Навигация
Кошница

BIOVEA Evening Primrose Oil 500 mg 120 Гел капсули

BIOVEA Evening Primrose Oil 500 mg 120 Гел капсули
Очаква доставка
BIOVEA Evening Primrose Oil 500 mg 120 Гел капсули
  44,80 лв.
  EVENING PRIMROSE OIL 500mg 240 софтгел капсули  Оказва положителен ефект върху сърдечносъдовата, имунната система и кожата. Спомага за поддържане на здравословно тегло и здравето на гърдата. Облекчава симптомите, свързани с диабет. Облекчава симптомите на предменструалния синдром.  Съставки: Масло от вечерна иглика 1000mg (GLA - гама-линоленова киселина 45mg). Не съдържа захар, изкуствени подсладители, оцветители, овкусители и консерванти.

  Употреба: Да се приема 1 софтгел капсула до 3 пъти дневно с храната или според предписанието на лекар.

  Опаковка: 240 софтгел капсули в контейнер.


  Какво представлява маслото от вечерна иглика?

  Родината на вечерната иглика е Северна Америка. Растението представлява миниатюрно краткотрайно диво цвете, което всъщност не е истинска иглика. Когато европейците открили вечерната иглика и я отнесли в Европа, тя бързо си спечелила името King's cure-all (кралски лек за всичко, панацея), тъй като тя притежава свойството да лекува кожни заболявания и рани. Днес вечерната иглика се отглежда в над 30 страни, а маслото извлечено от нейните семена, се продава като натурална хранителна добавка и е чудесен източник на линолова киселина.

  Маслото от вечерна иглика е източник не само на линолова киселина, а също и на друг вид мастна киселина, наречена гама-линоленова киселина (GLA). Тази мастна киселина, която обикновено се произвежда от организма от линоловата киселина, е важна по много причини. Тя се трансформира от тялото в ейкозаноиди - хормоноподобни химикали, които включват простагландини. Простагландините помагат за контролирането на процеси като възпалението, кръвосъсирването и синтеза на холестерола.

  Защо да приемате масло от вечерна иглика?

  Предменструален синдром: Доказано е, че маслото от вечерна иглика облекчава симптомите на предменструалния симптом като главоболие, депресия, раздразнителност и подпухналост.

  Млечна жлеза: Маслото от вечерна иглика намалява болката и чувствителността, свързани с предменструалния синдром и фиброзно-кистозните тъкани на гърдата. Маслото от вечерна иглика може също да се използва за превенция на болести на гърдата като рак на гърдата.

  Рак на гърдата: Според едно проучване жени с рак на гърдата, които приемат GLA, имат по-добър отговор на Tamoxifen (лекарство, използвано за лечение на естроген-зависимия рак на гърдата) от тези, които приемат само Tamoxifen.

  Менопауза: Маслото от вечерна иглика и другите масла, съдържащи GLA, са популярни сред жените като средство за ограничаване на симптомите на менопауза. Установено е, че GLA под формата на масло от вечерна иглика намалява нощните горещи вълни, свързвани с менопаузата.

  Бременност и развитие на плода: Есенциалните мастни киселини изпълняват уникална роля по време на бременността, когато в плода бързо се развиват нови клетки, нови тъкани и нови системи от органи. Развитието на плода изисква есенциални мастни киселини, които могат да се добият чрез маслото от вечерна иглика. Набавянето се осъществява чрез организма на майката.

  Алергии: Омега-6 мастни киселини, които постъпват в организма чрез храната или под формата на добавки (например GLA от маслото от вечерна иглика или от други източници), отдавна се използват от хората срещу алергии. И жените, и децата, предразположени към алергии, имат ниски нива GLA в млякото и кръвта. Въпреки това научно не е доказано, че приемането на GLA спомага за намаляване на симптомите на алергия. Необходимо е сериозно изследване в тази посока.
  Ако решите да изпробвате GLA срещу алергии, посъветвайте се с медицинско лице, за да решите дали това е безопасно за вас. След това се следете за появата на симптоми или за липсата на такива.

  Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD): Клиничните проучвания навеждат на мисълта, че децата със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder) имат ниски нива на есенциални мастни киселини – както омега-6, така и омега-3 мастни киселини. Есенциалните мастни киселини са важни за нормалната мозъчна и поведенческа функция. Някои проучвания, макар и не толкова задълбочени, сочат, че приемът на рибено масло (съдържащо омега-3 мастни киселини) може да подпомогне отслабването на симптомите на ADHD. Изследвания, в които е използвано масло от вечерна иглика, разкриват, че отслабването на симптомите не е по-голямо от ефекта на плацебо.

  Кожа: Хранителните добавки с GLA са едно от най-важните средства при лечението на екземи. GLA освен това хидратира кожата и я предпазва от окислителните увреждания от околната среда. Много научни изследвания използват GLA с отлични резултати, свързани с подобряване на симптомите на екзема. Подходящи са дози от 0.5 до3gm GLA. В тези изследвания са използвани масло от вечерна иглика и маслото от пореч.

  Екзема: Фактите са противоречиви относно това, дали маслото от иглика може да помогне за ограничаване на симптомите на екзема. Според някои по-стари проучвания посочват ползата от маслото, но те не са достатъчно задълбочени. По-новите изследвания на хора, приемащи масло от иглика в продължение на 16-24 седмици, не свидетелстват за облекчаване на симптомите. Ако искате да изрпробвате маслото от вечерна иглика, посъветвайте се с медицинско лице за рисковете.

  Диабет: При диабета се наблюдават отклонения в обмяната на есенциалните мастни киселини. Едно от тях е разстройство в преобразуването на линолова киселина в GLA. Чрез допълнителен прием на масло от вечерна иглика може да се избегне това нарушение и да се даде на организма нужното количество GLA. При диабетици с невропатия, изследвани по време на прием на GLA, настъпват значителни благоприятни изменения в мускулната сила, праговете за горщо и студено, усещанията и рефлексите.

  Множествена склероза: Маслото от вечерна иглика се препоръчва като допълващо лечение (в допълнение към стандартната терапия) на множествена склероза (MS), макар че няма научни доказателства за неговата ефективност. Пациенти с MS, които искат да добавят маслото от иглика към своето лечение, трябва да се посъветват с медицинско лице.

  Сърдечносъдова система: Доказано е, че ежедневният допълнителен прием на 3gm GLA в продължение на 4 месеца увеличава нивата на триглицеридите с 48%, HDL („добрия”) холестерола холестерол с 22% и значително намалява общия холестерол и LDL („лошия”) холестерол. Би било добре при превенция и лечение на сърдечносъдови заболявания да се използва масло от вечерна иглика като допълнение към другите масла от есенциални мастни киселини.

  Високото кръвно налягане (показания над 140/90) е друг рисков фактор за развитието на сърдечни заболявания. Повече от 60 изследвания сочат, че добавките с рибено масло и масло от ленено семе са ефикасни за понижаването на кръвното налягане. Но не трябва да забравяме и потенциала на маслото от вечерна иглика. В изследване, комбиниращо масло от вечерна иглика и рибено масло като хранителни добавки, кръвното налягане значително се понижава в сравнение с комбинацията от маслото от вечерна иглика плюс масло от слънчоглед и масло от вечерна иглика плюс ленено масло.

  Остеопороза: Редица публикувани изследвания свидетелстват, че увеличеният прием на есенциални мастни киселини подобряват обмяната на калция и запазват здравината на костите. Трупат се все повече доказателства и изследвания в тази посока. Доказано е, че есенциалните мастни киселини подобряват усвояването на калция от червата (отчасти чрез усилване на действието на витамин D), намаляват изхвърлянето на калций чрез урината и помагат за запазването му в костите, като по този начин ги укрепва.

  Ревматоиден артрит: Изследванията не са единни относно това, дали маслото от вечерна иглика спомага за отслабването на симптоми на ревматоиден артрит. Някои предварителни данни водят до предположението, че то може да намали симптомите, отичането и сутрешната скованост; а други изследвания не отчитат такъв ефект. При прилагането на GLA за овладяване на симптомите на артрит, може да са нужни от 1 до 3 месеца, докато се усети подобрение. Малко вероятно е маслото от вечерна иглика да спре развитието на болестта, така че увреждането на ставите ще продължи да се случва.

  Маслото от вечерна иглика може да се използва за лечение на следните заболявания:

  Хипертония, стенокардия и при усложнения след инсулт или инфаркт;
  Хормонални проблеми, свързани с понижени нива на половите хормони както при мъжети, така и при жените;
  Профилактика на ендометриоза;
  Увредено зрение, следствие от ретинопатия;
  Заболявания на централната и периферната нервна система;
  Възстановяване на организма след тежки инфекциозни заболявания и прекарани интоксикации;
  Лечение на незарастващи рани;
  Болки с различен произход;
  Подмладяване и бърза регенерация на кожата след диети за отслабване и пластични операции;
  Облекчава неприятните симптоми при менопауза;
  Снижава страничните ефекти от действието на цитостатиците;
  Внимание:

  • Ако страдате от епилепсия или друг вид припадъци, имате шизофрения или сте бременна или кърмачка, консултирайте се с лекар, преди да започнете да приемате масло от вечерна иглика.

  • Маслото от вечерна илика може да причини главоболие и гадене, ако се приема на празен стомах.

  Възможни взаимодействия:

  Ако в момента се лекувате с някой от следните медикаменти, не трябва да приемате допълнително омега-6 мастни киселини, без първо да се консултирате със своя лекар:

  Лекарства за разреждане на кръвта - Хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, включително Warfarin (Coumadin) или Clopidogrel (Plavix), не трябва да приемат допълнително омега-6 мастни киселини, без да се консултират с лекар. Омега-6 и омега-3 мастните киселини увеличат риска от кръвотечение.

  Ceftazidime - гама-линоленова киселина (GLA) може да увеличи ефективността на Ceftazidime. Антибиотикът Ceftazidinme се използва срещу множество бактериални инфекции.

  Химиотерапия срещу рак - GLA може да увеличи ефекта от противораково лечение като Doxorubicin (Доксорубицин), Cisplatin (Цисплатин), Carboplatin (Карбоплатин), Idarubicin (Идарубицин), Mitoxantrone (Митоксантрон), Tamoxifen (Тамоксифен), Vincristine (Винкристин) и Vinblastine (Винбластин).
  Cyclosporine - медикамент, използван за потискане на имунната система след трансплантация на орган. Приемът на омега-6 мастни киселини заедно със Cyclosporine може да усили имунопотискащите ефекти на това лекарство. Той също може да предпази от увреждане на бъбреците (потенциален страничен ефект от това лекарство).

  Phenothiazines (фенотиазени) – Хора, приемащи медикаменти от клас phenothiazines за лечение на шизофрения, не трябва да прилагат масло от вечерна иглика. То може да си взаимодейства с тези лекарства и да увеличи риска от пристъпи. Същото важи и за другите омега-6 мастни киселини. Към групата на тези медикаменти се числят:
  Chlorpromazine (Thorazine) - Хлорпромазин
  Fluphenazine (Stelazine) - Флуфеназин
  Perphenazine (Trilafon) - Перфеназин
  Promethazine (Compazine) - Прометазин
  Thioridazine (Mellaril) - Тиоридазин