки, наречени адаптогени, известни със свойството си да подобряват защитата на тялото срещу стрес и да подпомагат дейността на имунната система. В случая основен принос за това има органичното съединение салидрозид, което съдейства за облекчаване на тревожността и напрежението. Заедно с розавините, то помага и за поддържане на баланса на нивата на кортизол, известен като хормон на стреса.
  • Съдейства за повишаване на енергията и издръжливостта – Над половин век руските олимпийци използват златния корен за подобряване на ефективността в тренировъчния процес и резултатността по време на състезания. Този ефект се дължи на способността на билката да стимулира производството на червени кръвни телца, които пренасят кислород до различните части на тялото. Освен това благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства златният корен подпомага възстановяването на мускулите, което съдейства за повишаване на издръжливостта.
  • Поддържа паметта и когнитивните функции – Активните вещества в състава на златния корен подпомагат производството на два много важни за регулиране на настроението и мозъчната функция невротрансмитера – серотонин и допамин. Тези вещества, наричани понякога „хормони на щастието“, изпълняват много важна роля за поддържане на концентрацията, паметта, умственото и емоционалното здраве.


  Установено е, че златният корен може да допринесе за преодоляването на различни здравословни проблеми като нарушения в сърдечния ритъм, диабет, сексуални разстройства, повишени нива на холестерол, туберкулоза и други.

  Съставки:

  В 1 капс.:

  Дн. доза:

  Златен корен / Екстракт (осигуряващ 3% салидрозиди)

  375 mg

  375 mg

  Златен корен / Екстракт (осигуряващ 1% росавини, 3% салидрозиди)

  125 mg

  125 mg

   

  Хипромелоза (растителна капсула), микрокристална целулоза, силициев диоксид.

  Хранителна добавка, 120 капсули.

  Приложение: Допринася за нормалното състояние на нервната система.

  Забележка: При бременност или кърмене се консултирайте с лекар преди употреба. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

  Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г: По 1 капсула дневно.

  Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

  Годност и партида: Маркирани на опаковката. 

  Производител: Double Wood® Supplements, USA