„Колаген за ставите“ вече е нещо като мантра, която всеки ден чуваме с отегчение от рекламните блокове, изговаряме с надежда в аптеките и собственоръчно изписваме в интернет с твърдото решение да се отърсим от проклятието на неумолимо напредващата възраст.

В тази статия ще ви разкажем защо колагенът е не само „за ставите“ и как комбинацията от колаген за пиене и други хранителни вещества може да бъде средство за справяне с едни от най-сериозните последици от остаряването.

Годините крадат колаген от ставите и кожата (и не само)

Стареенето носи със себе си много непоискани физиологични промени, засягащи начина, по който тялото ни се чувства и изглежда. Голяма част от тях всъщност се предопределят от структурната цялост (или в случая – разруха) на съединителната тъкан в ставите, кожата, сухожилията, лигаментите (ставните връзки), костите и кръвоносните съдове.

Общото между всички тези структури е колагенът – най-изобилният протеин в човешкото тяло, който постепенно започва да се изчерпва, а заедно с него се изчерпват младежкото ни излъчване, безболезненото движение и преливащата енергия. Но за това не е виновен само той.

Хиалуронова киселина – привилегия на младостта

Хиалуроновата киселина е друг ключов компонент на кожата, ставите и цялото ни междуклетъчно пространство. Тя е изключително популярна със свойството си да свързва и да задържа вода, което я прави съвършеният лубрикант за колагеновата матрица на кожата и ставните ни капсули.

С нейна помощ в младостта си се радваме на плътна и хидратирана кожа, плавно подвижни стави, адекватен противовъзпалителен капацитет, по-бързо и естетично зарастване на рани. Установено е, че концентрацията на хиалуронова киселина в тялото започва да намалява в средна възраст. Този процес придобива особено драматични темпове след навършването на 50, когато определено започва да ни личи, че годините не са просто едно число.


Стрес. Оксидативен стрес!

Напредвайки в живота, ние трупаме житейски опит, но също така трупаме и окислителни увреждания. Те са резултат от много фактори, сред които хроничното излагане на ултравиолетова радиация (неслучайно има такова понятие като „фотостареене“) и любими пороци като тютюнопушене, нездравословно хранене, злоупотреба с алкохол. Това е още един удар върху здравето на всички наши тъкани, който не просто променя нашия облик.

Оксидативният стрес и произтичащите от него възпалителни процеси могат да ни направят значително по-податливи на болка в ставите и мускулите и редица хронични възрастово-обусловени състояния като артрити, сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак.

До време тялото ни успява да противодейства на този стрес, но настъпва момент, в който нивото му започва да превишава собствения ни антиоксидантен капацитет. Това се случва и заради недоимъка на ключови антиоксидантни витамини като С и Е, който е характерен за много хора в по-напреднала възраст.

Кажи ми какво ти липсва, за да ти кажа на колко си

Както може би вече сте разбрали, единственото нещо, от което започваме да имаме повече с годините, са самите години… и оксидативния стрес. Оставяйки шегата настрана, добре установено е, че освен със сериозен недоимък на хиалуронова киселина и колаген в ставите и кожата, стареенето се свързва и с дефицит на редица хранителни вещества в цялото тяло.

Част от факторите за този недоимък са по-еднообразното хранене, влошената храносмилателна функция и недостигът на храносмилателни ензими, намалените енергийни потребности и съпътстващите ги понижен апетит и хранителен прием. Едни от най-типичните дефицити сред възрастните хора засягат следните витамини и минерали:

 • В-витамините участват в множество метаболитни реакции – въвлечени са в когнитивната функция, разграждането и усвояването на хранителни вещества и в синтеза на енергия за тялото. Сведенията сочат, че при страдащи от остеоартрит допринасят за намаляване на възпалението и болката. Витамин B6, B9 и B12 понижават нивата на хомоцистеина, предпазват от оксидативен стрес и допринасят за намаляване на риска от костни фрактури. Централната им роля като коензими в енергийния метаболизъм ги прави предпочитан компонент във формулите за страдащи от хронична умора и спортуващите.
 • Витамин С има роля в усвояването на белтъчините и изграждането на колаген, което го прави изключително важен за външния вид и здравето на всички наши тъкани и тяхното бързо възстановяване. Той е с определящо значение за пропускливостта на съдовите стени, а антиоксидантното му действие е решаващо, когато си говорим за оксидативен стрес в напреднала възраст.
 • Витамин D е доста известен като „слънчев“, но всъщност е по-скоро „костен“ витамин. Той работи съвместно с калция и фосфора за образуването на здрави и плътни кости, а дефицитът му води до повишен риск от остеоартрит, болкови състояния и затруднена подвижност в ставите.
 • Витамин Е е още един антиоксидантен витамин, който може да блокира вредното въздействие на свободните радикали и по този начин да забави дегенеративните процеси в кожата и ставния хрущял. Съществуват сведения, че допълнителният прием на витамин Е може да отложи прогресията на остеоартрит и да допринесе за съхраняване на бариерните функции на кожата, предпазвайки я от фотостареене и рак.
 • Магнезият е въвлечен в над 300 ензимни реакции, в това число и протеиновият синтез, с чиято помощ тялото ни изгражда нови и възстановява стари и увредени тъкани като кожа, сухожилия и мускули. Той участва в нервната сигнализация и затова е от значение за волевия и неволевия мускулен контрол, както и предпазването от крампи. Усилва антиоксидантния ефект на витамин Е и може да облекчи симптомите при пациенти с болка.
 • Селенът предпазва тъканите от увреда благодарение на антиоксидантното си действие, като допълва и усилва ефектите на други антиоксиданти като витамин Е. Неотдавнашни проучвания показват, че добавъчният му прием в комбинация с източници на протеин (като колагена), витамин D и витамин Е подобрява физическата функция и се свързва с по-нисък риск от хронични болести с напредването на възрастта. Установено е, че този минерал се изчерпва от тялото в резултат от хронично възпаление, а недостигът му може да бъде фактор в развитието на остеоартрит.

Бонген Мега: много повече от колаген за пиене

Следващия път, когато чуете „колаген за стави“ замислете се – защо само за стави? Съчетан с правилните хранителни вещества, колагенът може да ви помогне да противодействате не само на ставните проблеми, но и на редица други непоискани „дарове“, с които напредващата възраст неуморно напомня за себе си.

Именно с тази идея е формулиран новият продукт Бонген Мега – да бъде не просто поредната ампула с хидролизиран колаген за пиене, а да представи едно комплексно решение с пълния набор от хранителни вещества, нужни за естетическото и функционално съхраняване на нашето тяло през годините.  


Синергията от активни съставки в уникалната формула на Бонген Мега е определяща за неговата ефикасност. Една ампула от него осигурява на организма комплекс от хидролизиран колаген, хиалуронова киселина и онези критични микроелементи, за които съществуват надеждни сведения, че могат да:

 • Подобрят състоянието на ставния хрущял и сухожилията.
 • Намалят болката в ставите и мускулите.
 • Подобрят вида и тонуса на кожата.
 • Забавят загубата на костна плътност.
 • Допринесат за съхраняване и увеличаване на мускулната маса.
 • Съдействат за по-бързото възстановяване на тъканите, в това число и зарастването на рани.
 • Подпомогнат преодоляването на хроничната умора и поддържането на жизнения тонус.
 • Бъдат фактор в превенцията на редица хронични заболявания.

Ако сме успели да ви покажем, че с напредването на възрастта тялото ви заслужава не просто чист колаген за стави, а тотална антиейдж грижа, не го карайте да чака. Поръчайте сега своите ампули Бонген Мега с безплатна доставка от moeto-zdrave.com!