Белият трън (силимарин) е цъфтяща билка, която е в родствена близост с други лечебни растения като ехинацеята, невена, гринделията и белия равнец. Той произлиза от Средиземноморието и е познат сред ботаниците като Silybum Marianum от семейство Asteraceae.

Останалите хора го наричат по толкова много различни начини, че няма да ни стигне мястото да ги изброим всичките: средиземноморски бодил, кардус марианус, млечен бодил, благословен млечен бодил, Мариански бодил, бодил на Мария, бодил на Света Мария и др. Голяма част от тези наименования са вдъхновени от легендата, че белите жилки по листата на растението са се появили заради покапала по тях кърма от Дева Мария.

Историята на белия трън може да бъде проследена назад до Древен Рим и Древна Гърция. Още тогава растението е било прочуто като билка за черния дроб. Използвало се е за лечение на редица чернодробни състояния като хепатит, цироза и жълтеница и за предпазване на черния дроб от токсини, в това число ухапвания от змии, ужилвания от насекоми, отравяне с гъби и алкохол.

По-късно билката поема на път от Средиземноморието и Европа, достигайки чак до Китай и Индия. Множество източници свидетелстват, че белият трън е заемал и все още заема важно място в китайската традиционната медицина и Аюрведа. Те го препоръчват не само като „чернодробен тоник“, но и за стимулиране на кърмата, при депресия и особено против отравяне със зелена мухоморка – причинителят на повечето смъртни случаи след консумация на гъби.

Какво съдържа белият трън и как помага?

Анализите на цялото растение показват, че в него се съдържат десетки биоактивни субстанции и хранителни вещества. Но има един основен активен компонент и това е силимаринът. Той съдържа 7 уникални за белия трън флавонолигнана: силибинин А и В, изосилибинин А и В, силихристин, изосилихристин и силидианин. Обичайно предлаганият на пазара екстракт от бял трън е алкохолен извлек от семената на бодила, който съдържа между 65% и 80% силимарин.


Механизмите зад много от традиционните му употреби не са добре изучени. Засега е известно, че флавонолигнаните в силимарина (и особено силибининът) стимулират протеиновия синтез в чернодробните клетки и спомагат тяхното възстановяване след увреда. Проучванията показват, че приемът на силимарин може да блокира действието на ензима ксантин оксидаза, който е източник на свободни радикали и оксидативен стрес в тялото. Съществуват сведения за неговите противовирусни и противовъзпалителни свойства.

Заради тези му характеристики и поради механизми, които предстои да бъдат проучени, белият трън може да бъде има редица приложения – от най-популярната билка за защита и възстановяване на черния дроб, през хранителна добавка за костното здраве, до ефективен метод за лечение на акне. Сега ще ви разкажем по-подробно за всяко от тях.

Белият трън защитава черния дроб

Белият трън наистина е една от най-ефективните билки за черния дроб. Тя често се използва като съпътстваща терапия от хора с чернодробно увреждане в резултат от болести като цироза, омазнен черен дроб, хепатит и дори рак на черния дроб. Редица проучвания показват подобрение в чернодробната функция при хора със заболяване на черния дроб, приемащи добавка с екстракт от бял трън. Резултатите от тях подсказват, че билката може да намали чернодробното възпаление и увреда.

Билката също така се използва за защита на черния дроб от токсини като алфа-аманитина, който се произвежда от зелената мухоморка и се счита за най-отровното вещество в царството на гъбите.

Въпреки че екстрактът от бял трън е една от най-ефективните допълващи терапии за хора с чернодробни проблеми, към момента няма сведения, че той може да има превантивен ефект срещу което и да е от тези състояния. Засега единственият „трик“ за целта остават здравословният начин на живот, безопасният секс, ваксинациите и избягването на храни и напитки със съмнително качество и злоупотребата с лекарства (като парацетамол).

Може да забави стареенето на мозъка

Белият трън се използва като традиционно средство за профилактика и лечение на неврологични състояния като Паркинсон и Алцхаймер от над 2000 години. Днес науката потвърждава антиоксидантните и противовъзпалителните му свойства. Това го прави потенциален невропротектор и обещаващо средство за борба с упадъка на мозъчната функция с напредването на възрастта.

Някои проучвания показват, че екстрактът от бял трън успешно намалява броя на амилоидни плаки в мозъците на животни с болест на Алцхаймер. Амилоидните плаки са струпвания от протеини, които с остаряването могат да се акумулират между невроните. Големият им брой е един от основните признаци на Алцхаймер и се счита, че намаляването им може да забави прогресирането на тежкото заболяване.

Засега няма клинични изпитвания, които да потвърждават ефекта на белия трън при пациенти с Алцхаймер и други невродегенеративни болести. Не е известно дали активните му компоненти преминават в достатъчни количества през кръвно-мозъчната бариера и какви дози ще са нужни за евентуален терапевтичен ефект.

Крие потенциални ползи за костното здраве

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с прогресивно намаляване на костната плътност. Тя обичайно се развива бавно в продължение на години и в резултат от нея костите стават чупливи дори при най-малки сътресения.

В ин-витро експерименти и животински изпитвания белият трън се отличава като добро средство за стимулиране на костната минерализация и защита от загуба на костна маса. Затова изследователите предполагат, че екстрактът може да бъде адекватна мярка за превенция или забавяне на костната загуба при жени в менопауза. Тепърва предстои провеждането на клинични изпитвания на тази хипотеза.

Помага за по-ефективно лечение на рак с по-малко странични ефекти?

Допуска се, че антиоксидантните свойства на силимарина могат да имат противораков ефект, допълващ основното лечение. Някои животински изпитвания показват, че екстрактът от бял трън може да редуцира страничните ефекти от терапията. Други загатват, че може да подсили действието на химиотерапията срещу някои видове рак и дори самостоятелно да унищожава ракови клетки.

Всички тези данни са със спорна клинична стойност поради естеството на изпитванията. Все още не е установен ефект при хора.

Стимулира кърмата по естествен начин

Белият трън е една от двете билки, препоръчвани като галактогози – стимуланти на кърмата след раждане. Другата е сминдухът. Традиционният метод за прием на белия трън е 1–3 грама счукани семена или същото количество, запарено в гореща вода и прието на три пъти в рамките на деня. Макар и приложими в домашни условия, тези начини не гарантират прием на достатъчна (и стандартна) доза активно вещество, както и неговата усвоимост.

От друга страна има клинично изпитване с 420 мг микронизиран силимарин, при което производството на кърма се увеличава с 64% на 30-я ден и с 86% на 63-я ден от приема на екстракта. Надеждността на тези данни е висока поради наличието на плацебо-контролна група и липсата на конфликт на интерес при финансирането на експеримента. Предполага се, че този ефект се дължи на по-високи серумни нива на хормона пролактин, които са регистрирани след прием на силимарин в други проучвания.

Белият трън е ефективен при акне

Акне вулгарис е хронично кожно състояние, което се характеризира със свръхпроизводство на себум, запушване на порите и хронично възпаление на космения фоликул. Счита се, че зад възпалителния компонент на акнето стои негативното въздействие на свободните радикали върху кожните мазнини. Наскорошни проучвания откриват, че страдащите от акне са по-податливи на това въздействие поради претоварване на антиоксидантните им защитни системи. Ето защо в последно време се обръща все повече внимание на различни външни антиоксиданти като потенциален начин за справяне с този често срещан проблем.

Такъв антиоксидант с изразен противовъзпалителен ефект е белият трън и неговото действие е потвърдено от едно клинично проучване. В него участниците приемат 210 милиграма силимарин дневно в продължение на 8 седмици, а резултатът е 53% по-малко акнеични лезии.

Допринася за по-ниски нива на кръвна захар при диабет

Белият трън може да е полезно допълнение за менажирането на диабет от втори тип. Установено е, че едно от активните вещества в него може да действа подобно на някои лекарства за диабет – да подобрява инсулиновата чувствителност и да намалява нивата на кръвна захар.

Научен обзор от 2016 година открива, че редовно приемащите добавки със силимарин имат значително по-ниски нива на серумна глюкоза, холестерол и HbA1c – маркер за контрола на кръвната захар. В допълнение е открито, че антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на белия трън могат да бъдат от полза на диабетиците за намаляване на риска от усложнения като различни бъбречни увреждания.

А добър ли е за сърцето?

Възможно е белият трън да намалява риска от сърдечносъдови заболявания заради свойството си да понижава LDL или т.нар. лош холестерол. Но засега единствените данни за подобно действие са от проучвания с диабетици. Хората с диабет често страдат от завишени нива на холестерол и не е известно дали ефектът на силимарина ще бъде идентичен при пациенти с други заболявания или здрави хора.

Белият трън може да се комбинира с понижаващи холестерола лекарства като статините. В подобен сценарий той може да е от полза, предотвратявайки завишаването на чернодробните ензими – срещан страничен ефект на статините и други лекарства.

Възможен ефект при лошо храносмилане (диспепсия)

В монографа на Европейска агенция по лекарствата, посветен на белия трън, се споменава традиционната употреба на билката за облекчаване на диспепсия и други храносмилателни проблеми с чернодробен произход.

Много популярни продукти срещу киселини (напр. Иберогаст) съдържат екстракт от бял трън като основна съставка и са с потвърдена от клинични проучвания ефективност. Горчиви билки като белия трън традиционно се използват за стимулиране секрецията на стомашни сокове и храносмилателни ензими и активиране на блуждаещия нерв, който инервира множество органи в коремната кухина.

Но засега липсват изследвания, които да потвърждават, че белият трън е ефективен срещу диспепсия и киселини при самостоятелно приложение.

Как се приема бял трън?

Обичайните дози екстракт от бял трън варират според предназначението. Традиционната употреба срещу диспепсия и разстройства на храносмилането залага на дневни дози от 12­–15 грама сушени семена от бял трън. Често в домашните рецепти се използва чай от 3,5 грама счукано семе, запарено със 150 мл вряла вода в продължение на 10­–15 минути, като получената отвара се приема 3–4 пъти на ден. Важно е да се знае, че приемът на силимарин под формата на чай може да не е ефективна, тъй като съединението е изключително слабо разтворимо във вода.

В научната литература ефективната доза силимарин (стандартизиран екстракт от бял трън) при различни състояния на черния дроб варира от 200 до 400 мг/ден. Един от изпитаните протоколи при чернодробна цироза е 3 дневни приема на 140 мг силимарин. Акнето се повлиява положително при 210 мг/ден.

Безопасен ли е белият трън?

Да, белият трън и екстрактите от него са считани за безопасни, ако се приемат орално. Дори при много високи дози, приемани продължително време, едва 1% от хората изпитват странични ефекти – обичайно диария и значително по-рядко гадене, подуване, промяна в ритъма на изхождане, газове и др.

Белият трън се приема за безопасен при дози до 420 мг, приемани орално на няколко пъти в рамките на денонощието в продължение на до 41 месеца.

Може ли белият трън да бъде неподходящ за мен?

Въпреки че приемът на бял трън е свързан с нисък риск от странични ефекти, има няколко групи пациенти, които трябва да подходят към него с особено внимание:

  • Бременни: засега няма данни за безопасността на белия трън и неговите екстракти при бременни жени, затова обичайният съвет към тях е да го избягват.
  • Алергични: белият трън може да причини реакция при хората с алергия към семейство Asteraceae.
  • Диабетици и хипогликемици: понижаващият кръвната захар ефект на белия трън може да постави тези хора в риск от твърде ниски нива на серумна глюкоза.
  • Други: тъй като белият трън може да има естроген-подобни ефекти, пациентите с естроген-зависими заболявания следва да се посъветват с лекаря си преди да пристъпят към прием. Това са най-вече жените с фиброидни тумори на матката, ендометриоза, рак на яйчниците и рак на гърдата.

При всички положения е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да започнете да вземате добавка със силимарин, за да се изключи възможността от нежелани реакции и взаимодействие с някои лекарства. Ако тази статия ви е била полезна и търсите качествено решение с оптимална доза екстракт от бял трън, можете да разгледаде препоръчаните от нас Ливурон Форте и Ливурон Хепа, в които действието на силимарина е подсилено от уридин монофосфат и холин.