Навигация
Кошница

Artesania Agricola Пчелен мед от Евкалипт 500 g

Мек мед с интензивен аромат и широкоспектърно полезно действие за поддържане на добро здраве.

Miel de Eucalipto / Пчелен мед от евкалипт е натурален продукт с гарантирано качество от испанската компания Artesania Agricola - лидер в производството на хранителни добавки от натурални източници. Miel de Eucalipto е особено ценен от тези, които не обичат твърде сладки и умерено кисели вкусове. Ароматът му напомня топли, есенни, интензивни и обгръщащи миризми.

Евкалиптовият мед е един от най-популярните в Европа. Неговите противовъзпалителни и антибиотични свойства го правят много мощен естествен лек срещу проблеми, свързани с дихателната система и орофарингеалния тракт. Eфективен e при кашлица, настинка и проблеми от възпалителен характер. Евкалиптовият мед също е отличен като естествен подсладител за някои храни, благодарение на ароматния му послевкус.

Как се произвежда евкалиптов мед

Евкалиптовият мед се извлича от вечнозеленото растение евкалипт, произхождащо от Океания. Евкалиптът е отличава с обилен цъфтеж, богат на цветен прашец и нектар, предпочитан от пчелите. Той е анализиран и наблюдаван дълго време още през 1792 г. от френски ботаник, който идентифицира важни природни свойства. Цветчетата му обикновено са бели, но при някои видове от същото семейство, намиращи се в Австралия, са червени.

Що се отнася до листата, именно от тях се извлича етерично масло, наречено евкалиптол, от което се получават множество продукти със силни антисептични, освежаващи и противопаразитни свойства. Растението излъчва интензивен балсамов аромат, напомнящ на други ароматни растения като женско биле. В пчеларството е особено разпространен. Евкалиптът е предпочитан от производителите на мед поради голямото количество нектар, което той отделя Това е и причината, растението да бъде едно от най-важните медоносни култури в Средиземноморието.

Характеристики на евкалиптовия мед и състав

Евкалиптовият мед съдържа много антиоксидантни вещества и по-специално флавоноиди, които допринасят за поддържането на доброто състояние на организма, тъй като намаляват свободните радикали, които са отговорни за клетъчното стареене. Освен това евкалиптовият мед има множество антибактериални и антисептични свойства. Проучванията, проведени върху неговите свойства, показват, че създава истински щит срещу устойчиви на антибиотици бактерии.

За какво се използва евкалиптовият мед?

Този вид мед е широко използван в билколечението, има благоприятен ефект върху симптомите на различни здравословни оплаквания, характерни за по-студените сезони.

Полезни свойства на меда от евкалипт

  • антимикробно и антивирусно средство
  • в подкрепа на дихателната система – с отхрачващо действие, потискащо кашлицата и назален деконгестант
  • мощна подкрепа за имунната система

Евкалиптовият мед има по-високо съдържание на витамин С, ключов за имунната система, отколкото другите сортове мед, както и по-големи дози витамин В9 (по-известен като фолиева киселина) – дори по-големи от тези, открити в меда от манука и меда от ягодовото дърво. Наличието на тези витамини е една от основните причина за употребата на евкалиптовия мед срещу настинки и за успокояване на възпалено гърло.

Мед от евкалипт в кулинарията

Медът от евкалипт е не по-малко употребяван и в кулинарията, особено в ястия на базата на отлежали или нискомаслени сирена, но и за да придаде нотка вкус на киселото мляко или билковите чайове. Медът не е особено сладък на вкус, по-скоро е дървесен и устойчив. Възможно е да се разпознаят много специфичен послевкус, миризми и аромати, които напомнят елементи като малц и женско биле, но също и солени нюанси и балсамови аромати. В кухнята се използва широко за приготвяне на сладки и кисели сосове, които придружават първи и втори ястия на основата на риба и зеленчуци.

Съдържание: Пчелен мед от евкалипт

Нето тегло: 500 g

Съхранение: На сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Годностипартида:Маркирани на опаковката

Производител: Artesania Agricola, S.A,Испания