Навигация
Кошница

BIOVEA Policosanol 10 mg 60 Гел капсули

BIOVEA Policosanol 10 mg 60 Гел капсули
BIOVEA Policosanol 10 mg 60 Гел капсули
  20,49 лв.
  Купи
  POLICOSANOL 10mg 60 софтгел капсули  Регулира нормалните нива на холестерола по естествен път. Подпомага здравето на сърцето и подобрява кръвообращението на мозъка и крайниците.  Съставки: Поликозанол 10mg. Не съдържа захар, изкуствени подсладители, оцветители, овкусители и консерванти.

  Употреба: Да се приема 1 софтгел капсула 1-2 пъти дневно с храната или според предписанието на лекар.

  Опаковка: 60 софтгел капсули в контейнер

  Какво е Поликозанол?

  Поликозанол е една от най-надеждните хранителни добавки днес. Тя е комбинация от дълговерижни мастни алкохоли (нямат биологично подобие с етанола), които са изолирани и пречистени от оризови трици. Най-важният от тези алкохоли е октакозанол, следван от седем други забележителни високоалифатни (отворена верижна структура) алкохоли. Този уникален екстракт, първоначално изследван в Куба като агент, понижаващ холестерола, е одобрено лекарство срещу висок холестерол в над 20 страни.

  Как действа Поликозанол?

  Поликозанол забавя синтеза на холестерола в черния дроб и увеличава реабсорбцията на липопротеините с ниска плътност (LDL – „лош“ холестерол). Също така Поликозанол покачва нивата на липопротеините с висока плътност (HDL – „добър“ холестерол).

  Високата стойност на холестерол в кръвта повишава вероятността от развитието на сърдечносъдови болести. Има пет вида холестерол, но именно по HDL и LDL холестерола оценяваме потенциалната опасност от болести.

  HDL, определян като "добър" холестерол, притежава способността да изчиства натрупания холестерол от артериите и помага за отстраняването му от организма. LDL, „лошият” холестерол, се свързва със сърдечните болести и участва в натрупването на мазнините по артериалните стени, познато като атеросклероза или „втвърдяване на артериите”. Съвременно изследване посочва, че ниските нива на HDL са предвестници на сърдечносъдови заболявания.

  Едно от важните действия на Поликозанол е, че намалява изобилието от клетки в артериите, като възпрепятства окисляването на LDL. Окисляването на LDL е опасно. То води до унищожаване на кръвоносните съдове и пораждане на хроничен възпалителен отговор. Окислените LDL могат също така да предизвикат металопротеиназа на ензими. Тези ензими способстват за унищожаването на кръвоносните съдове, отчасти чрез възпрепятстване на защитния ефект на HDL. Здравите артерии са подплатени с гладък слой клетки, които позволяват на кръвта да преминава без съпротива. Болните артерии се отрупват с клетки, които стесняват кръвния поток, а накрая го блокират, което предизвиква сърдечен пристъп.

  Поликозанол действа също за намаляване броя на тромбоцитите. Кръвните тромбоцити са клетките, които се събират от страните на мястото на кървене в организма и са свързани един към друг, като образуват покритие, което спира кървенето. Те също отделят химикали за привличане на повече тромбоцити и насърчават образуването на съсиреци.
  Този механизъм може също да допринесе за образуването на съсиреци в стеснените кръвоносните съдове, които са повредени, когато там се натрупват холестерол и мазнини. Така че, ако тромбоцитите в кръвта са намалени в лепкавост ( което се постига с поликозанола) има по-малък шанс за образуването на съсиреци.

  Защо трябва да приемате Поликозанол?

  • Холестерол: Едно изследване сравнява резултатите от прием на 5mg Поликозанол и симвастатин в продължение на 8 седмици. Поликозанол намалява LDL холестерола с 21.1%, а симвастатин – с 26%. Друго сравнително изследване показва, че 20mg Поликозанол намалява натрупването на плаки толкова ефективно, колкото 100mg аспирин.

  • Сърцето и сърдечносъдова система: Поликозанол намалява риска от тромбоза, подобрява кръвообращението на мозъка и крайниците, когато то е нарушено заради натрупване на плаки. То подобрява аеробния капацитет, представянето на фитнес-тренажора и може да подобри сексуалния живот при пациенти със сърдечносъдови заболявания. За разлика от лекарствата той не проявява странични ефекти.

  • Атеросклероза: Поликозанол е ефективен при периодични болки в краката, последица от атеросклероза, като намалява симптомите наполовина.

  Колко трябва да се приема?

  Съществуват множество клинични изследвания върху Поликозанол с участието на над 30 000 души. Ефективността на Поликозанол зависи от дозата. При някои хора 5mg на ден са достатъчни. Доза от 10mg на ден обикновено намалява LDL холестерола с 20-25% след 6-8 седмици, а доза от 20mg - с 25-30%. В същото време нивата на „добрия” HDL холестерол се увеличават с 15 - 25%, като така значително се подобрява съотношението HDL:LDL.