Навигация
Кошница

Цика Хем експертна грижа при хемороиди 15 сашета

Цика Хем сашета са ново комбинирано решение с фибри, цитрусови флавоноиди (диосмин + хесперидин) и билкови екстракти в помощ на храносмилането, нормалния чревен транзит и заздравяването на тъканта.

Ефектът на Цика Хем се гарантира от допълващото се действие на 8 потентни активни съставки, които са изпитани от науката и се използват в клиничната грижа за чревното здраве и състоянието на кръвоносните съдове и кожата.

Синергичната формула на Цика Хем допринася за ритмичното функциониране на чревния тракт, чието нарушение е основна причина за появата на хемороиди и тяхното периодично обостряне. Тя също така спомага периферното кръвообращение и заздравяването на рани – два процеса, които са с ключово профилактично и възстановително значение.

За най-добри резултати препоръчваме да допълните действието на сашетата Цика Хем с качествен продукт за локална употреба като Проктис-М ректална маз при хемороиди и/или Цикатридина супозитории.

 

Характеристики:

 • Синергична формула от 8 активни съставки за чревно и съдово здраве.
 • Допринася за храносмилането, нормалния чревен мотилитет, венозната функция и заздравяването на тъканта.
 • Съвместим с продукти за локална употреба като свещички и кремове за хемороиди.
 • Лесна за прием форма с приятен аромат на горски плодове и 0 калории.
 • Произведен в Испания при спазване на най-високи стандарти за чистота и качество.
 • Без алергени.
 • Без ГМО.

 

Състав (в 1 саше):

Псилиум на прах (индийски живовляк, Plantago ovata Forssk., семенна обвивка): 3251,154 мг

Сух екстракт от обикновен сминдух (Trigonella foenum-graecum L., семена): 500 мг

Диосмин: 499 мг

Глюкоманан (конджак, Amorphophallus konjac L., плод., 95% глюкоманан): 300 мг

Сух екстракт от горчив портокал (Citrus aurantium, плод., 92% хесперидин): 53.27 мг

Сух екстракт от готу кола (Centella asiatica, въздушни части и листа): 50 мг

Сух екстракт от женско биле (Glycyrrhiza glabra, корен., 1% глициризинова киселина, DGL): 50 мг

Сух екстракт от жълт кантарион (St. John's Wort, Hypericum perforatum, листа., 0,3% хиперицин): 0.34 мг

Други съставки: стевиол гликозид (подсладител от сух екстракт от стевия), сукралоза (изкуствен подсладител), аромат на горски плод.

 

Препоръчителна дозировка:

През първите 5 дни приемайте перорално по 1 саше Цика Хем два пъти дневно, сутрин и вечер след хранене.

Следващите 5 дни намалете приема на 1 саше вечер след хранене.

 

Начин на употреба:

Съдържанието на сашето се разтваря в 200 мл хладка вода, разбърква се енергично и полученият разтвор се консумира веднага. При вечерен прием продуктът трябва да се приема поне 1 час преди лягане.

 

Опаковка: 15 сашета

 

Хемороиди и храносмилателна функция – каква е връзката?

Хемороидите са изключително често срещан проблем, с който около 50% от хората се сблъскват до навършването на 50-годишна възраст. Статистиката показва, че всеки четвърти човек страда от хемороиди поне веднъж в живота си.

Състоянието много наподобява разширените вени на краката с тази разлика, че при него става дума за подуване на хемороидалните вени в долната част на ректума и ануса. Това подуване става причина за неприятни симптоми като ректална болка, сърбеж, кървене, оток и общ дискомфорт, особено при ходене до тоалетната.  

Специфичното разположение на хемороидите в края на храносмилателния тракт ги прави изключително чувствителни към нарушения в неговата функция и отклонения от нормалната консистенцията на изпражненията:

 • Запекът е един от основните и добре проучени фактори за появата и обострянето на хемороидите. Продължителното седене на тоалетната чиния и напъването в опит за изхождане могат да възпрепятстват кръвообращението в хемороидалните вени, водейки до натрупването на кръв в тях и до тяхното увеличаване.
 • Диарията е друг такъв фактор, макар и често подценяван по значение. Тя също е свързана с продължително седене на тоалетната, но също така е съпроводена от регулярно избърсване, което може да влоши състоянието на чувствителната тъкан. Тази неблагоприятна съвкупност от фактори допълнително се влошава от честотата на дефекация и консистенцията на изпражненията, които могат да възпалят аналната лигавица и да създадат предпоставки за развиване и влошаване на хемороидите.

Поради тези причини значителни усилия около превенцията и управлението на хемороидите са насочени към идентифицирането на активни съставки, които:

 • регулират храносмилателната функция
 • възстановяват нормалния чревен транзит
 • допринасят за периферното кръвообращение и венозната функция
 • спомагат за по-бързото заздравяване на тъканта

Псилиум (индийски живовляк, Plantago ovata Forssk.)

Псилиумът е продукт от обвивките на семената на индийския живовляк, които са богати на разтворими хранителни влакнини (фибри). Установено е, че той допринася за чревния транзит и нормалната функция на червата и подпомага чревния транзит.

Благоприятната му роля за чревното здраве е потвърдена от голям брой клинични изпитвания, които изследват ефекта от единични или многократни дози за срок до 8 седмици при пациенти със запек (Marlett, Li & Bass, 1987; Tomás-Ridocci e al., 1992; Cheskin et al., 1995; Ashraf et al., 1995; Ashraf et al., 1997; Dettmar & Sykes, 1998; Attaluri et al., 2011; Noureddin, Mohsen & Payman, 2018). Някои от тези сведения показват, че самостоятелният му ефект му е поне толкова силен, колкото този на комбинирани препарати със сена (Marlett, Li & Bass, 1987) или докузат натрий (McRorie et al., 1998).

Действието на псилиум в комбинация с други източници на фибри също е добре изучен, като клиничните сведения показват, че 28-дневен прием при хора с хроничен запек значително подобрява честотата на дефекация, консистенцията на изпражненията и намалява нуждата от употреба на лаксативи (Odes & Madar, 1991). Изпитванията при деца с хроничен функционален запек демонстрират, че 8-седмичният прием води до подобряване на симптомите в близо 80% от случаите (Quitadamo et al., 2012).

Псилиумът е особено ефективен и при почти всички видове диария, като всекидневният му прием води до забавяне на чревния транзит, повишаване на фекалния вискозитет и подобряване на консистенцията на изпражненията при пациенти с разстройство от различен произход (Eherer et al., 1993; Washington et al., 1998; Marlett, Kajs & Fischer, 2000; Bliss et al., 2001).

Установено е, че кратки терапевтични курсове с псилиум (до 7 дни) са сравними с ефекта на лоперамид за намаляване на честотата и спешността на дефекация (Qvitzau, Matzen & Madsen, 1988; Eherer et al., 1993; Washington et al., 1998; Marlett, Kajs & Fischer, 2000; Bliss et al., 2001).

Съществуват сведения, че пероралният прием на псилиум намалява симптомите на съществуваща диария и рецидивите при пациенти на медикаментозно лечение, свързано с висок риск от разстройство (Bobrove, 1990).

Глюкоманан (конджак, Amorphophallus konjac L.)

Глюкомананът е полизахарид с високо молекулно тегло, който също принадлежи към групата на разтворимите фибри и най-често се извлича от грудките на растението конджак. Характерно за него е, че може да абсорбира вода в количества, които са до 100 пъти по-големи от собственото му тегло. Това го превръща в един от най-обещаващите натурални терапевтици в случаи на хроничен запек, тъй като приеман през устата, той може да увеличи обема и да подобри консистенцията на чревното съдържимо.

Този ефект е изпитан многократно в контролирани условия, като клиничните проучвания показват, че редовният му прием има значим лаксативен ефект при възрастни пациенти със запек от различен произход (Passaretti et al., 1991; Marsicano, Berrizbeitia & Mondelo, 1995; Signorelli, Croce & Dede, 1996; Chen et al., 2006; Chen et al., 2008).

При деца със запек глюкомананът също води до повишаване на честотата на дефекация, особено ако приемът му е съпроводен прием на достатъчно течности (Staiano et al., 2000; Loening-Baucke, Miele & Staiano, 2004; Han et al., 2017).

Готу кола (азиатска центела, Centella asiatica)

Готу кола известна още като азиатска центела е пълзящо растение от семейството на магданоза със столетна история в народната и научна медицина. Неговите активни компоненти включват сапонини и тритерпеноиди, на които до голяма степен се приписва широкото му терапевтично приложение.

Азиатската центела подпомага възстановяването на кожата с изпитан ефект върху зарастването на рани, заздравяването на изгаряния и управлението на псориазис и склеродерма (Gohil, Patel & Gajjar, 2013; Bylka et al., 2013).

Механизмът на действие на съставката е многостранен и включва стимулиране на пролиферацията на фибробласти, колагеновия синтез и вътреклетъчното съдържание на фибронектин, което подобрява устойчивостта на опън на новообразуваната кожа и намалява възпалителния отговор при формирането на белези.

Множество предклинични и клинични изследвания показват, че приложен перорално и локално, екстрактът от азиатска центела оказва антиоксидантен ефект, ускорява епителизацията и подобрява кръвоснабдяването в наранената зона, допринасяйки за по-бързото заздравяване на кожата и по-добрата устойчивост на новообразуваната тъкан (Gohil, Patel & Gajjar, 2013; Bylka et al., 2013).

Готу кола е изпитана в клинични условия при пациенти с хронични хемороиди, хемороидална тромбоза и остри симптоми след хемороидектомия (операция за отстраняване на хемороиди), водейки до подобряване на аналния дискомфорт (Chiaretti et al., 2020).

Екстрактът от билката повлиява и симптомите на венозна недостатъчност, като оралният прием за период от 4 до 8 седмици води до значително подобряване на кръвообращението и облекчаване на редица от характерните ѝ симптоми, които са присъщи и за хемороидите (Marastoni et al., 1982; Belcaro et al., 1989; Belcaro, Rulo & Grimaldi, 1990; Brinkhaus et al., 2000; Incandela et al., 2001; De Sanctis et al., 2001; Cesarone et al., 2001a; Cesarone et al., 2001b).

Сминдух (Trigonella foenum-graecum L.)

Сминдухът е ароматна детелиноподобна билка, характерна за региона на Средиземноморието, Южна Европа и Западна Азия. Лечебните свойства на семената на растението се споменават още в гръцката и латинската фармакопея, а аюрведичните текстове обръщат специално внимание на приложението ѝ при храносмилателни проблеми.

Тези нейни свойства са научно валидирани, като през 2000 Platel и Srinivasan показват, че употребата ѝ в продължение на 8 седмици стимулира отделянето на панкреатични храносмилателни ензими.

В допълнение богатото ѝ съдържание на нескорбялни полизахариди увеличава обема на чревното съдържимо и стимулира чревния пасаж, което я прави подходящо помощно средство при запек (Wani & Kumar, 2018).

Значителен научен интерес съществува и по отношение на пробиотичните свойства на сминдуха, благодарение на които приемът му може да подпомогне чревната микробиота в храносмилането и синтеза на витамини, както и в неутрализирането на различни чревни токсини и патогенни бактерии. Някои експериментални сведения потвърждават тази хипотеза, показвайки, че приемът му оказва положителен ефект върху чревната флора, както и върху метаболома на червата и черния дроб (Jones et al., 2022).

Друга линия на проучвания разглежда възможното приложение на семената от билката в лечението на рани. Установено е, че една от потентните активни молекули в екстракта от тях е 4-хидроксиизолевцин, която намалява възпалението в наранената тъкан и по този начин може да ускори оздравителния процес (Muhammed & Salih, 2012). Този ефект се подсилва от антимикробното действие на флавоноидите и тритерпеноидите в състава на растението (Badri & Renu, 2011), както и от изразените му антиоксидантни свойства (Kaur & Kapoor, 2002).

Демонстрирано е, че приложението на екстракт от семена на сминдух значително ускорява съзряването и кръстосаното свързване на колагена в зоната на нараняване, подобрявайки контракцията и епителизацията на тъканта (Sumitra et al., 2008).

Цитрусови флавоноиди (диосмин и хесперидин)

Диосмин и хесперидин са присъщи за цитрусовите растения флавоноиди с изключително добре проучени антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Поради тази причина те намират терапевтично приложение при венозни нарушения като хемороиди и разширени вени. Голям брой изследвания показват, че приложени заедно, диосминът и хесперидинът могат да потиснат възпалителния процес във вените и по този начин да подобрят кръвообращението.

Наскорошен обзор на 24 изследвания с над 2300 участници открива, че цитрусовите флавоноиди и особено диосминът значително понижават типичните хемороидални симптоми като сърбеж, болка, парене, кървене, секреция и други (Sheikh, Lohsiriwat & Shelygin, 2020).

Други проучвания достигат до сходни заключения, установявайки, че приемът на диосмин самостоятелно или в комбинация с хесперидин подобрява симптомите на вътрешни хемороиди и е особено ефективен при остри хемороидални кризи, спирайки кървенето при 92% от пациентите още на четвъртия ден. При други симптоми като анален дискомфорт, болка, секреция и локални лезии се отчита подобрение още на втория ден и като цяло се наблюдава по-кратка продължителност и по-слаб интензитет на кризите (Cospite, 1994; Ho, Tan & Seow-Choen, 2000; Misra & Parshad, 2000).

Диосминът също така се използва в постоперативния период при хирургично лечение на хемороиди, като е установено, че приемът му ускорява възстановяването след хемороидопексия и хемороидектомия. Всекидневният му прием в продължение на 2–3 месеца след операция за отстраняване на хемороиди намалява рецидивите и подобрява симптомите, в това число болка, сърбеж, сълзене, зачервяване, подуване и кървене (Godeberge, 1994; Misra & Parshad, 2000).

Клинични плацебо-контролирани изпитвания при пациенти с остри хемороидални кризи показват, че продължителният прием на диосмин и хесперидин като част от комбинирана формула облекчава прогресивната болка, кървенето и аналния дискомфорт (Giannini et al., 2015).

Комбинацията от диосмин и псилиум също е изпитана при хемороиди, водейки до затихване на симптомите още на четвъртия ден от началото на приема (Thanapongsathorn & Vajrabukka, 1992).

Показаното от науката действие на цитрусовите флавоноиди при пациенти с хемороиди е обещаващо и в повечето случаи се установява, че в колкото по-ранен стадий от заболяването се пристъпи към приема им, толкова по-добър и надежден е техният ефект. 

Женско биле (Glycyrrhiza glabra)

Женското биле, познато още като сладък корен, е широко застъпено в традиционната китайска медицина като терапевтик при различни храносмилателни проблеми. Днес съществуват солидни научни доказателства за свойствата му да подпомага храносмилането, храносмилателния комфорт и поддържането на нормалната функция на лигавиците на стомаха и тънките черва.

Редица експерименти разкриват потенциалното приложение на екстракт от женско биле при чревни спазми и диария поради свойството му да регулира мотилитета на дебелото черво, намалявайки контракциите, причинени от различни дразнители (Sato et al., 2007; Gharib et al., 2008; Chen et al., 2009; Ghayedi, Khoshnam & Bahaoddini, 2016).

При пациенти със запек екстрактът от билката също може да има регулиращо действие. Установено е е, че приемът на комбинирана формула със сладък корен и растителни влакнини в продължение на 2 седмици значимо подобрява консистенцията на изпражненията и увеличава честотата на дефекация с 20% (Hawrelak & Myers, 2010).

Женското биле е изпитано и при храносмилателни смущения (диспепсия), като 12-седмичният му прием в комбинация с други активни съставки води до намаляване на оплакванията при значително повече пациенти в сравнение с плацебо (Madisch et al., 2004).

Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Жълтият кантарион е една от най-популярните и добре изследвани билки с множество демонстрирани свойства, едно от които е да подпомага храносмилането и да допринася за функционирането на чревния тракт.

Този ефект вероятно се дължи на въздействието ѝ върху нервната система и психиката, като поне едно проучване показва, че 8-седмичният прием на екстракт от жълт кантарион води до значително подобрение на стомашно-чревните симптоми при пациенти със синдром на раздразненото черво (Wan & Chen, 2010).

Друг възможен механизъм е противовъзпалителния ефект на растението. Той е подкрепен от клинични сведения от проучване сред пациенти с диария, чието състояние значително се подобрява в резултат от прием на екстракт от жълт кантарион успоредно с намаляване на провъзпалителните цитокини в червата (Hu et al., 2006).

Приложението на жълтия кантарион в лечението на рани също е проучено, като едно клинично изследване открива че 16-дневен курс с екстракт от него способства заздравяването и намалява образуването на белези в сравнение с плацебо (Samadi et al., 2010).

Тези открития са надградени от едно ново проучване, което показва, че постоперативната терапия с жълт кантарион води до ускорен оздравителен процес и намаляване на отока, болката и инфекциозните усложнения (Kaplan et al., 2020).

 

Противопоказания: Да не се употребява от деца под 6-годишна възраст, бременни или кърмещи жени. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Продуктът не се препоръчва за хора, които страдат от чревна непроходимост, недиагностицирани абдоминални симптоми или които имат затруднения при преглъщане.

Екстрактът от жълт кантарион е противопоказан в детска и юношеска възраст.

Предупреждения: Хранителна добавка, да не се използва като заместител на разнообразното хранене и здравословния начин на живот. Да не се превишава препоръчаната дневна доза. Продължителността на прием да не надвишава 6 седмици. Избягвайте употреба заедно с други препарати, съдържащи фибри. Препоръчително е хора, страдащи от диабет, да се консултират с лекар преди използването на продукта.

Псилиумът може да намали усвояването на лекарства за перорална употреба. Ако приемате такива медикаменти, препоръчително е това да става поне 1 час преди или след приема на Цика Хем. Избягвайте приема на продукта непосредствено преди лягане.

Жълтият кантарион взаимодейства с редица медикаменти, затова се консултирайте с лекаря си, преди да започнете да вземате Цика Хем. Възможно е продуктът да взаимодейства с формули, съдържащи желязо и терапевтици при депресия, епилепсия, мигрена, астма, кръвосъсирване, както и с комбинирани орални контрацептиви.  

Да не се използва след изтичане срока на трайност. Цика Хем съдържа натурални съставки, поради което може да има вариация или промяна в цвета, което не бива да бъде повод за безпокойство.

Условия за съхранение: Да се съхранява в оригиналната опаковка на сухо и проветриво място, недостъпно за малки деца.

 

Производител: Plantapol, Polígono Industrial Los Royales altos C/G 14 50171 La puebla de Alfindén, Zaragoza, Spain

Дистрибутор: „Натурфарма България“ ЕООД гр. София, ул. Янко Софийски 21

Срок на промоцията

Специално предложение
Период на промоциядо 21.08.2024 г. или до изчерпване на количествата