Грипът в момента е толкова демоде! А настинките винаги са си тривиални и безобидни, нали? Ако отваряте тази статия във време на пандемия, сигурно очаквате тя да ви „страхува“ с коронавирус, а всички останали респираторни патогени да бъдат избутани на заден план, където срамежливо да покашлят и тихичко да подсмърчат пред страшилището на 2020.

Но това не е поредният такъв материал. Ако останете с нас през следващите редове, ще разберете защо е важно да подхождаме с внимание към всички респираторни вируси и как един спрей за гърло може да ни осигури максимално широка защита срещу значителна част от тях.

Грипът: световен проблем не само през 2020

Всяка година през есента и зимата сезонният грип води до епидемии, които засягат до 20% от европейското население и могат да причинят значителна смъртност. Едно проучване от 2017 година открива, че в световен план до 650000 души умират поради усложнения от грип, а 72000 от тези смъртни случаи се случват около нас – в Европейския регион. Това са не само възрастни над 65-годишна възраст, но и бременни жени, малки деца, имунокомпрометирани хора и пациенти с подлежащи хронични заболявания на сърцето и белите дробове, черния дроб, бъбреците, нервната система и метаболизма.

Ежегодното поставяне на противогрипна ваксина традиционно се разглежда като най-ефективният начин за предпазване от грип и неговите усложнения. За жалост обаче грипните щамове непрекъснато се изменят. Това означава, че ежегодно се разработват нови ваксини, което се случва на базата на прогнози за това с какви вируси предстои да се сблъскаме в края на годината. Ето защо ефективността на противогрипните ваксини всеки път фрустриращо варира в зависимост от това с каква точност прогнозите са предвидили реално циркулиращите вируси в момента на прилагане.

Тази ефективност никога не е 100%, колкото и да ни се иска да е така. Данните показват, че от 2009 година насам ваксинациите намаляват риска от грип с между 19% и 60%, като за сезон 2018-2019 година ваксиналната ефективност е била 29%. 

Съвсем отделен въпрос е, че грипът през 2020 година отново ни „сварва неподготвени“, но по един съвсем неочакван начин. Страната традиционно страда от ниско ваксинационно покритие (едва 2,4 на 1000 души се ваксинират против грип) и в предходни години често се стигаше до унищожаване на неизползвани дози. Тази година страхът от COVID-19 и силният глад за противовирусни препарати доведе до остър дефицит на противогрипни ваксини – над половината от предвидените за страната бройки бяха изчерпани още през септември.

Настинката: дело на над 200 вируса!

Настинката е нещо толкова тривиално и безобидно, че едва ли има смисъл да се пише за него, да… статистиката показва, че средностатистическият възрастен боледува от настинка между 4 и 6 пъти в годината, докато децата могат да се простудят до 12 пъти в рамките на 12 месеца!

Ето ви и още статистика, с която ще напуснем рамките на тривиалното – настинките са причина за около половината от посещенията при личния лекар всяка година. Понеже тях си ги имаме целогодишно, сумарното им бреме е значително по-тежко от това на сезонния грип. Настинките са виновни за около 40% от болничните и за около 30% от училищните отсъствия.

Самото им наименование ни кара да си мислим, че те са нещо, което се причинява главно от студ. Стоял си на течение, надухал те е климатикът, седнал си на студен камък – всички сме чували подобни обяснения за кихане, подсмърчане и дразнене в гърлото. Но „студената“ реалност показва, че настинката се причинява от над 200 вируса, които непрекъснато се променят. В това число попадат много риновируси и коронавируси, които се свързват с най-тежко протичане на простудното заболяване.

Но в тази многочисленост влизат и десетки вируси, за чието съществуване все още не подозираме. Според най-новите научни данни, над ¼ от всички настинки все още са без идентифициран причинител и непрекъснато откриваме техни непознати досега причинители (като човешкия метапневмовирус например). Всичко това означава, че предпазването от настинки чрез ваксина или друг изкуствен способ за изграждане на активен придобит имунитет е въпрос на много далечно бъдеще.

Имунна защита срещу вируси, ама каква?!

Имунитетът е сложна работа и почти всеки, който ви говори за подсилване на имунната система, обикновено не разбира много добре за какво ви говори. Дори тесни специалисти като имунолозите често се затрудняват да навлязат в подробности за него, без да отегчат или изгонят от стаята иначе загрижените за имунната си защита слушатели. И тъй като ние не искаме да ви отегчаваме или гоним, ще споменем само най-необходимото, така че настоящата статия да ви бъде от полза.

Имунитетът може да бъде много различни видове. Когато говорим за традиционни и утвърдени методи за предпазване от вируси като ваксините, тогава говорим за изграждането на активен придобит имунитет – обикновено чрез запознаване на тялото с омаломощена форма на вируса. Когато този вирус е твърде нов (както е с новия SARS-CoV-2, причинител на COVID-19) или неизвестен (какъвто е случаят с голяма част от причинителите на грипа и настинката), тогава придобиването на активен системен имунитет е невъзможно.

Ето защо голяма част от съвременните ефективни решения за предпазване от грип, настинка и други вирусни инфекции са насочени към изграждане на максимално широка и неспецифична защита на първата линия, атакувана от респираторните вируси – гърлото. То е техният „предпочитан“ вход към нашия организъм заради пропускливата лигавица, покрай която преминава целият дихателен поток от носа и устата – около 6 литра въздух в минута. Това позволява на огромно количество патогени да полепват по него, а някои от тях успяват да се задържат и възпроизведат там, предизвиквайки инфекции.

Основната причина, поради която не боледуваме от настинка и грип непрекъснато, е една – лигавицата на носоглътката и гърлото ни е богата на локални защитни механизми. Такива са „килимът“ от микрореснички (цилии), покритието от мукус и наборът от ензими в слюнката. С тяхна помощ много от попадналите в гърлото ни патогени се неутрализират на място или пък попадат в плен на мукуса и отиват към стомаха, където стават жертва на стомашните сокове. Не пропускайте да благодарите на тези механизми във всеки един момент, когато сте здрави и не злоупотребявайте с тях, подлагайки ги на офанзивен микс от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене и пресушаващи лигавицата климатици.

Именно тази форма на защита ни интересува, когато се чудим не просто как да се предпазим от грипа през 2020, но искаме да имаме и значителна протекция срещу многобройните вируси, причиняващи респираторни инфекции. Или казано по-просто – когато искаме да сме добре през предстоящия вирусен сезон, който се очертава да бъде меко казано предизвикателен както за нашата имунна система, така и за системата на българското здравеопазване.

Спрей за гърло ВируПротект: спри вирусите на първа линия!

Спреят за гърло ViruProtect е разработен от шведската компания Enzymatica като средство за предпазване от настинка в ситуации с висок риск от заразяване и намаляване продължителността на боледуване при първи симптоми. Механизмът на действие на медицинското изделие е изключително сходен с локалните защитни механизми, за които стана дума по-горе. Той се дължи на две ключови съставки:

  • Глицеролът е гъста и лепкава течност, която служи като подкрепление за нашия собствен мукус. Тя успешно прихваща постъпващите от околната среда частици и патогени, задържа ги и опосредства контакта им с лигавицата на носоглътката. Особено полезна е в ситуации, когато състоянието на собствения ни мукус е компрометирано и лигавицата ни е пресушена заради студен въздух, престой в климатизирано помещение, тютюнопушене и др.
  • Трипсинът е протеолитичен ензим, добит от атлантическа риба треска. Този компонент на препарата разрушава повърхностните протеини на вирусите, като по този начин им пречи да се свържат с клетките ни и да проникнат в тях. Веднъж прихванати и/или неутрализирани от тандема глицерол + трипсин, вирусите се отвеждат към стомаха, където подлежат на по-нататъшно разграждане от силно киселинната среда.

Независимо дали целта ви е превенция във високорискови ситуации (контакт с болен, пътуване в градски транспорт, пазаруване и други поводи за събиране на много хора в затворено помещение) или вземане на мерки при първи симптоми на инфекция, ВируПротект спрей за гърло предлага решение, като:

  • Прихваща и деактивира вирусите още на входа на тялото и предотвратява навлизането им в човешката система;
  • Атакува вече постъпилите в носоглътката вируси, като по този начин понижава вирусния товар и облекчава протичането на респираторната инфекция.

Безопасността и действието на ВируПротект са потвърдени от няколко проучвания, като в някои от тях става дума за ефективност не само срещу вируси на настинката, но и срещу други респираторни вируси:

  • Клиничните опити на спрея за гърло срещу обикновената настинка показват, че ViruProtect намалява продължителността на боледуване наполовина или с до 3 дни (Clarsund et al., 2017; Davison et al., 2020).
  • Лабораторни експерименти демонстрират, че продуктът е ефективен не само срещу причинители на настинката (риновирус, респираторен синцитиален вирус, аденовирус), но деактивира и инфлуенца вируса, причиняващ грип (Stefansson et al., 2018).
  • Най-новите in vitro тестове свидетелстват, че новият спрей за гърло деактивира на 99,9% още един от причиняващите настинка вируси (коронавируса HCoV-229E) (Gudmondsdottir et al., 2020).


Всички тези данни са окуражаващи, че спреят за гърло ВируПротект е в състояние да осигури защитна бариера срещу голяма част от вирусите, с които ни предстои да се сблъскаме през идните месеци, намалявайки тяхното количество с повече от 90%. Нещо повече, медицинското изделие може да намали дните на боледуване и тежестта на симптомите при вече настъпила респираторна инфекция, ако бъде приложено своевременно след заболяване.

Осигурете си един по-спокоен и лек вирусен сезон, поръчайте ViruProtect от безопасна дистанция с бърза доставка в нашата онлайн аптека.