Тестовете за хранителна непоносимост набират все по-голяма популярност и със сигурност голяма част от вас са си правили подобно изследване или сериозно са обмисляли идеята. Отчасти благодарение на тях вече близо 35% от хората некоректно се самоопределят като „алергични“ към определени храни, въпреки че според науката процентът на медицински диагностицираните хранителни алергии е останал относително стабилен във времето и гравитира между 2 и 3% от населението.

В този ред на мисли въобще не е рядкост в разговорния език понятията „хранителна алергия“ и „хранителна непоносимост“ да се използват като синоними, въпреки че двете състояния са фундаментално различни.

За да поправим това недоразумение, тук трябва да въведем и едно трето понятие, а именно – хранителна свръхчувствителност или нежелана реакция към храна. Хранителната свръхчувствителност може да бъде хранителна алергия или хранителна непоносимост в зависимост от подлежащите физиологични механизми на нежеланата реакция.

Следната таблица ще ви помогне да добиете по-добра представа за ключовите различия помежду им.

 

Хранителна алергия

Хранителна непоносимост

Дефиниция

Остра реакция към храна, която може да бъде фатална

        

Дискомфорт след прием на (повече) храна от определен вид

Механизъм

Медиирана от имунната система

Независима от имунната система

Поносимост

Може да бъде провокирана от минимални количества

Обичайно е дозозависима и малки дози се толерират

Пример

Алергия към млечни, фъстъци, яйца и др.

Лактозна непоносимост, глутенова непоносимост и др.

Диагноза

Поставя се от алерголог на базата на анамнеза и тест за IgE антитела.

Няма клинично валидирани кръвни тестове за хранителна непоносимост.

 

Диагноза може да бъде поставена на базата на хранителен дневник, елиминационна диета или водороден дихателен тест при лактозна непоносимост.


Как тестовете за непоносимост към храни ни подвеждат?

След всяко постъпване на храна в тялото ни, нашата имунната система произвежда различни протеини, наречени антитела. Съществуват общо пет класа антитела, които изпълняват различни функции в различни части от тялото.

Ако произведените в резултат от поглъщането на храна антитела са от клас IgE (имуноглобулин-Е), има вероятност от алергична реакция. Така например хората с алергия към фъстъци произвеждат голямо количество IgE при попадане на фъстъчен протеин в тялото им и това е последвано от симптоми като обриви, повръщане, внезапен спад в кръвното налягане и задух.

Ето защо кръвните тестове, базирани на IgE антитела, са клинично валидирани за диагностицирането на хранителни алергии. За пълнота на статията трябва да споменем, че малка част от хранителните алергии не са опосредствани от IgE, но за краткост ще ви спестим техническите детайли около тях.

Популярните тестове за хранителна непоносимост обаче тестват за един друг клас антитела – имуноглобулин-G (IgG). IgG е най-разпространеното антитяло в човешкия организъм, съставящо до 75% от всички циркулиращи антитела и особено концентрирано в кръвта. Много важно е да се знае, че повишените нива на IgG всъщност са индикация за среща на организма с дадено съединение – нещо, което ще обясним по-подробно след съвсем малко.

Друг важен детайл е, че периодът на полуразпад на IgG е изключително дълъг – до 96 дни, което също е от значение, когато говорим за клиничната валидност на тестовете за непоносимост към храни.

Многобройни проучвания откриват, че положителните резултати от тестове за IgG всъщност показват не толкова, че пациентът е алергичен към въпросната храна, колкото, че пациентът е консумирал въпросната храна. Ето защо тестовете за хранителна непоносимост връщат огромен набор от подвеждащи резултати на базата на всички храни, които сте приемали до 3 месеца назад във времето без никакъв проблем.

Ако искаме да го кажем по друг начин, положителната IgG реакция към определени храни не само че не показва непоносимост към тези храни, тя показва толерантност към тях. Ето защо тестовете за IgG се използват при деца с реални хранителни алергии, за да проследяват как се повишава толерантността на организма към определени продукти. По същия начин имунотерапиията, при която човешкият организъм се излага на малки количества алерген с цел изграждане на толерантност, води до прогресивно повишаващи се нива на IgG антитела.

Спекулативните твърдения на тестовете за хранителна непоносимост

Вече би трябвало сами да се досещате, че тестовете за поносимост към храни злоупотребяват със страховете и надеждите на обикновените потребители, без да имат научни основания за това. Нещо повече, те използват естествената човешка загриженост за собственото здраве и здравето на близките ни, за да ни продават неработещи решения, които допълнително задълбочават фобиите ни от напълно нормални и безвредни храни.

Едни от най-честите твърдения в рекламните материали на този тип изследвания са, че продължителната консумация на храни, към които сме „нетолерантни“, може да причини и задълбочи състояния като главоболие, запушен нос и възпалени синуси, хиперактивност, синдром на раздразненото черво (СРЧ), подут корем с болки и газове, хронична болка, храносмилателни проблеми, фибромиалгия, псориазис, акне, диария и запек, артрит и практически всички психични разстройства, за които можете да се сетите.  

За да подкрепят тези си твърдения, търговците на този тип услуги обикновено прибягват до показания на „доволни потребители“, защото това е най-обичайната тактика в ситуации, в които науката не говори в полза на търсените внушения и не могат да бъдат цитирани изследвания. 

Тестовете за поносимост към храни не работят нито на теория, нито на практика

Да, всички ние познаваме поне един човек, който си е правил подобен тест и след изключването на „забранените“ храни от менюто си се е почувствал по-добре. Наречете го плацебо ефект или човешка наивност, защото тези изследвания не само че нямат правдоподобен механизъм на действие, но и не работят на практика в контролирани условия.

Едно неотдавнашно проучване, публикувано в International Archives of Allergy and Immunology, открива, че цели 62% от пациентите се оказват IgG-положителни за множество храни, в това число често консумирани неща като яйца, мляко и пшеница. И въпреки това нито един от тези диагностицирани хора не демонстрира внезапна или отложена неблагоприятна реакция след като е изложен на противопоказаните му храни без собственото му знание.

Защо да не си правим кръвен тест за хранителна непоносимост – мнения на специалисти

Редица диетолози и имунолози споделят за срещите си с объркани пациенти, носещи безкрайни списъци с храни, които не трябва да ядат от страх да не се разболеят или да не влошат състоянието си. Техните взаимоотношения с храната са на ръба на хранителното разстройство и от менюто им са елиминирани съвършено безвредни и дори някои много полезни храни.

Други пациенти споделят, че скоро след диагностицирането им с десетки непоносимости са се отказали да следват предписанията на тестовете, защото не са усетили ефект или спазването им е било свързано с много логистични затруднения и изразходвани пари, време и нерви.

Най-притеснителни обаче са примерите за деца и възрастни със сериозни заболявания като бъбречна недостатъчност и рак, които доброволно се отказват от жизнено необходими източници на енергия и хранителни вещества въз основа на тестове за хранителна непоносимост.

Този тип хора са най-податливи на различни здравни измами и в същото време са най-застрашени, ако тялото им бъде лишено от така нужната за управлението на състоянието им и поддържането на жизнените им функции храна.

Какво можем да направим вместо това?

Живеем във време, в което здравни и диетични съвети ни заливат от всички комуникационни канали. За съжаление много малка част от тази информация е верифицирана от науката и не всеки, които има достъп до широка аудитория, е експерт.

Затова, преди да сте изхарчили солидна сума пари за списък с 88 храни, които не трябва да ядете, посъветвайте се с медицинско лице относно притесненията си, свързани с храната. Посетете алерголог, ако подозирате наличието на хранителна алергия. Говорете със съответния медицински специалист, ако търсенето ви е свързано с определено заболяване.

Ако изпитвате храносмилателни смущения или нарушение в редовността на изхождане, консултацията с гастроентеролог може да ви бъде от полза. Работата с квалифициран диетолог пък ще ви помогне да установите дали имате непоносимост към определени храни. Каквото и да решите, съветът ни е да не инвестирате напразни надежди и ценни средства в тест за хранителна нетолерантност.