Навигация
Кошница

BIOVEA DHA 100mg 60 Гел капсули 60 Дози

BIOVEA DHA 100mg 60 Гел капсули 60 Дози
BIOVEA DHA 100mg 60 Гел капсули 60 Дози
  25,99 лв.
  Купи
  Какво е DHA?

  DHA или докозахексаеновата киселина (да не се бърка с DHEA) е омега-3 есенциална мастна киселина. Той е един от основните градивни елементи на мозъка и очите. DHA осигурява оптимален състав на клетките в мозъка, ретината, сърцето и частите на нервната система. Приблизително 30% от структурния липид в сивото вещество на мозъка е DHA. По този начин е необходимо за правилното функциониране на нервните системи.

  DHA е жизненоважна за нормалното мозъчно развитие на плода и бебето и за поддържане на нормалната мозъчна функция през целия живот.

  Защо трябва да приемате DHA?

        Подпомага мозъка и нервната система: DHA преобладава в мембраните на мозъчните клетки. Това е основната мастна киселина в мозъка (която съдържа 60% мазнини) и в ретината. Адекватните нива на DHA са от съществено значение за развитието на мозъка по време на бременност и ранно детство. Някои учени предполагат, че сериозните дегенеративни заболявания могат да се дължат поне отчасти на продължителния дефицит на DHA. Поради важността си за развитието на мозъка и нервната система, приемът на DHA в диетата на майката влияе върху теглото при раждане. Кърмата съдържа 0,2% DHA и по-специално поради тази причина кърмените бебета имат по-добра устойчивост и по-добра зрителна острота от бебетата, хранени с шише.

        Здраве на огнището: DHA намалява хипертонията и сърдечната честота при мъже с лека хиперлипидемия в контролирано сравнително проучване. Чрез намаляване на вискозитета на кръвта, доказателствата показват, че DHA увеличава пропускливостта на мембраната на червените кръвни клетки, като по този начин увеличава деформируемостта на кръвните клетки, така че те да могат да се движат по-лесно през капилярите и по този начин да понижават кръвното налягане. DHA може също да намали кръвното налягане чрез понижаване на кортизола.

        Автоимунни нарушения: Доказано е, че добавянето на DHA при здрави млади мъже намалява активността на имунните клетки, като естествените клетки убийци (NK) и клетките, които регулират реакциите на възпаление в тялото. Противовъзпалителните ефекти на DHA могат да бъдат полезни при лечението на автоимунни заболявания.

  Кой може да има недостиг?

  Появи се връзка между дефицита на DHA и болестта на Алцхаймер; по същия начин предварителните доказателства показват, че децата с разстройство с дефицит на вниманието (ADD) имат ниски нива на DHA. Предварителните данни показват, че хората с различни редки, но свързани вродени заболявания (синдром на Zellweger, неонатална адренолейкодистрофия и детска болест на Refsum) могат да имат дефицит на DHA и дори могат да се възползват от DHA добавки. Най-малко четири проучвания съобщават за намалено ниво на омега-3 мастни киселини в кръвта при хора с депресия. Много лекари вярват, че диетите на повечето хора, които се хранят на запад, не осигуряват оптимални количества омега-3 мастни киселини.

  Колко трябва да се приема? Има ли противопоказания?

  • Типичната дневна доза варира от 100-500 mg

  • Няма известни съобщения за токсичност, свързана с DHA.  Начин на употреба: Приемайте 1 капсули дневно по време на хранене.