Вагиналните пробиотици се превръщат във все по-чест обект на потребителско търсене, независимо дали става дума за лечение на вагинални гъбички, бактериална вагиноза или просто за поддържане на интимното здраве. В крайна сметка, щом пробиотиците помагат при чревно разстройство, би трябвало да са полезни за всичко, нали?

Истината е, че сведенията за ефективността на т.нар. вагинални пробиотици все още са в процес на натрупване. Повечето проучвания, осъществени в тази насока, са зле проведени и не се придържат към най-високите научни стандарти, необходими за установяването на ефективност. Това обаче не означава, че ситуацията няма да се промени с времето и някой ден няма да можем да говорим по-уверено по темата.

Междувременно ще ви представим в сбит и разбираем вид всичко, което науката знае (и не знае) относно връзката между пробиотиците и вагиналното здраве.

Да отсеем фактите от фантастиката

Вагиналните пробиотици се рекламират като лесен начин за въвеждане на живи микроорганизми във влагалището с цел подобряване на неговото здраве. Тази реклама се базира на истината, че влагалището, също като чревния тракт, е богато на полезни микроорганизми, в това число и бактерии.

Освен това редица гинекологични състояния се характеризират с дисбаланс на вагиналната флора. Най-типичните инфекции, за които се приемат вагинални пробиотици, са бактериалната вагиноза и вагиналните гъбички (вагинална кандидоза):

  • Бактериалната вагиноза е най-често срещаната влагалищна инфекция сред жените в детеродна възраст. Около нея все още има много неясноти дори сред специалистите, но със сигурност се свързва със свръхрастеж на болестотворни бактерии (като Gardnerella vaginalis или Prevotella), които взимат превес над „полезните“ вагинални бактерии – най-вече представители на род лактобацили.
  • Вагиналната кандидоза също се характеризира с дисбаланс на микроорганизмите. Тук проблемът се дължи на свръхразмножаване на гъбички от вида кандида, които са нормална част от интимната флора, но могат да причинят проблеми, ако превъзхождат по численост останалите микроорганизми.

Ето защо вагиналните пробиотици се разглеждат като потенциален помощник при тези две състояния. Логиката зад този възглед е, че въвеждането на повече от полезните лактобактерии в тялото би имало защитен ефект срещу свръхрастежа на патогени и може да допринесе за справянето с налични или за предпазването от бъдещи влагалищни инфекции.

За жалост обаче тази хипотеза все още не е несъмнено потвърдена в контролирани експериментални условия. Ако става дума за орален прием на пробиотици, тогава успехът при повлияването на влагалищната микрофлора е променлив.

Също така има голямо несъответствие между ефекта на пробиотиците ин витро (в петриева паничка) и ин виво (при живи хора). В лабораторни условия е установено, че лактобацилите успешно неутрализират гъбичките кандида албиканс. Но в човешкото тяло тези два вида обичайно съжителстват в пълна хармония.

Провалът на конвенционалното е триумф на алтернативите

Единствените доказани лечения към момента са антибиотичното за бактериална вагиноза и антимикотичното за вагинална кандидоза. Но в някои случаи жените не се повлияват от тези подходи и това ги кара да обръщат поглед към алтернативни методи, за чиято ефективност няма научни сведения, но пък за сметка на това има много лични истории. В опит да дадат превес на „полезните“ бактерии в тялото си, пациентки поставят във влагалищата си не само пробиотици, но и неща като напоени с кисело мляко тампони, масло от чаено дърво и дори скилидки чесън.

Подобни практики са не просто неефективни, но и крайно непрепоръчителни. Факт е, че в чесъна се съдържа съединението алицин, което демонстрира потентни противогъбични свойства в лабораторията, ако бъде приложено в големи количества. Но все още няма как да поставите толкова скилидки чесън в тялото си, че да постигнете същата концентрация на алицин, без да застрашите здравето си. Маслото от чаено дърво има силен дразнещ ефект върху лигавицата и може да доведе до нейното изсушаване. Киселото мляко съдържа лактобацили, но то не е пробиотик в истинския смисъл на понятието – то не е стандартизирано за концентрация на полезни бактерии, нито доставя същите микробни видове, характерни за влагалището.

Нашата препоръка

Ако решите да инвестирате доверието и парите си във вагинален пробиотик, предпочитайте комбинирани продукти, които са формулирани за директно поставяне във влагалището. Отличен продукт, който препоръчваме, е новият Вагибиом Баланс Плюс, в който има не само лактобацили, но и допълващи тяхното действие поликарбофил, млечна киселина и натурални екстракти от червена боровинка и гръмотрън.

Разбира се, винаге добра идея да обсъдите своя избор с вашия гинеколог. Заедно с него можете да стигнете до безопасен и ефективен начин за съчетаване на конвенционалното лечение с предпочетения от вас адювантен метод.