Някои тренират, за да изглеждат по-добре в огледалото. Други тренират, за да се справят по-добре с физическите предизвикателства в живота си. Трети тренират, защото изпитват удоволствие от това. Четвърти тренират, мотивирани от социалния аспект на спорта. Но познавате ли хора, които тренират своята невропластичност?!

Невропластичност ли?

Невроучените наричат по този начин свойството на мозъка да се адаптира и променя в резултат различни от въздействия като обработване на непозната информация, физиологичен стрес, физическа травма и, разбира се – тренировки!

Повече от очевидно е, че редовното движение води до изменения в телесните очертания, но далеч по-дискретни са ползите му за сивото ни вещество. За установяването на тези ефекти е необходимо значително по-прецизно оборудване от голото човешко око и много повече време от няколкото седмици, достатъчни за напомпването на мускули във фитнеса.

За установяването на тези ефекти е необходима наука. Именно благодарение на науката още преди десетилетия е установено, че колкото по-разнообразна е околната среда на лабораторните животни, толкова повече възможности за движение имат те и толкова по-голям е положителният ефект върху нервната тъкан и мозъчните структури, участващи във формирането на спомени и придобиването на нови знания.

Тези открития дават тласък на серия от изследвания на връзката между физическата активност и мозъчната функция при хора.

Печелят възрастните…

Тъй като при възрастните когнитивните способности прогресивно западат, една значителна част от проучванията са проведени с представители на тази демографска група. В резултат от тях днес знаем, че префронталната мозъчна кора е особено податлива на положителни изменения в резултат от различни изживявания, в това число не само умствени, но и физически тренировки.

Към конвенционалните ползи от тренирането в напреднала възраст (по-бавно атрофиране на мускулите, намален риск от падания и инвалидизиране, съхранена способност за самообслужване) вече спокойно можем да добавим и неподозирани доскоро ефекти като съхранение и развитие на познавателните функции.

Един 12-месечен експеримент установява, че тренировките с тежести помагат на 65 до 75-годишни жени в старчески дом да подобрят селективното си внимание и способността за разрешаване на конфликти. Още по-вълнуващото е, че тези ползи се наблюдават при тренировки само веднъж в седмицата.

Сходни са откритията от друго проучване с жени на средна възраст 66 години. 3 месеца тренировки с тежести по 3 пъти в седмицата помагат на възрастните дами не само да подобрят силата в горната и долната част на тялото си, но и да развият когнитивния си капацитет с 19%.

Изследване с възрастни мъже показва, че 6 месеца фитнес са достатъчни за подобряване на паметта и умението за формиране на вербални концепции – способността за словесно обобщаване на идеи (напр. описване на идеята за демокрация чрез даване на примери за демокрация и разпознаване на демокрацията в примерни ситуации).

Един анализ от 2003 г. открива, че аеробните тренировки имат най-изразен положителен ефект върху познавателните способности, когато са комбинирани със силови упражнения. Най-големият ефект от  въпросната комбинация се наблюдава по отношение на т.нар. изпълнителен контрол –способността за съзнателна промяна на поведението за постигане на желана цел.

Изпълнителните функции са уникални от гледна точка на това, че достигат своя пик на сравнително късен етап от човешкото развитие (след 20-годишна възраст) и за жалост започват да западат скоро след това, дори в условията на нормално здраве. Доскоро се смяташе, че не могат да бъдат подобрявани в напреднала възраст, но сведенията от редица нови експерименти започват да опровергават това схващане.

…, печелят и младите!

Въпреки че броят на изследванията с възрастни хора определено е най-значителен, науката е категорична, че физическата активност помага за невралното развитие през целия човешки живот, включително и при хора с невродегенеративни заболявания.

Данните от последните години показват, че децата също могат да имат значителни умствени ползи от тренировките. Тези ползи са най-ясно изразени по отношение на способността за адаптация към изобилстваща на външни стимули среда – подобрени памет и концентрация, повече способност за самоконтрол, повишена умствена гъвкавост и др.

В този смисъл физическото възпитание, макар и отпаднало от мода, е ценен инструмент за подобряване на редица аспекти от когнитивното функциониране и социалното развитие на децата.

Тренираш мускулите, расте и мозъкът?

За разлика от повечето мозъчни клетки, чийто брой е фиксиран още преди самото раждане, клетките на хипокампа (амоновия рог) продължават да се множат дори в напреднала възраст. Редица познавателни функции, включително ученето, запаметяването и представянето в различни поведенчески задачи се подобряват с развитието на тази част от мозъка.

Установено е, че обемът на хипокампа прогресивно намалява с 1-2% на година при възрастните хора, като се смята, че този процес има сериозен принос за влошаването на невралните функции с остаряването.

Това е и един от първите региони, които претърпяват увреждане при хората с Алцхаймер – неговият упадък се свързва със загуба на краткосрочна памет и дезориентация.

В лабораторни условия е установено, че не само мускулите растат в резултат от тренировките. Наскоро стана ясно, че определени фактори на растежа, които се секретират в тялото по време на интензивна активност, могат да преминат в мозъка и там да инициират формирането на нови хипокампови неврони. Благодарение на тези открития разполагаме с още едно вероятно обяснение за начина, по който физическата активност ни прави по-умни.

Обобщение

Ако има едно нещо, което можем да кажем със сигурност, то е че физическата активност е полезна не само за тялото, но и за главата. Отдавна отмина времето, в което беше популярно да се смята, че от спорта се „затъпява“ и че релефното тяло е сигурен признак за гладък мозък. Напротив.

Най-доброто време да започнете да тренирате е сега и няма спорт, който науката може да препоръча като „задължителен“ или „най-добър“. Открийте онази форма на движение, което ви прави щастливи и ви липсва, когато не я практикувате. Отделете ѝ време и вложете в нея усилия според личните си възможности. Умът и тялото ще ви благодарят!