Вагиналната сухота може да засегне всяка жена, въпреки че рискът от нея е по-висок след настъпването на менопаузата. Статистиката сочи, че над 50% от жените над 51-годишна възраст страдат от среднотежка до тежка форма на вагинална сухота, свързана със специфичните промени в хормоналната регулация и намаляващите нива на естроген след климактериума. Но има и едни 17% от жените на възраст между 17 и 50 години, които живеят със същия проблем и изпитват сериозни пречки пред сексуалния си живот.

Настоящата статия ще ви помогне да разберете по-добре вагиналната сухота, както и причините, симптомите и възможните лечения за това широко разпространено състояние. С нейна помощ ще разберете, че не сте сама в страданието си и надяваме се – ще намерите силите да предприемете първи стъпки към възвръщане на сексуалното си самочувствие и качеството на интимния си живот.

Вагиналната лубрикация накратко

Вискозният секрет, отделян от жлезите в маточната шийка, осигурява естествената влажност и пластичност на влагалището.

Тази течност се придвижва в посока надолу по кухината на вагината, като по този начин се грижи не само за нейното овлажняване, но и за нейното почистване. Тя е леко киселинна и това допринася за предпазването на интимната зона от различни патогенни микроорганизми и инфекции като вагинална кандидоза и бактериална вагиноза. Наличието на белезникав секрет по бельото в резултат от този натурален процес е напълно очаквано и нормално за огромната част от жените.

При сексуална възбуда бартолиновите жлези (две жлези, разположени на входа на влагалището) произвеждат собствен секрет, който допринася за допълнителната лубрикация на вагината и улеснява половия акт. 

Сухота и вагинален сърбеж преди менопаузата

Близо 1/5 от жените на възраст между 18 и 50 години изпитват вагинална сухота по време на секс в отсъствието на менопауза. Състоянието често е съпроводено от парене и вагинален сърбеж, което нарушава качеството не само на интимните взаимоотношения, но и на живота въобще.  

За някои жени проблемът може да се дължи на липсата на възбуда поради стрес, тревожност или поради недостатъчна предигра.

Друга възможна причина за вагиналната сухота преди менопаузата може да са неподходящите продукти за интимна хигиена като агресивни измивни продукти, съдържащи повърхностно активни вещества и/или парфюми (алкохол). Химикалите за почистване на басейни и вани също може да имат подобен ефект. Някои лекарства против алергии и респираторни инфекции, както и някои антидепресанти също крият риск от изсушаване на лигавиците, в това число и тази на влагалището.

Преди раждането и по време на кърменето нивата на естроген по принцип намаляват и това може да доведе до вагинална сухота, която за щастие е временна и обратима. Проучванията показват, че естрогенът се нормализира до 6 месеца след спиране на кърменето, като сухотата може да изчезне преди или след този период в зависимост от индивидуалните особености.

Не на последно място, някои жени поначало не отделят достатъчно секрет и това не е задължително свързано с наличието на някакъв подлежащ здравословен проблем.

Съществуват редица начини за лубрикация при наличието на вагинална сухота, която не е свързана с менопауза или друга причина за промяна в хормоналните нива:

 • Лубриканти: качествените лубриканти имат състав и вискозитет, сходен с естествената лубрикация на вагината и се нанасят около вулвата (устните) и вагината непосредствено преди полов акт.
 • Вагинални овлажнители: тези продукти имат значително по-траен ефект от лубрикантите и не изискват нанасяне непосредствено преди сексуален контакт. По-добрите представители на тази категория съдържат хиалуронова киселина, която свързва и задържа голям обем водни молекули, допринасяйки за трайната хидратация на лигавицата.

Влагалищната сухота след менопаузата

С преустановяването на менструалния цикъл много аспекти от женската физиология се променят, но основният е, че яйчниците спират да произвеждат „женския“ хормон естроген и неговите нива в тялото постепенно започват да намаляват.

Един от ранните признаци за намаляващи равнища на естроген е повишеното триене по време на сексуална активност, което е индикация за намалена лубрикация. Нещо повече – без естроген кожата и други тъкани на вулвата и вагината започват да изтъняват и да губят еластичността си.

Оценките сочат, че над 50% от жените в постменопаузална възраст изпитват т.нар. вагинална атрофия и свързаните с нея симптоми:

 • Болка и дискомфорт по време на секс. След менопаузата е характерно да настъпят проблеми с овлажняването и болка по време на полов акт. Те допълнително се влошават от факта, че кожата около вагината в този период изтънява и това я прави по-податлива на увреждане, особено когато лубрикацията е слаба. Произтичащият от тези промени дискомфорт може да допринесе за трайна загуба на сексуално желание и да рефлектира върху взаимоотношенията с партньора.
 • Болка, дискомфорт, парене и сърбеж през останалото време. В много случаи вагиналната сухота е проблем не само по време на секс, но също така може да внесе дискомфорт при седеж, стоеж, движение, уриниране и гинекологични прегледи. По този начин, независимо дали жената е сексуално активна, вагиналната сухота може да има негативен ефект върху качеството ѝ на живот.
 • Изменения във вида на вулвата и вагината. Докато промените във вида на вагината не са външно видими, то много жени забелязват изтъняване и/или изменение в цвета на срамните устни.
 • Промени в секрета. Понякога се наблюдава промяна в гъстотата, цвета и мириса на вагиналния секрет, която може да е съпроводена с раздразнение и парене. Нормално е подобни симптоми да будят притеснение, но в случая те се дължат на хормонални изменения, а не на инфекция.
 • Емоционални смущения. Вагиналната сухота и телесните промени могат да бъдат трудни за приемане, а придружаващите ги болка и дискомфорт допълнително подронват самочувствието и сексуалната свобода на жените. Всичко това може да окаже временен или дори траен ефект върху психичното здраве, който не е за подценяване.

Изброените симптоми нерядко са объркващи за жените и част от тях могат да бъдат припознати като полово-предавано заболяване, бактериална или гъбична инфекция. Това кара някои от тях да предприемат самолечения, които не просто са неефективни, а дори могат да задълбочат вагиналната сухота.

Преждевременна менопауза и интимен дискомфорт

Установено е, че около 1% от жените навлизат в т.нар. преждевременна менопауза или преждевременна яйчникова недостатъчност – състояние, което се бележи със спирането на цикъла около 40-тата годишнина.

Преждевременната менопауза може да бъде изключително труден период за дамите на средна възраст. Освен източник на физически, емоционални и сексуални проблеми, тя може да се окаже и пречка пред репродуктивните намерения на жената.

Тук е редно да споменем и значителния брой жени в предменопаузална възраст, които имат ниски нива на естроген в резултат от хистеректомия или химиотерапия.

 • Хистеректомията често води до различни симптоми, характерни за менопаузата, в това число и вагинална сухота. Тези промени са по-осезаеми при жените, чиито яйчници са били отстранени по време на операцията, тъй като при тях е наличен по-рязък спад в хормоналните нива. Но дори и без премахване на яйчниците, хистеректомията води до понижаване на нивото на естроген и е възможно да причини вагинална сухота.
 • Химиотерапията също може да стане причина за резки промени в нивата на хормоните и дори да доведе до трайно увреждане на яйчниците.

Деликатен проблем, който не бива да игнорираме или потулваме

Поради естеството на вагиналната сухота, много дами премълчават за нейното наличие и това може да започне да саботира тяхната интимна връзка, особено ако състоянието рефлектира върху честотата на сексуалните контакти и партньорът не е наясно на какво се дължи това.

Известно е, също така, че потърпевшите изпитват трудности да говорят за това и с лекаря си, като едва четвърт от тях търсят съвет от него за преодоляването на проблема. 

Жените прекарват около 1/3 от живота си в състояние на менопауза и има значителен брой представители на нежния пол, които страдат от вагинална сухота преди настъпването на този период. С оглед на това проблемът не бива да се разглежда като непреодолима част от остаряването, не трябва да носи срам и със сигурност следва да се потърси експертен съвет при появата на един или повече от следните симптоми:

 • Болка, дразнене, парене или сухота по време на секс.
 • Кървене или зацапване по време на или след секс.
 • Повече затруднения или дискомфорт по време на цитонамазка.
 • Промяна във външния вид на гениталиите.

Как да изберем подходящия терапевтичен подход?

Разпознаването на вагиналната сухота като много разпространена и преодолима е първата стъпка от нейното успешно адресиране. Следващата стъпка е да разговаряте с лекаря си, който най-добре може да определи подходящия подход или комбинация от подходи, сред които са:

 • Локален естроген, наличен под формата на таблетки, овули, гелове, кремове или вагинални пръстени. Влагалищната сухота по принцип се повлиява добре от този тип лечение, което допринася за подобряване на овлажняването и комфорта по време на секс и регулира киселинността и микрофлората на влагалището. За разлика от конвенционалните форми на хормонозаместителна терапия, ефектите от този метод са локални и са свързани с по-малък риск от странични ефекти.  
 • Трайно овлажняващи продукти с хиалуронова киселина като вагиналните овули Цикатридина Плюс за жените, при които хормоналната терапия не е показана или е нежелана.
 • Краткотрайни лубриканти и овлажнители на водна основа под формата на гел за непосредствено приложение преди полов акт.
 • Избягване на сапуни с парфюм и агресивни почистващи продукти.
 • Успокояващи и заздравяващи кремове и мази, които допринасят за намаляване на кожното раздразнение и зарастването на тъканта.
 • Осигуряване на достатъчно предигра преди секс, за да имат естествените овлажняващи механизми време да подействат.

Мога ли да използвам кокосово масло при влагалищна сухота?

Естествените тропически масла намират все повече място в грижата за кожата и интересът към лубрикиращите им свойства нараства. Въпреки това приложението им при медицински проблеми като вагиналната сухота е спорно, още повече предвид факта, че на пазара има отлични, трайни и нескъпоструващи натурални алтернативи, базирани на хиалуронова киселина.

На първо място не бива да забравяме, че тук става дума за мазнина, а мазнините са известни със способността си да разграждат латекс. Това е от особено значение за сексуално активните жени, които използват латексови презервативи или диафрагми за предпазване от бременност и/или полово-предавани болести. Нанасянето на кокосово масло (или каквато и да е друга мазнина) като лубрикант по време на секс крие опасност от намаляване на защитата ви и увеличаване на риска от забременяване и инфекции.  

Нещо повече, наличието на значително количество мазнина във влагалището може да създаде предпоставки за нарушаване на микробния баланс там и за увеличаване на риска от бактериални и гъбични инфекции.

Ако въпреки тези рискове желаете да използвате кокосово масло при влагалищна сухота на собствена отговорност, започнете с еднократно нанасяне на малко количество, за да проверите за поносимост. Следете за появата или обострянето на симптоми като сърбеж, раздразнение, зачервяване, болка, промяна в мириса.

Ако продуктът се понася добре от тялото ви, можете да продължите с употребата му 2 пъти седмично, докато се уверите, че симптомите ви се повлияват добре и можете да увеличите честотата.