Топлите вълни са един от най-характерните симптоми на менопаузата. Жените, които ги изпитват, обикновено ги описват като чувство за горещина, което се появява внезапно и се разпростира нагоре по цялото тяло, обхващайки деколтето, шията и лицето. Те могат да бъдат придружени от изпотяване, палпитации (усещане за учестено сърцебиене) и изчервяване.

Докато някои жени имат само спорадични и непритеснителни приливи на топли вълни, други страдат от множество епизоди в рамките на един ден, които нарушават качеството им на живот и ги смущават в социални ситуации.

Топлите вълни могат да се появят няколко месеца или дори години преди началото на менопаузата (спирането на менструацията) и обикновено продължават до няколко години след последния менструален цикъл.

Какво причинява топлите вълни?

Топлите вълни засягат най-вече жените, наближаващи менопаузата. Счита се, че причина за тях са промените в хормоналните равнища, които могат да се отразят върху способността на тялото да регулира собствената си температура.

Горещите вълни могат да се появят без обяснима причина по всяко време на денонощието, но също така могат да бъдат отключени от:

 • Консумация на пикантни храни
 • Прием на кофеин и алкохол
 • Тютюнопушене
 • Носене на дебели дрехи
 • Висока околна температура
 • Стрес и тревожност
 • Лечение за някои видове рак
 • Някои лекарства
 • Някои медицински състояния като хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет и туберкулоза

Колко време продължават топлите вълни и как да ги разпознаем?

Жените често описват топлите вълни като усещане за пълзяща интензивна топлина, която бързо се разпростира по цялото тяло в посока нагоре към деколтето, шията и лицето им. Някои сравняват чувството с горещината в солариум или пещ.

Типичната продължителност на един епизод е няколко минути. Периодът, в който жените изпитват топли вълни, обикновено започва няколко месеца преди настъпването на менопаузата и обикновено продължава около 4 години след последния месечен цикъл.

Опасни ли са?

Топлите вълни като цяло са безобидни, но понякога могат да бъдат съпроводени от други симптоми като общо неразположение, изтощение, слабост, загуба на тегло или диария. Ако страдате от подобни оплаквания, обезателно говорете с личния си лекар за тях.

Как да облекчим топлите вълни сами?

Съществуват редица подходи, които могат да ви помогнат за облекчаването на топлите вълни:

 • Спрете или ограничете консумацията на кафе и чай
 • Откажете цигарите
 • Поддържайте помещенията хладни и добре проветрени
 • Ако усетите пристъп на горещина, напръскайте лицето си със студена вода или приложете студен компрес
 • Носете свободни и леки дрехи, направени от памук или коприна
 • Спете с няколко по-леки завивки, отколкото с една дебела, които ще ви позволят по-прецизен контрол на температурата през нощта
 • Ограничете алкохола
 • Приемайте повече студени напитки
 • Къпете се с хладка вода
 • Използвайте продукт за баня с ментол, който създава усещане за студ
 • Ако някое лекарство провокира топлите ви вълни, говорете с лекаря си за алтернативен продукт или схема на прием

Лекарства за топли вълни при менопауза

Нито топлите вълни, нито менопаузата представляват заболяване и в този смисъл те не се нуждаят от лекарства. Много жени свикват с този симптом и се научават да живеят с него, използвайки съветите по-горе. Но ако той осезаемо влошава качеството ви на живот, можете да разговаряте с личния си лекар, който да прецени кой ще е най-подходящият подход във вашия конкретен случай.

Конвенционалният подход при топли вълни се базира на хормонозаместителната терапия, която в болшинството от случаите спомага за пълното им елиминиране. Тъй като тя е свързана с известни рискове, много жени не я предпочитат. Също така тя е неподходяща за пациенти с естроген-зависим рак като рака на гърдата.

Съществуват и медикаменти, които са с изпитан ефект в повлияването на топлите вълни, в това число някои антидепресанти и лекарството клонидин. 

Алтернативни терапии или „народни“ рецепти за топли вълни

Поради рисковете, свързани с прилагането на някои хормонозаместителни терапии, много жени в менопауза се обръщат към т.нар. комплементарни или алтернативни терапии, припознавайки в тяхно лице изпитан от народната мъдрост натурален метод за справяне с неприятните симптоми.

Съществуват някои растения, които могат да облекчат топлите вълни наред с други оплаквания на менопаузата. Тяхната ефективност, подобно на действието на всички лекарства, е валидирана не от народната мъдрост, а от научния метод. За целта от тези растения се извличат стандартизирани екстракти с известните терапевтични субстанции, което позволява тяхното прилагане в точно определени количества и установяването на клинично ефективните дози.

Така се гарантира възпроизводимост на наблюдаваното действие в реалния живот, както и безопасност от предозиране или приемане на потенциално вредни субстанции от същото растение или от примеси.

Ето защо ви препоръчваме да избягвате т.нар. „народни“ билкови рецепти, а да предпочитате качествени препарати, които се базират на стандартизирани растителни екстракти, преминали клинични проучвания за ефективност и безопасност. Повече по темата можете да научите в статията ни за билки при менопауза.

Без значение дали се колебаете в избора си, нашата препоръка е да разговаряте с лекаря си, който може да ви окаже незаменима подкрепа в избора на правилния подход или комбинация от подходи за справяне с топлите вълни по време на менопаузата.