Навигация
Кошница

BIOVEA L-Arginine L-Ornithine 750 mg 100 капсули

BIOVEA L-Arginine L-Ornithine 750 mg 100 капсули
Очаква доставка
BIOVEA L-Arginine L-Ornithine 750 mg 100 капсули
  41,99 лв.
  L-ARGININE / L-ORNITHINE (750mg) 100 капсули

  Съдейства за обмяната на веществата в мускулите и производството на енергия, улеснява качването на мускулна маса, като едновременно ограничава складирането на мазнини. Стимулира отделянето на растежен хормон. Подкрепя здравето на сърдечно-съдовата система. Изхвърля вредните амонячни съединения от организма, стимулира имунната система.

  Състав: L-Аргинин HCl 500 мг; L-Орнитин HCl 250 мг Не съдържа захар, изкуствени подсладители, оцветители, овкусители и консерванти.

  Употреба: Да се приема 1-3 таблетки дневно (за по-добри резултати на празен стомах) или според предписанието на лекар.

  Опаковка: 100 капсули в контейнер.

  L-аргинин и L-орнитин: Необходими за постигане на чиста мускулна маса

  • Продуктът подпомага доброто заздравяване на рани
  • Улеснява качването на мускулна маса, като в същото време ограничава складирането на мазнини
  • Спомага за поддържане на здравословни стойности на холестерола
  • Подпомага сърдечно-съдовото здраве

  Какво представляват L-аргининът и L-орнитинът?

  Тази хранителна добавка съдържа свободните аминокиселини L-аргинин и L-орнитин. Капсулите са лесни за поглъщане и усвояване. Добавката се понася добре от хора с алергии. Не съдържа помощни вещества, покриващ слой и оцветители.

  Аргининът е необходим за повишаване на синтеза на белтъчините, което от своя страна увеличава клетъчната репликация. Затова аргининът може да помогне на хора, при които се наблюдава дефицит на някои клетки. Например, някои изследвания, макар и не всички, разкриват, че при мъже с нарушена сперматогенеза, се наблюдава увеличение на броя на сперматозоидите, когато приемат допълнително аргинин.

  Аргининът е прекурсор на азотния окис, който организмът използва, за разширяване на кръвоносните съдове, позволявайки на сърцето да получи достатъчно количество кислород. Учените вече прилагат аргинина при хора с ангина и застойна сърдечна недостатъчност.

  Орнитин е аминокиселина, участваща в производството на урея. Производството на урея е последователност от биохимични реакции, чиито резултат е превръщането на амоняка в урея, която е по-малко токсична за организма. Недостатъчното количество на урея може да причини някои генетични разстройства свързани с метаболизма или чернодробна недостатъчност.

  В кожата и съединителната тъкан се съдържат значителни количества орнитин, което го прави полезен за възстановяване от наранявания.Синтезира се в тялото от аргинин и вследствие служи като прекурсор на цитрулин, пролин и глутаминова киселина.

  Как действат L-аргининът и L-орнитинът?

  Орнитинът е подобен по структура с аргинина. Изследване върху животни сочи, че L-орнитинът заедно с L-аргининът подпомагат натрупването на мускулна маса, като увеличават нивата на стимулиращите растежа хормони, като инсулина и хормона на растежа.

  Аминокиселината аргинин играе няколко роли в организма - участва в процеса на заздравяването на рани, помага за отстраняването на излишния азот от организма, стимулира имунната функция и подпомага секрецията на няколко хормона, сред които глюкагон, инсулин и хормона на растежа.

  Ефектът на аргинина върху нивата на растежния хормон е важен за културистите. Контролирано изследване показва, че аргининът и орнитинът (по 500mg от всеки, два пъти на ден, пет пъти в седмицата), комбинирани с тренировки по вдигане на тежести, водят до сериозно намаляване на телесната мазнина само след 5 седмици, в сравнение комбинацията на същото упражнение с плацебо.

  L-аргинин: В ендотела на кръвоносните съдове аргининът е изходен субстрат за производство на азотен окис (NO). Чрез активиране на ензима гуанилатциклаза и последващото катализиране образуването на цГМФ, NO предизвиква разширение на съдовете. В тази връзка приложението на аминокиселината като хранителна добавка стимулира ендотелзависимата вазодилатация и подобрява кръвната циркулация в някои съдови области, вкл. и в скелетните мускули.

  L-аргининът участва в протеиновия синтез в организма. Подпомага заздравяването на раните, изграждането на мускули, производството на сперматозоиди, елиминирането на крайни токсични продукти на обмяната.

  Азотният окис, получен при добавянето към диетата на L-аргинин, освен разширяващ съдовете, има и антиатерогенен ефект. Потиска адхезията на мононуклеарните клетки, агрегацията на тромбоцитите и пролиферацията на гладкомускулни клетки в кръвоносните съдове.

  Антиоксидантният ефект на L-аргинина е свързан с потискане окислението на липопротеините с ниска плътност - едно от първите звена на веригата на атерогенеза. Притежава и имуномодулиращ ефект, проявяващ се чрез увеличаване количеството и цитотоксичната активност на естествените килърни клетки и лимфокин-активираните килърни клетки. Това го прави подходящ за ентерално приложение при случаи на изгаряния, сепсис и при травматични състояния. L-аргининът активира колагеновата биосинтеза.

  Ползите от L-аргинин

  L-аргининът е есенциална аминокиселина, което означава, че той трябва да се набавя чрез храната, тъй като човешкият организъм не може да го произвежда самостоятелно. Той се съдържа в месото, бобовите култури, ядките, морските дарове и в много листни зеленчуци. Може да се приема ежедневно за лечение или профилактика на сърдечни заболявания, хронична мигрена, високо кръвно налягане и сексуална дисфункция.

  Защо да приемаме L-аргинин?

  Всеки човек има нужда да приема достатъчно количество аргинин, като групите с повишени нужди от тази аминокиселина са подрастващите деца, спортистите, хората с наднормено тегло и възрастните хора.

  Приемането на аргинин от трениращи хора може да подсили имунната система, като по този начин ще им позволи да тренират по-здраво и да избегнат неприятните последици на претренирането.

  Използващите стероиди също могат да имат полза от допълнителния прием на аргинин, тъй като често тези хора имат повишени нива на "лош" холестерол - състояние, което се подобрява с приемането на аргинин.

  Хората с наднормено тегло, възстановяващите се от травма, както и тези с проблеми с ерекцията също биха усетили подобряване на физическото си състояние, ако приемат аргинин.

  Допълнителни физиологични въздействия на аргинина:

  Дори и когато не е есенциална за организма аминокиселина, аргининът има много други физиологични въздействия, защото той :

  • стимулира освобождаването на растежния хормон и пролактин от хипофизата, и на глюкагон и инсулин от задстомашната жлеза, когато се приема във високи дози;
  • неутрализира амоняка, който се образува при разграждането на аминокиселините чрез образуване на урея;
  • предшественик е за образуването на азотен окис (една от многото т.нар. сигнални молекули в тялото ни), креатин, L-глутамат, L-пролин, L-орнитин, полиамини и пептида туфтсин, за който се счита, че е имуномодулатор (подобрява функционирането на имунната система);
  • неутрализира свободните радикали;
  • действа кръворазширяващо (включително и в областта на половите органи);
  • понижава кръвното налягане;
  • гликогенна аминокиселина е - може да бъде преобразуван до D-глюкоза и гликоген, ако тялото се нуждае от тях, или пък да бъде разграден за освобождаване на енергия;
  • подпомага регулацията на нивото на солите в организма ни;
  • значително увеличава количеството на т.нар. "Т-килъри" - бели кръвни клетки, които по естествен начин убиват увредените и раковите клетки в тялото ни.

  Ползите от L-орнитин:

  Детоксикира тялото, подобрява функцията на имунната система, увеличава възстановяването на мускулите след тежки физически натоварвания и на организма след болести и оперативни намеси. Орнитинът успешно увеличава нивата на растежния хормон, увеличавайки мускулната маса и сила.

  Оптимизира енергийните нива и намалява подкожните мазнини.

  Защо да използваме L-орнитин?

  • Стимулира отделянето на растежен хормон;
  • Увеличава на мускулна маса и сила;
  • Подобрява възстановяването;
  • Подсилва на имунната система;
  • Изхвърля вредните амонячни съединения от организма;

  Има ли странични ефекти или противопоказания?

  Няма сведения за странични ефекти от употребата на аргинин. Хора със бъбречни и чернодробни болести трябва да се консултират със своя лекар, преди да започнат прием на аргинин. Някои лекари смятат, че хора със херпес (вследствие на простуда или генитален) не бива да приемат добавки с аргинин, тъй като аргининът може да стимулира репликацията на вируса.