Витамините за коса стават все по-актуални с наближаването на есента и са един от най-често търсените продукти от потребителите на сайта ни moeto-zdrave.com. Затова едва ли ще изненадаме някого с тривиалното твърдение, че пълноценната диета е предпоставка за здрава и красива коса.

Но нещата съвсем не са толкова тривиални на практика – храненето е комплексно поведение и още по-комплексна наука. Последиците от диетата са индиректни и често се проявяват с голямо закъснение, а косата е прословута със свойството си да реагира изключително мудно на всякакви стимули, особено когато те са насочени към нейното укрепване и разкрасяване. Ето защо има фрустрираща оскъдица на сведения относно връзката между храненето и здравето на косата.

Наличните данни са единодушни, че подлежащ хранителен дефицит може да стане причина за суха, изтънена коса и дори косопад. При недохранване поради рестриктивни диети, еднообразно и непълноценно хранене или подлежащо заболяване, тялото приоритизира изхранването на жизненоважни органи за сметка на второстепенни структури като космените фоликули.

Дори да останем клинично здрави в подобна ситуация, косата ни може да претърпи негативна трансформация и да „сигнализира“, че организмът ни се нуждае от определени вещества – както витамини, така и минерали.

Силиций

Силицият е необходим за правилното функциониране на тъкани като кожата, ноктите и не на последно място – косата. Той участва в синтеза на колаген, който е основен компонент на съединителната тъкан. Укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява тяхната гъвкавост и ускорява оздравителните процеси. Една от причините, поради които с напредването на възрастта косата става по-чуплива и податлива на различни проблеми, е че нивото на силиций в тялото постепенно намалява.

Биотин

Биотинът е част от групата на В-витамините, но заслужава отделно споменаване поради голямата значимост за силата, текстурата и функцията на косата. Може би най-популярният „витамин за коса“, той е наричан още витамин Н заради немското “haar und haut” (коса и нокти). Необходим е за серия от ензимни реакции в тялото и участва в обмяната на белтъци, мазнини и въглехидрати. Нарушенията в метаболизма на тези макромолекули могат да допринесат за недостиг на хранителни вещества в клетките на космения фоликул.

Дефицитът на биотин е сравнително рядко срещано състояние, но рискът от него е по-висок при бременни, злоупотребяващи с алкохол, пациенти с малабсорбция на хранителни вещества, с продължителен прием на антибиотици или приемащи вапроева киселина и изотретионин. Тъй като биотиновият дефицит води до кожни обриви и косопад, много козметични марки го влагат в шампоани, балсами и маски. За съжаление няма индикации, че той може да се усвоява директно от косъма или скалпа. Единственият сигурен начин да го приемаме е през устата.

Витамин С

Една от основните функции на витамин С е да съдейства за производството и поддържането на колаген – протеин, който участва в строежа на космените фоликули и е определящ за тяхната крепкост.

Витамин С е и потентен антиоксидант, който предпазва фоликулните клетки от външните вреди от слънцето и от действието на свободните радикали вътре в собственото ни тяло. Натрупан във времето, подобен оксидативен стрес може да доведе до разрушаване на колагена и еластина, които поддържат структурата и еластичността на кожата, включително и тази на скалпа. Тялото използва витамина и в процеса на усвояване на желязото, което също е много важно за здравето на косата.

Желязо

Дефицитът на желязо – състояние, известно като анемия, лишава тялото от способността да произвежда хемоглобин. Хемоглобинът е носител на кислород за растежа и възстановяването на клетките в тялото – процес, на който дължим и своята коса. Жените са значително по-застрашени от анемия, губейки значително количество желязо ежемесечно заради менструацията.

Проучване, публикувано в Journal of Korean Medical Science открива, че желязодефицитната анемия не просто има роля в косопада, но вероятно е свързана със състояния като генетично предразположеното оплешивяване при жени и мъже (т.нар. андрогенетичен косопад), телогенния ефлувиум, дифузния косопад и алопеция ареата.

Всичко за различните видове косопад и причините за тях можете да научите от нашата изчерпателна статия по темата.

Витамин А

Всички клетки се нуждаят от витамин А, за да растат, включително и тези на косата – една от най-бързорастящите тъкани в тялото. Витамин А участва и в производството на мастна субстанция, наречена себум, която лубрикира скалпа и поддържа косата здрава. Оскъдните на витамина диети водят до редица усложнения, включително косопад.

Витамин Е

Витамин Е е от значение за поддържането на мембраните на кожните и фоликулните клетки. Витаминът осигурява тяхната физическа стабилност и действа като антиоксидант, който традиционно се разглежда като ценен за здравето на косата и кожата. В комбинация със селена той предпазва от действието на свободните радикали, намалявайки концентрацията на пероксиди в клетките. Подобно на витамин С спомага за намаляване на вредите от UV-радиацията.

Проучване, публикувано през 2010 г. в Tropical Life Sciences Research, установява, че приемът на витамин Е като добавка в продължение на 8 месеца води до сгъстяване на косата с 34,5% при хора с косопад.  

Селен

Един от основните минерали, които се включват в матрицата на косъма по време на т.нар. кератинизация, е селенът. Този микроелемент участва в строежа на поне 35 протеина, много от които изпълняват ензимни функции, а дефицитът му води до косопад и псевдоалбинизъм (обезцветяване на косата).

В-витамини

Известно е, че понижените нива на тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), ниацин (витамин В3) и пантотенова киселина (витамин В5) могат да допринесат за влошаване състоянието на космените фоликули. Витамини В6 и В12 пък участват в производството на червени кръвни телца, които транспортират кислород и хранителни вещества до фоликулите и така съдействат за растежа на здрава и красива коса.

Цинк

Цинкът участва в метаболизма на въглехидрати, протеини и мазнини. Влияе върху космените фоликули и фазите на растеж на косата като активатор на ензимни реакции, нужни за формирането на нова коса. Някои проучвания показват, че локалното му приложение може да намали косопада.

Цинковият дефицит и всички произтичащи от него проблеми с косата застрашават най-вече жени и мъже на нискокалорийни диети и/или приемащи диуретици. С повишен риск са и интензивно спортуващите, особено ако спортът им е съпроводен от обилно изпотяване, което увеличава повърхностното отделяне на цинк.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина играе ролята на коензим в синтеза на нуклеинови киселини и аминокиселини в тялото. Понижените нива на фолиева киселина в организма могат да допринесат за понижено делене и растеж на фоликулните клетки и често водят до изменения в здравината и вида на косата, кожата и ноктите.

Къде да ги открием накуп?

Всички тези минерали и витамини за коса ще откриете оптимално дозирани в най-богатата нутритивна формула за красота Нутридерма. Ако тази статия ви е била полезна и търсите лесен начин да си набавите ключови за здравето и вида на косата вещества, можете да се доверите на опита на хиляди български жени и да опитате с Nutriderma!