Сигурно сте си задавали този въпрос, ако някога ви е боляло нещо. Но едва ли подозирате, че си го задават дори опитни болкови специалисти и рехабилитатори. Жалко е, че т.нар. криотерапия и термотерапия са недоразбрани, имайки предвид колко евтини, лесни за прилагане и ефективни могат да бъдат те.

Кога да загреем и кога да изстудим

Ще започнем с генералното и максимално опростено правило – студът помага при току-що възникнали травми, а топлината – при трайно болезнени и сковани мускули. Но както може би знаете, дяволът е в детайлите, а тук има някои важни детайли:

  • Изстудявайте „пресни“ травми. Студът може да облекчи увредени повърхностни тъкани, които са възпалени, зачервени, парещи и подути. Възпалителният процес е напълно нормален и здравословен феномен, който за жалост може да протече с доста болка и да злоупотреби с търпението ни. Охлаждането е щадящ нелекарствен метод за притъпяване на болката, съпровождаща възпалението и за намаляване на отока, ако има такъв.
  • Загрявайте мускули, хронична болка и стрес. Топлината допринася за облекчаването на голяма част от мускулните болки и схващания, за които няма очевидна причина. Хроничната болка, особено болката в кръста, която е съпроводена с много напрежение и тревожност, често се повлиява добре от приятна топлина. Топлият компрес или вана, освен, че допринасят за отпускане на тъканите около болезненото място, спомагат за релаксиране на нервната система и съзнанието, които имат принос в поддържането на болковия сигнал.
  • Редувайте топло и студено по свое усмотрение. Т.нар. контрастна терапия се използва в спортната рехабилитация за ускоряване на възстановяването от контузии, но ефективността ѝ не е научно валидирана и различните хора докладват различни резултати от нейното приложение.

Кога да не загряваме или изстудяваме

Има някои случаи, в които употребата на топлина и студ за справянето с болезнени проблеми може да доведе до тяхното влошаване:

  • Топлината може значително да влоши възпалението при току-що или наскоро възникнали травми.
  • Студът може да обостри симптоми като скованост и ограничен обхват на движение. Той също така може да влоши болката, ако прилагането му не е желано и/или приятно.

Както топлината, така и студът са противопоказани, когато не са желани и водят до неприятно усещане. Мозъкът може да възприеме прекомерното и нежелано загряване или изстудяване като заплаха и в отговор да увеличи болковия сигнал. В това отношение студът крие повече рискове и трябва да се прилага с повишено внимание, особено ако се оплаквате от студени вълни и скованост.

Бъдете особено внимателни, когато изстудявате мускулна или невропатна болка. Има редица случаи на провокирана от мускулите и/или периферната нервна система неспецифична болка, която се интерпретира от пациентите като травма и опитите за третирането ѝ с лед водят до рязко влошаване. Тези грешки са особено чести при болки в кръста и врата – две състояния, които редовно се разглеждат като контузии, но най-често не са. 

Нашите практически предложения

Повечето хора добре се ориентират чисто интуитивно за това коя от двете терапии ще повлияе по-добре болката им. Ако имате колебания по отношение на себе си, опитайте първо с лека топлина. Огромна част от болките, които измъчват съвременния човек, имат хроничен и нетравматичен характер и чудесно се повлияват от умерено и продължително загряване.

Изключително подходящ за постигане на този ефект е масажният гел Уримил – иновативно средство за локално приложение с 5 активни съставки, които мигновено и трайно затоплят третираната зона, стимулират кръвообращението и имат изразен облекчаващ ефект при широк кръг от мускулно-ставни състояния.

Неговото действие може да бъде подсилено от капсулите за пиене Уримил, които са показани при проблеми с периферната нервна система, като допринасят за възстановяване на увредените неврони и намаляване на болката.

Ако страдате от възпалителни състояния на ставите и сухожилията като остеоартрит или тендинит, по-вероятно е съпровождащата ги болка да бъде облекчена от охлаждане. Тук ценен инструмент за повлияване на състоянието ви може да бъде терапевтичният крем Цетилар. Неговото охлаждащо действие се осигурява от съдържанието на ментол, а високият процент цетилирани мастни киселини в състава му подпомага нормалната гъвкавост и подвижност и облекчава болката в ставите и сухожилията.