Ярките слънчеви лъчи ни улесняват да си получим нужните дози витамин D, в същото време си зададохме въпроса колко време под слънцето ни трябва, за да синтезираме достатъчно от витамина, без да рискуваме да навредим на кожата си.

Изглежда, че необходимият за целта престой под слънчевите лъчи е доста по-кратък, отколкото си мислим.

Зависи от типа кожа

Нужното време под слънчевите лъчи, за да произведете достатъчно витамин D, зависи от вашата кожа. Все още не е съвсем ясно колко време могат да прекарват хората с различни типове кожа на слънце, като в същото време минимизират риска от рак на кожата.

Екипът на проф. Лесли Родес, от университета в Манчестър, изследвал влиянието на ултравиолетови лъчи в ниски дози върху 39 души с различни типове кожа.

При увеличаване на дозата на UV лъчите, според индивидуалния праг на хората, в кожните проби се увеличили и нивата на витамин D, и степента на увреждане на ДНК. Това се наблюдавало при всички типове кожа.

По-тъмна кожа = повърхностно увреждане на ДНК

Интересното е, че резултатите се различавали според типа кожа, когато бил изследван по-долният слой на кожата. Именно там уврежданията са и най-опасни.

  • При по-тъмните типове кожа не открили увреда в ДНК в долния слой на кожата;
  • При по-светлите установили увреда във всички слоеве на кожата.

Минутки под слънцето

Екипът на проф. Родес установил, че са ни необходими около 9 минути под слънчевите лъчи по обяд, за да се избегне дефицит на витамин D през цялата година. Това е изчисление, което предполага, че от юни до август излизате по къси панталони и тениска, а от март до юни, както и през септември, ръцете и лицето са открити.


Пълната статия може да прочетете тук, на дъщерния ни сайт moeto-zdrave.life.