Навигация
Кошница

Artesania Agricola Етерично масло от Риган 10 мл

Етеричното масло от риган на Artesania Agricola подпомага храносмилателната система и е естествен антибиотик. То е мощно противогъбично средство, може да помогне в борбата с излишните килограми и да понижи нивата на холестерола в кръвта.

Риганът е ароматна билка, която е най-известна като подправка в италианската кухня.

Ароматната билка се среща и под формата на етерично масло, чийто химичен състав е изключително богат на антиоксиданти и мощни съединения, които имат доказани ползи за здравето.

Ботанически известен като Origanum vulgare, риганът е цъфтящо растение от същото семейство като ментата. Въпреки че се отглежда първоначално само в Европа, днес той расте по целия свят. Етеричното масло от риган се извлича и концентрира чрез парна дестилация на сухите листа на растението.

Древните цивилизации са го използвали за медицински цели. Наименованието риган произлиза от гръцките думи „орос“, което означава планина, и „ганос“, което означава радост или наслада.

Основни действия

 • антимикробно
 • антивирусно
 • противогъбично
 • антиоксидантно
 • противовъзпалително
 • антидиабетно

Риганът съдържа съединения, наречени феноли, терпени и терпеноиди. Те имат мощни антиоксидантни свойства и са отговорни за неговия аромат.

 • Карвакрол. Най-разпространеният фенол в ригана, доказано е, че спира растежа на някои видове патогенни бактерии.
 • Тимол. Това естествено противогъбично средство поддържа имунната система и предпазва от токсини.
 • Розмаринова киселина. Този мощен антиоксидант помага за защита на клетките срещу щетите, причинени от свободните радикал.

Смята се, че тези съединения са в основата на голяма част от ползите за здравето на риган.

За какво помага

 • Естествен антибиотик

Риганът и в частност карвакролът, които съдържа, могат да помогнат в борбата с бактериите. Изследванията показват също, че етеричното масло от риган може да бъде ефективно срещу някои потенциално устойчиви на антибиотици бактерии като Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa и E. coli.

 • Понижава холестерола

Проучванията показват, че маслото от риган може да помогне за понижаване на холестерола. Смята се, че понижаващият холестерола ефект на маслото от риган е резултат от фенолите карвакрол и тимол.

 • Мощен антиоксидант

Антиоксидантите помагат да се предпази тялото от увреждания, причинени от свободните радикали. Тези увреждания имат ключова роля в стареенето и развитието на някои заболявания като рак и сърдечни заболявания.

Пресният риган има много високо съдържание на антиоксиданти. Количеството им е по-високо от това на повечето плодове и зеленчуци. Съдържанието на антиоксиданти е концентрирано в маслото от риган.

 • Помага в лечението на гъбични инфекции

Проучванията в епруветки показват, че етеричното масло от риган е ефективно срещу Candida - най-често срещаната форма на дрожди в световен мащаб. Дрождите са вид гъбички, свръхрастежът им може да доведе до проблеми с червата и инфекции в устната кухина.

 • Може да подобри здравето на червата

Чревните симптоми като диария, болка и подуване на корема са често срещани и могат да бъдат причинени от чревни паразити. Маслото от риган може да бъде от полза за здравето на червата, като убива чревните паразити и предпазва от синдром на пропускливите черва.

 • Има противовъзпалителни и аналгетични свойства

Възпалението в тялото е свързано с редица неблагоприятни последици за здравето.

Карвакролът, един от ключовите компоненти в маслото от риган, доказано намалява възпаленията. Освен това маслото от риган може значително да намали болката, оказвайки болкоуспокояващи ефекти, подобни на тези на някои често използвани лекарства.

 • Подпомага борбата с рака

Проучванията показват, че карвакролът – най-разпространеното съединение в маслото от риган – инхибира растежа на раковите клетки при рак на белия дроб, черния дроб и гърдата.

 • Отслабване

Маслото от риган може да подпомогне отслабването чрез действието на карвакрола.

Съставки: Eтерично масло от риган /Origanum vulgare/ (цвят и стебло).

Нето тегло: 10 ml

Дозировкаиприложение

Приложение: Оказва антисептично, противогъбично, противопаразитно, тонизиращо действие.

Начин на приложение: По 3-4 капки. Може да използвате самостоятелно и като добавка към шампоани, масла и кремове, масаж и аромалампа.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител

Производител: Artesania Agricola, S.A,Испания