Навигация
Кошница

Artesania Agricola Етерично масло от Риган 10 мл

Artesania Agricola Етерично масло от Риган 10 мл
Artesania Agricola Етерично масло от Риган 10 мл
  12,85 лв.
  Купи

  Етеричното масло от риган на Artesania Agricola подпомага храносмилателната система и е естествен антибиотик. То е мощно противогъбично средство, може да помогне в борбата с излишните килограми и да понижи нивата на холестерола в кръвта.

  Риганът е ароматна билка, която е най-известна като подправка в италианската кухня.

  Ароматната билка се среща и под формата на етерично масло, чийто химичен състав е изключително богат на антиоксиданти и мощни съединения, които имат доказани ползи за здравето.

  Ботанически известен като Origanum vulgare, риганът е цъфтящо растение от същото семейство като ментата. Въпреки че се отглежда първоначално само в Европа, днес той расте по целия свят. Етеричното масло от риган се извлича и концентрира чрез парна дестилация на сухите листа на растението.

  Древните цивилизации са го използвали за медицински цели. Наименованието риган произлиза от гръцките думи „орос“, което означава планина, и „ганос“, което означава радост или наслада.

  Основни действия

  • антимикробно
  • антивирусно
  • противогъбично
  • антиоксидантно
  • противовъзпалително
  • антидиабетно

  Риганът съдържа съединения, наречени феноли, терпени и терпеноиди. Те имат мощни антиоксидантни свойства и са отговорни за неговия аромат.

  • Карвакрол. Най-разпространеният фенол в ригана, доказано е, че спира растежа на някои видове патогенни бактерии.
  • Тимол. Това естествено противогъбично средство поддържа имунната система и предпазва от токсини.
  • Розмаринова киселина. Този мощен антиоксидант помага за защита на клетките срещу щетите, причинени от свободните радикал.

  Смята се, че тези съединения са в основата на голяма част от ползите за здравето на риган.

  За какво помага

  • Естествен антибиотик

  Риганът и в частност карвакролът, които съдържа, могат да помогнат в борбата с бактериите. Изследванията показват също, че етеричното масло от риган може да бъде ефективно срещу някои потенциално устойчиви на антибиотици бактерии като Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa и E. coli.

  • Понижава холестерола

  Проучванията показват, че маслото от риган може да помогне за понижаване на холестерола. Смята се, че понижаващият холестерола ефект на маслото от риган е резултат от фенолите карвакрол и тимол.

  • Мощен антиоксидант

  Антиоксидантите помагат да се предпази тялото от увреждания, причинени от свободните радикали. Тези увреждания имат ключова роля в стареенето и развитието на някои заболявания като рак и сърдечни заболявания.

  Пресният риган има много високо съдържание на антиоксиданти. Количеството им е по-високо от това на повечето плодове и зеленчуци. Съдържанието на антиоксиданти е концентрирано в маслото от риган.

  • Помага в лечението на гъбични инфекции

  Проучванията в епруветки показват, че етеричното масло от риган е ефективно срещу Candida - най-често срещаната форма на дрожди в световен мащаб. Дрождите са вид гъбички, свръхрастежът им може да доведе до проблеми с червата и инфекции в устната кухина.

  • Може да подобри здравето на червата

  Чревните симптоми като диария, болка и подуване на корема са често срещани и могат да бъдат причинени от чревни паразити. Маслото от риган може да бъде от полза за здравето на червата, като убива чревните паразити и предпазва от синдром на пропускливите черва.

  • Има противовъзпалителни и аналгетични свойства

  Възпалението в тялото е свързано с редица неблагоприятни последици за здравето.

  Карвакролът, един от ключовите компоненти в маслото от риган, доказано намалява възпаленията. Освен това маслото от риган може значително да намали болката, оказвайки болкоуспокояващи ефекти, подобни на тези на някои често използвани лекарства.

  • Подпомага борбата с рака

  Проучванията показват, че карвакролът – най-разпространеното съединение в маслото от риган – инхибира растежа на раковите клетки при рак на белия дроб, черния дроб и гърдата.

  • Отслабване

  Маслото от риган може да подпомогне отслабването чрез действието на карвакрола.

  Съставки: Eтерично масло от риган /Origanum vulgare/ (цвят и стебло).

  Нето тегло: 10 ml

  Дозировкаиприложение

  Приложение: Оказва антисептично, противогъбично, противопаразитно, тонизиращо действие.

  Начин на приложение: По 3-4 капки. Може да използвате самостоятелно и като добавка към шампоани, масла и кремове, масаж и аромалампа.

  Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!

  Годност и партида: Маркирани на опаковката.

  Производител

  Производител: Artesania Agricola, S.A,Испания