Навигация
Кошница

BIOVEA Alpha Lipoic Acid 300 mg 60 Таблетки

BIOVEA Alpha Lipoic Acid 300 mg 60 Таблетки
Очаква доставка
BIOVEA Alpha Lipoic Acid 300 mg 60 Таблетки
  34,00 лв.
  ALPHA LIPOIC ACID 300mg 60 капсули  Мощен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали. Спомага при лечение и детоксикация на черния дроб и организма. Поддържа оптимални нива на инсулин, контролира метаболизма и теглото. Допринася за преобразуване на въглехидратите, протеините и мазнините в енергия. За защитата очната лещата и ретина от дегенерация, облекчава симптомите на глаукома. Помага за усвояването на коензим Q10.

  Състав: Алфа липоева киселина 300мг; Рибофлавин 14мг. Не съдържа захар, изкуствени подсладители, оцветители, овкусители и консерванти.

  Употреба: Да се приема 1-2 капсули дневно с храната или според предписанието на лекар.

  Опаковка: 60 капсули в контейнер.

  Според изследователите от британския университет в Ливърпул тази хранителна добавка може да спаси хората от нежеланите килограми след приключване на програмата им за отслабване.

  Проучването показва, че хранителната добавка алфа-липоева киселина може да „заключи” ползите от 6-месечната ви програма за отслабване, ако се приема след края на диетата.

  Гоинс казва: „Открихме, че приемът на алфа-липоева киселина при нормален режим на хранене удължава човешкия живот по същия начин както ако се спазва нискокалорична диета в продължение на 6 месеца.”

  Алфа-липоева киселина: Мощен антиоксидант, който помага за неутрализиране на свободните радикали

  • Спомага за по-ефективното действие на витамините C и E

  • Силен антиоксидант, който се бори със свободните радикали

  • Лесно се усвоява от храната и хранителните добавки

  • Помага за увеличаване на глутатиона, който участва в детоксикацията на организма

  • Използва се за лечение и детоксикация на черния дроб

  • Предпазва от дегенерация на лещата и ретината на очите

  • Помага за облекчаване на глаукома

  Какво представлява алфа-липоевата киселина (ALA)?

  Алфа-липоевата киселина е антиоксидант, който се използва широко в профилактиката на редица заболявания. Основната й функция е да увеличава производството на глутатион, което помага за освобождаване от токсичните вещества в черния дроб. Помага за неутрализиране на свободните радикали в нашия организъм и защитава клетките от увреждане. Свободният радикал е нестабилна молекула, която се опитва да открадне електрони от други молекули и така причинява увреждане. Тютюнопушенето, замърсяването на околната среда, изгорелите автомобилни газове, пържените храни са някои от източниците на свободните радикали. Алфа-липоевата киселина лесно се абсорбира в кръвоносния поток и може да преминава през кръвно-мозъчната бариера.

  Как действа алфа-липоевата киселина?

  Списъкът със здравословните ползи от алфа-липоевата киселина е голям. Някои специалисти дори я определят като „съвършения антиоксидант”. Алфа-липоевата киселина би повлияла благотворно на всеки, но тя е по-полезна за хора с някои от следните здравословни състояния:

  • Диабет или високи нива на кръвната захар

  • Хора с високи стойности на холестерола

  • Хора, страдащи от катаракта (в ранен стадий)

  • Сърдечносъдови проблеми като втвърдяване на артериите

  Очевидно, двете най-големи ползи от допълнителния прием на алфа-липоева киселина са антиоксидантните й свойства и способността й да помага за увеличаване на нивата на глутатион, който играе важна роля за разграждането на токсичните вещества в черния дроб.

  Защо да използваме алфа липоева ?

  Протекция срещу оксидативния стрес:

  Един от основните проблеми при болните от Захарен диабет е повишеният оксидативен стрес, свързан с повишено производство на свободни радикали. Тези свободни радикали циркулират в човешкия организъм и увреждат тъканите му. Тъй като при хората със захарен диабет е налице висока кръвна захар, те са подложени на по-голям оксидативен стрес, който е причина за усложненията на заболяването.

  Антиоксидантите, като алфа липоева киселина предотвратяват тъканните и органните увреждания, като неутрализират свободните радикали и намаляват оксидативният стрес. Алфа липоевата киселина е необичаен антиоксидант, поради възможността да действа както във водна, така и в мастна среда. Поради тези си качества тя лесно се абсорбира и транспортира до много органи и системи – мозък, черен дроб и периферни нерви, като преминава през липидно-белтъчната клетъчна мембрана и действа на клетъчно ниво. Когато алфа липоевата киселина се комбинира с други антиоксиданти, като Витамините С и Е, способността на организма да се бори със свободните радикали многократно нараства.

  Алфа липоевата киселина усилва ефекта на други важни антоиоксиданти като глутатион и коензим Q 10, които играят ключова роля в борбата със стареенето и появата на хронични заболявания. Алфа липоевата киселина в комбинация с Витамините от група В подпомагат производството на енергия в човешкият организъм, като превръщат белтъците, мазнините и въглехидратите от приетата храна в енергийни субстанции. ALA постига този ефект чрез протекция на митохондрийте. В тях се осъществява производството на енергия. Когато са защитени адекватно от оксидативният стрес те функционират правилно и организмът се обезпечава с достатъчно количество енергия.

  Метаболитен синдром и захарен диабет:

  Алфа липоевата киселина участва не само в поддържането на нормална кръвна захар, но подпомага и утилизацията на глюкозата в тъканите, подобрява инсулиновата чувствителност и ендотелната функция.

  Приложението на алфа липоева киселина венозно повлиява благоприятно повечето от компонентите на метаболитния синдром – понижава кръвното налягане и инсулиновата резистентност, подобрява липидния профил и намалява телесното тегло.

  В едно проучване върху 36 болни с исхемична болест на сърцето приложението на алфа липоева киселина и ацетил L карнитин е довело до понижаване на артериалното налягане и до подобрение на ендотелната функция на брахиалната артерия. Комбинираният прием на алфа липоева киселина и ацетил L карнитин се явява ефективна стратегия в борбата за поддържане на нормално кръвно налягане при пациенти с метаболитен синдром.

  Друго клинично проучване отчита драматично подобряване на инсулиновата чувствителност при пациенти с наднормено тегло и захарен диабет тип 2. Положителният резултат е постигнат в много кратки срокове – в рамките само на 4 седмици. Това откритие е изключително важно за клиничната практика, защото инсулиновата резистентност стои в основата на захарния диабет тип 2.

  Дори и при разгъната клинична картина на усложненията при захарен диабет тип 2, алфа липоевата киселина предлага помощ. Участва успешно в лечението на диабетната невропатия-увреждане на периферните нерви в резултат на токсичното въздействие на високите кръвно-захарни нива. Диабетната полиневропатия се характеризира с тръпнене, парене и мравучкане, изразено най-вече в долните крайници.

  Едно голямо рандомизирано, двойно сляпо плацебо контролирано проучване включващо 328 болни със захарен диабет тип 2 показва значително подобряване на симптомите на диабетната полиневропатия след интравенозно приложение на алфа липоева киселина. По късно се установи че и пероралният прием на медикамента дава положителен резултат. При пероралният прием ефектът е дозо зависим. Пероралната дозировка варира от 600 до 1800 мг. в зависимост от тежестта на симптомите.

  Положителни ефекти върху зрнието:

  С напредване на възрастта нараства риска от катаракта. Тя настъпва в резултат на оксидативен стрес в лещата на окото. Алфа липоевата киселина осъществява своя благоприятен ефект чрез повишаване на нивото на ензима глутатион пероксидаза.

  Друга честа причина за загуба на зрението е глаукомата. При едно проучване при пациенти с откритоъгълна глаукома, които са приемали алфа липоева киселина в доза 75 мг. 2 пъти дневно, или 150 мг. 1 път дневно се установи повишена зрителна острота и подобрение и на други параметри на зрението.

  Комбинацията от алфа липоева киселина и Витамин Е предпазва клетките на ретината от преждевременна смърт.

  Невропротекция:

  Липоевата киселина преминава хемато-енцефалната бариера и достига до всички части на неврона. Експериментални данни показват ограничаване на мозъчните поражения след инсулт при интравенозното и приложение. При опитни животни при които е провокиран инсулт е установена 3 пъти по-голяма преживяемост в сравнение с контролната група. Част от защитният и ефект се дължи на регенерирането на мощният антиоксидант-глутатион. Установено е че при пациенти с инсулт глутатионът е силно намален в резултат на оксидативния стрес, съпътстващ това състояние.

  Много добри резултати се постигат с алфа липоева киселина при лечение на болестта на Алцхаймер. Този ефект се дължи на повишена продукция на ацетилхолин - невротрансмитер, който е в дефицитно състояние при страдащите от тази коварна болест.

  Алфа липоевата киселина подобрява здравословното състояние на болните от множествена склероза, чрез намаляване на активността на автоимунния процес.

  Запазване на костна плътност:

  Алфа липоевата киселина предотвратява костната загуба, чрез потискане на синтеза на остеокластите . Остеокластите са клетки, които участват в разграждането на костта. Освен това алфа липоевата киселина потиска проинфламаторния простагландин Е 2 и инфламаторния цитокин тумор некротизиращ фактнор алфа и по този начин предотвратява инфламаторно обусловената костна загуба.

  Благодарение на тези резултати от предварителните проучвания се очаква алфа липоевата киселина да се използва широко в лечението на остеопорозата и дегенеративно обусловените костни заболявания.

  Свързване и извеждане на тежките метали от организма:

  Алфа липоевата киселина предпазва нашият организъм от вредното действие на тежките метали, които попадат в него с храната, или от околната среда. Този мултифункционален медикамент свързва опасните вещества, като арсеник,кадмий, живак и олово, инактивира ги и по този начин улеснява извеждането им от организма. В едно проучване върху експериментални животни се установи, че алфа липоевата киселина предпазва от арсеново отравяне, осигурява протекция на черния дроб при експозиция на кадмий и предпазва деликатната нервна система от вредното въздействие на живака.

  Превенция на мигрената:

  Предварителни данни показват, че алфа липоевата киселина е надеждно средство за борба с мигрената. Пациентите, които са приемали 600 мг. липоева киселина ежедневно в продължение на 3 месеца по рядко са получавали мигренозни пристъпи и силата на главоболието по време на пристъп е било по-слабо.

  Подържане на здрава кожа:

  В едно проучване, в което са участвали 33 жени на средна възраст 54 г. се установи че ежедневното използване на крем, който съдържа 5% липоева киселина в продължение на 3 месеца е намалило значително неравностите по кожата, както и степента на фотостареенето.

  Намаляване на теглото и регулиране обмната на вещвствата:

  Липоевата киселина е важен кофактор за масивите от митохондриална ензими, които произвеждат енергия от мазнините и въглехидратите. По-високите нива на ALA в митохондриите подобрява технята метаболитна ефективност. Високи дози липоева киселина – 1800 мг на ден – водят до намаляване на до 2 тегловни процента сред затлъстелите хора, предимно поради про-метаболитния си ефект. ALA не е одобрен в САЩ за лечение на затлъстяване.

  Алфа липоевата киселина оказва липотропно действие и ускорява изгарянето на мастните киселини. Намалява нивото на холестерол и кръвна захар и увеличава концентрацията на гликоген в черния дроб. Киселината подобрява функциите на черния дроб и го защитава от въздействието на екзогенни и ендогенни увреждащи фактори. Съвместно с други антиоксиданти се прилага при вродени хемолитични анемии – сърповидно-клетъчна, таласемия и др.

  Рециклира други антиоксиданти:

  Една от първите ползи на липоевата киселина е способността й да помага за предотвратяване на скорбут. Впоследствие е доказано, че ALA оказва този ефект, като помага за рециклиране на витамин С. Липоевата киселина е определена като „антиоксидант за антиоксиданти,“ поради способността й да рециклира глутатион, един от най-мощните антиоксиданти тъканите.

  Играе ролята на противоотрова:

  Участвайки активно в метаболитните процеси, алфа липоевата киселина оказва детоксикиращо действие. Киселината изпълнява ролята на антидот при интоксикация с живачни соли, акриламид и олово. Намалява страничните ефекти на някои лекарствени средства (цисплатин, гентамицин, амикацин) и се използва при септичен шок, вирусен хепатит C и недостатъчно кръвооросяване на мозъка.

  Какави са ползите от употребата на алфа липоева киселина?

  Намаляване на оксидативния стрес в организма, благодарение на мощната антиоксидантна активност.
  Подобряване на някои от компонентите на метаболитния синдром.
  Понижава кръвното налягане.
  Намалява инсулиновата резистентност
  Подобрява липидния профил.
  Намалява телесното тегло
  Подобрява инсулиновата чувствителност.
  Намалява тежестта на диабетната полиневропатия.
  Предпазва от появата на катаракта.
  Подобрява зрителните параметри при глаукома.
  При болни с Ретинитис пигментоза предпазва клетките на ретината от преждевременна смърт в комбинация с Витамин Е.
  Намалява увреждането на мозъка след прекаран инсулт.
  Намалява загубата на костно вещество благодарение на противовъзпалителните си свойства.
  Отстранява тежките метали от организма.
  Намалява честотата и тежестта на пристъпите при мигрена.
  Подобрява структурата и тежестта на кожата.
  Странични ефекти от алфа-липоевата киселина:

  Алфа-липоевата киселина няма почти никакви странични ефекти. Препоръчителната дневна доза е 300mg. Понякога алфа-липоевата киселина може да има леко отпускащо действие и да подобри усещането за здравословното състояни.

  Бележка: Ако сте диабетик, бременна или кърмачка, консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате продукта.